Проф. д-р Филип Куманов – Ендокринолог и андролог – гр. София

Published by burn on

Проф. д-р Филип Куманов – Специалист по ендокринология и андрология.

Професор д-р Филип Куманов получава средното си образование в Софийската немска гимназия. Завършва медицина в София. Защитава дисертация на тема “Пролактинова секреция при мъжки хипогонадизъм”. Има призната специалност по вътрешни болести и по ендокринология и обменни заболявания. Хабилитиран е по ендокринология през 1991г.

На 19. 3. 2008 г. защитава дисертация на тема “Онтогенетични аспекти на тестикуларната недостатъчност” за присъждане на “доктор на медицинските науки”.

На 24.03.2009г. е избран за Професор по ендокринология.

Има над 250 оригинални статии, обзори, глави от учебници по ендокринология и участия в национални и международни форуми.
Автор на монографията “Климактериум у мъжа?” (2002 г.) – единствена засега у нас и една от малкото в света по тоя проблем!
Цитирания на трудове на д-р Куманов в научни издания: над 600 в чужбина .
Научните му интереси са в областта на репродуктивната ендокринология, андрологията и невроендокринологията. Специализирал е в Мюнхен и в Рим.
Професор д-р Филип Куманов многократно е посещавал и изнасял лекции пред лекари в Римския университет, в Хумболдтовия университет в Берлин, както и в Кливлъндската клиника( Кливлънд, Охайо – Cleveland Clinic Foundation).

Член на:
– Европейската академия по андрология;
– Европейското дружество по ендокринология (ESE);
– Американската Асоциация на Клиничните Ендокринолози.

Преглежда и лекува: Заболявания на тестисите, полова слабост, преждевременна (бърза) еякулация и нарушения на ерекцията, заболявания на щитовидната жлеза (гуши), прекомерно окосмяване, нарушения на пубертета у момчета и момичета, болести на хипофизата и на надбъбречните жлези, захарен диабет, затлъстяване, метаболитен синдром.

ЗАБОЛЯВАНИЯ
Някои чести ендокринни заболявания
Заболявания на тестисите

  • Безплодие при мъжа и ендокринен стерилитет при жената
  • Крипторхизъм

Това е състояние, при което жлезата е задържана някъде по пътя на естествено пренатално придвижване от долния полюс на бъбрека до дъното на скроталната торбичка, т. е отнася се за непълно смъкване. Това е най-честото вродено отклонение у новородените момчета.

Нарушения на пубертета

Пубертетът при момичетата настъпва между 8 и 14 години, т. е. около 2 години по-рано отколкото при момчетата. И при двата пола, обаче, могат да се наблюдават преждевременен или закъснял пубертет, като и в двата случая е необходимо диагностично уточняване.

Полова слабост и безплодие у мъжа

Безплодието (инфертилитетът) е състояние, при което са безуспешни опитите за забременяване в разумен срок- обикновено 12 месеца. В западните страни, а също и у нас близо 15% от двойките в репродуктивна възраст нямат деца против волята си. В около 40% от случаите вината е у мъжа, приблизително съшият дял се пада и на жената, а в 20% от случаите- репродуктивни проблеми имат и двамата в съответната двойка. До голяма степен проблемът за профилактиката на безплодието зависи от обществото, което трябва да стимулира създаването на потомство в млада възраст.

Повишено окосмяване

Повишеното окосмяване е често и мъчително оплакване у женския пол. Макар че се възприема повече като козметичен дефект, в редица случаи причината е ендокринна. Само правилното лечение на основната яйчникова или надбъбречна патология, може трайно да отстрани този симптом. Същевременно не трябва да се забравя, че повишеното окосмяване (хирзутизмът) може да бъде ранен симптом на злокачествено заболяване (например андроген-продуциращ тумор на надбъбрека).

Заболявания на щитовидната жлеза

Сред най- честите заболявания на щитовидната жлеза спада ендемичната гушавост. Тя принадлежи към йод-дефицитните заболявания, от които в света страдат над 1 милиард души. Широко разпространени са и понижението (хипотиреоидизъм), както и свръхпродукцията (хипертиреоидизъм) на тиреоидни хормони. Много висока е и честотата на субклиничния хипотиреоидизъм, който е рисков фактор за атеросклероза, както и честа причина за развитие на депресия, нарушение на паметта, нарушения във функционирането на сърдечносъдовата система.

 

 

 

КОНТАКТИ
Проф. д-р Филип Куманов
Адрес: гр. София, ул. “Здраве” 2 (в сградата на “Майчин дом”)
Моб. тел.: 0888 641 516
e-mail: phkumanov@lycos.com
[google-map-v3 shortcodeid=”TO_BE_GENERATED” width=”98%” height=”350″ zoom=”18″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”гр. София, ул. Здраве 2{}hospital-building.png{}Проф. д-р Филип Куманов – ендокринолог” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]