Над 2,5 ч. телевизия на ден – риск от белодробен емболизъм

Published by burn on

Ако седите само 2,5 часа средно на ден пред телевизора, рискувате сериозно здравето си, твърдят изследователи от Университета на Осака. Погубното действие се дължи не точно на екрана, а на продължителните часове обездвижване, което слага в категорията на вредни дейности всякакъв престой на бюро и диван.

Рискът от образуване на кръвни тромби обаче при подобен уседнал начин на живот, при който от колата сме в офиса и от него у дома, действително може да скъси живота ни.

От 19-годишното проучване, което провеждат японските изследователи, се отчита, че е твърде висока смъртността от белодробен емболизъм. При него се получава фатално попадане на тромб в артерия на белия дроб. Взети са под внимание данните над 86 000 души между 40- и 79-годишна възраст.

Склонност към тромбообразуване се наблюдава при заседяване, тъй като циркулацията на кръвта се забавя. Кръвният застой и сгъстяването на кръвта предразполагат към формиране на съсиреци в долните крайници и в таза. Откъсне ли се образувал се тромб от стената на кръвоносния съд, той може по пътя на кръвообращението да достигне сърцето, мозъка и белите дробове.

Белодробният емболизъм до голяма степен е предотвратим, също като инфаркта и инсулта, стига да се предприемат необходимите профилактични мерки.

Според водещи специалисти особено внимание на здравето си заради риск от белодробен емболизъм трябва да обърнат хората, които страдат от задух, чести оплаквания от болка в гърдите и кашлица с отделяне на кръв. Болката в краката и подуването им под коляното, промяната на цвета и температурана на кожата на прасците, също трябва да се разглеждат като показател за спешна промяна в стила на живот.

При всякакви аритмии, учестено или забавено сърцебиене, световъртежи и замаяност, необичайно обилно изпотяване, трябва да имате едно наум и се проведете консултация с надежден лекар.

Белодробният емболизъм е не по-малко смъртоносен от запушването на кръвоносни съдове на сърцето или мозъка. По данни на американския център за контрол и превенция на заболявания от 600 000 случая на такъв годишно в Щатите 60 000 завършват фатално.

При анализа на данните японските изследователи остават силно разстроени. Те намират, че на всеки два допълнителни часа гледане на телевизия рискът от белодробен емболизъм нараства с цели 40%. Това се отнася за хората, които надхвърлят границата от 2 ½ часа гледане на телевизия дневно. 70% от участниците в изследването се е оказало, че гледат телевизия между 2 ½ и 5 часа на ден. При тези, при които часовете надхвълят 5 и повече, рискът нараства 2,5 пъти!

Какво може да се предприеме, за да се избегне рискът от белодробен емболизъм? За промяна на двигателната активност и стила на живот, по принцип се знае. Специалистите обясняват, че поставянето на краката на по-високо при седнало положение предпазва до някаква степен от тромбообразуване. Стегнати чорапи до коляното също могат да помогнат за подобряване на циркулацията на кръвта в крайниците. Най-работещият съвет обаче е на всеки час седене да се става от стола, да се прави кратко раздвиждане и разтягане на тялото. Дори незначителните упражнения за 5 минути имат своя благоприятен принос за здравето.

Проучването на проф. Хироясу Исо е публикувано в сп. Circulation.