Отегчителната работа – вредна за мозъка

Published by burn on

Намирате ли работата си за монотонна и отегчителна, а работното място – за нехигиенично? Ако отговорът е “Да”, трябва да знаете, че дългото време, прекарано в подобна работна среда, оказва негативно влияние върху мозъчните функции. Това сочат резултатите от американско изследване, цитирани от БТА.

В миналото специалистите не са били единодушни дали работата в нехигиенична среда – излагане на вредни агенти като плесен, олово, шум или липсата на професионална стимулация, влияят по-неблагоприятно върху мозъчните функции на служителите. Резултатите от настоящото изследване обаче показват, че и двата фактора играят съществена роля върху дългосрочните когнитивни способности на трудещите се – способност за запаметяване на нова информация и възпроизвеждането й при необходимост, концентрация, разпределение на време и задачи.

Изследването, в което участали близо 5000 души, сочи, че липсата на професионална стимулация – придобиване на нови умения и приемане на различни предизвикателства, и работата в нехигиенична среда, водят до отслабване на когнитивните способности на служителите.

 

Източник: БТА