Магнитни бури – влияят на здравето ни, но как?

Published by burn on

През последните дни се наблюдават мощни магнитни бури. Освен интересно явление обаче те могат да са и опасни за здравето.

Т.нар. слънчеви изригвания представляват експлозии от слънцето, които се случват, когато енергията, преминава през усуканите магнитни полета, и се освобождава. Тази интензивна дейност може да има влияние върху ума и тялото ни. Все повече учени са убедени, че слънцето може да повлияе на психическото и физическото ни здрве.
Взаимодействаща със земното магнитно поле, дейността на слънцето, води до обширни промени в настроенията, емоциите и поведенческите модели при хората.

Специалисти от много държави са на мнение, че ефектите от сезонните пикове на геомагнитната активност, се свързват с повишена честота на тревожност, депресия, биполярно разстройство и дори самоубийства.

Научни публикации твърдят, че слънчевите изригвания влияят на нашия цикарден ритъм, с други думи – на биологичния ни часовник, тъй като епифизната жлеза в мозъка се влияе от електромагнитната дейност.

Сред другите негативни ефекти от магнитните бури върху здравето ни са главоболие, сърцебиене и чувство за общо неразположение.

Хората със сърдечносъдови заболявания, мигрени и други хронични болестни състояния усещат по-силно влиянието на тези явления.

Най-лесните начини да се предпазим от неприятните усещания, причинени от магнитните бури, са храненето и спортът.

Лекарите съветват да се храним предимно с плодове и зеленчуци, както и да избягваме консумацията на животински мазнини. Пиенето на много вода също е препоръчително, а активното движение и спортът не са по-малко значими.

Данните сочат, че при промени в магнитното поле, броят на инфарктите скача цели 3 пъти, а на инсултите 2 пъти.

Освен храната и движението, добре е хората със сърдечни проблеми, хипертония и други, да носят лекарствата си със себе си.