Какво трябва да похапват жените според възрастта си

Published by burn on

Балансираното хранене гарантира не само добро самочувствие, но също така пряко влияе на здравето, външния вид и работоспособността.
Заради физиологичните особености на двата пола техните режими на хранене също трябва да се различават. Женският метаболизъм е средно с около 30% по-бавен от мъжкия.
Статистиката показва, че много жени се хранят неправилно.
Приемат твърде много мазнини и захари за сметка на по-малко растителни и млечни продукти.
Възрастта също е от значение за правилното хранене.

Ето как трябва да се хранят жените в различните етапи от своя живот:

20-годишните

На тази възраст метаболизмът е достатъчно бърз, но това не означава, че е добре да се яде фаст фуд и да ся забравя за здравословното хранене. По-добре се откажете и от тортите, тъй като до 30-ата година сладкото може да отслаби организма. Препоръчително е диетата да съдържа риба и месо (без мазнини), плодове и зеленчуци, зърнени храни и житни култури.

30-годишните

След 30-те жените трябва да мислят за укрепване на костите, заради риска от остеопороза. Добре е да се ядат нискомаслени млечни продукти и сирене. Задължителни са плодовете и зеленчуците, както и пълнозърнестите продукти.

40-годишните

На тази възраст се препоръчва пълното изключване от диетата на храни с висок гликемичен индекс като тортите. Не бива да се яде и пържено.
Тук метаболизмът вече започва да се забавя и навлиза в първи хормонален спад, затова е добре да се намали общият прием на калории. Диетата трябва да включва млечни продукти, месо и риба, плодове, зеленчуци, масла, съдържащи мощни природни антиоксиданти.

50-годишните

Това е възрастта на менопаузата, когато нивото на естрогена спада. Метаболизмът се забавя още, костната маса намалява, а също и подвижността на ставите.
Диетата трябва да включва – пълнозърнести и млечни храни, плодове, а незаменими са продуктите с Омега мастни киселини и антиоксиданти, забавящи окисляването.

60+

След 60-ата година при жените рискът от наднормено тегло нараства, а с него и този от сърдечно-съдови заболявания. Трябва да се борите не само с калориите, но и с холестерола. Препоръчва се замяната на почти всякакви животински мазнини с растителни.
Диетата трябва да включва плодове – ягоди и овощни, месо и риба.