Прекомерната консумация на вода може да бъде опасна

Published by burn on

Ползата, която има човешкият организъм от регулярната употреба на вода, може да се окаже поредният мит, който учените ще оспорят.

Консумацията на големи количества може да бъде опасна.

Във всеки случай изследователите започват да се съмняват в правилото. Един от тях е домашният лекар от Глазгоу Маргарет Макартни, която предупреждава, че прекаленото пиене на вода всъщност може и да е вредно.

Водната интоксикация се случва, когато прекалим с консумирамето на вода, вследствие на което натрият в кръвта се разрежда.

Когато концентрациите на този микроелемент в кръвта са ниски, това позволява водата да премине от кръвоносните съдове и да попадне в други тъкани. Това състояние е познато като „хипонатриемия“. Мозъкът е най-засегнатият орган от него.

Обичайно симптомите са леки и включват объркване, главоболие и гадене. Ако състоянието не се лекува, може да се стигне и до припадъци. В най-тежките случаи мозъкът продължава да уголемява размера си, което може да доведе до потенциално фатално състояние.

Сред хората, които са застрашени в някаква степен от развитие на хипонатриемия, са тези, които консумират прекомерно големи количества вода, както и по-възрастните хора, приемащи диуретици и имат понижена бъбречна функция.

Сред бягащите на дълги разстояния най-застрашени от водна интоксикация са онези, които тичат за по-дълги периоди от време. Специалистите съветват тези спортисти да си набавят натрий по време на маратона. Така например биха могли да консумират спортни напитки, които съдържат електролити.

По колко вода е препоръчително да консумират хората, които не са маратонци?

Институтът по медицина в САЩ препоръчва мъжете да консумират средно около 13 чаши (3 л) течности дневно, а жените – 9 чаши (2,2 л).

 

 

Източник:  puls.bg