You dont have javascript enabled! Please enable it!

Откриха нов орган в човешкото тяло

Published by burn on

Учените официално са класифицирали нов орган в човешкото тяло.

Той се е “криел” през цялото време пред очите ни в храносмилателната система, информира “Science Alert”

Функцията на новият орган все още на са достатъчно позната, независимо от факта, че структурата му е вече известна.

Учените очакват, че в задълбоченото му изучаване ще помогне при лечението на редица абдоминални и храносмилателни болести.

Познат като мезентериум, новият орган представлява напълно обособен и завършен орган, който всъщност не е съставен от отделни и фрагментирани структури, както се смяташе преди.

Научните доказателства за класификацията на органа са публикувани в престижното списание The Lancet. В анатомични учебници мезентериумът се нарича дубликатура на перитонеума – ципата, покриваща стените на коремната кухина.

Счита се, че функцията му е да е опора на червата и на други коремни органи и да ги държи на място, като ги обгръща. Според ирландските учени обаче е възможно новооткритият орган да има и друга функция. Изследванията им ще продължат, докато разберат каква е.

Досега са били съсредоточени само върху формата и структурата му, тъй като доказването на цялостта му, вплетен между червата, било трудно. Научният труд е проверен и анализиран многократно, преди да бъде публикуван, уверяват авторите му проф. Калвин Кофи и д-р Питър Олиъри. Откритието отваря много нови врати за учените, особено за ролята на мезентериума в гастроентерологичните заболявания.

Подходът към него като към цялостен орган може да подскаже за лечения, които досега са били невъзможни, или пък да се установи, че е източникът на някои типове коремни болести.

 

 

Източник: 24 часа

error: Alert: Content is protected !!