Храните, които ни оставят гладни

Published by burn on

След хранене очакваме да се почувстваме сити, но според специалисти в областта на храненето някои от любимите на мнозина храни всъщност могат да доведат до усещане на глад.

Дори определени здравословни закуски, които консумираме между храненията, не могат да заситят глада. Предлагаме някои от онези храни, след чиято консумация коремът продължава да стърже…

Чипс

Картофеният чипс няма никаква хранителна стойност и освен това съдържа различни химически вещества и много сол. Известно е, че солта в големи количества отключва сигнали на глада.

Potato chips on a white background.

Пакетирани салати

Макар много от салатите, които се предлагат в магазина, да са добре балансирани, има и такива, които не могат да ни заситят и ни оставят гладни за повече храна. Често това се дължи на липса на протеини, фибри и наличие на високи количества захар в дресинга.

Дресингът също така добавя и калории към салатата, затова е препоръчително да го избягваме. Вместо него е препоръчително да овкусим салатата със зехтин.

download

Рафинирани сладкиши

Рафинираните въглехидрати, които се намират в пасти и кроасани, се освобождават бързо в кръвта, докато пълнозърнестите – бавно и по този начин оставят усещането за ситост за по-дълго.

lemon_bars

 

Алкохол

Алкохолът се отразява на мозъка като увеличава апетита, затова следва да внимаваме кога да консумираме питие.

Препоръчителният избор е червеното вино, което е с по-ниско съдържание на захар и е богато на флавоноиди. Тази напитка се свързва и с поддържане здравето на сърцето.

Следва да ограничим консумацията на бира и коктейли, съдържащи захар, тъй като те също стимулират апетита и по този начин допринасят за натрупването на коремни мазнини.

Alkohol