Йорданка Енева психолог – Терапевтично студио гр. София

Published by burn on

В Терапевтично студио ще получите професионална помощ от висококвалифициран екип.

Семейнa консултация за бъдещи и настоящи родители – специфика на емоционалните състояния и преживяванията през периода на бременността, разстройства на настроението през периода на бременността; стратегии за справяне с пренатална и постнатална (постпартална) депресия; ролята-родител; първа среща с новороденото; грижи във възрастов план, психични кризи и др.).

Детско-юношеска консултация при – разстройство на привързаността, проблеми в адаптацията – ясла, детска градина, училище; страхове; стрес; елективен мутизъм; ниска самооценка и липса на самоуважение; емоционални, поведенчески и обучителни разстройства и др.

Психодиагностика и психотерапия в детска възраст.

Кризисна психологическа интервенция.

Психологична помощ и подкрепа след преживяване на травмиращо събитие (бедствие, катастрофа, др.).

Oпределяне и подготовка на готовността за училище –усъвършенстване на когнитивните процеси – възприятие (зрително, слухово, тактилно), внимание, памет, мислене, въображение в съчетание с усъвършенстване на параметрите на езиковата система; подобряване на сръчността и ловкостта на водещата ръка и развитие на финната моторика с цел постигане на лекота при писане; ограмотяване.

Преодоляване на затрудненията в писането и четенето.

Съвети и препоръки относно отглеждането и възпитанието на детето.

Oбучение на родители за преодоляване на проблемите в детското развитие.

Изготвяне на програми за ранна интервенция при езиков дефицит и нарушения от когнитивно-поведенческия спектър.

Ръководител на екипа – Йорданка Енева
магистър психолог-1990/1995;
магистър логопед 1988/1993;
преподавател в СУ “Св. Кл. Охридски” 1996/2008;
член на професионални организации, автор на научни статии, книга и др.

Психологическа помощ и подкрепа на деца и юноши в ситуации на бедствие

Ръководство за учители, родители и специалисти
Книгата представя опита на автора в оказването на кризисна психологическа интервенция. Работата по конкретни случаи на територията на Република България (производствената авария с погребите на мини «Бобов дол», Големо село, катастрофата на автобус с български ученици в река Лим, дванадесет, от които загинали, засегнатите от наводненията 2004/2005 година, отделните случаи на детско насилие и насилие в семейството и др.).
Логопедичен кабинет
При говор отличаващ се от книжовните и лингвистични норми за родния език логопедът може да помогне.
Колкото по-рано планирате срещата с него, толкова по-добре, защото проблемите в говора и езиковата система могат да бъдат симптом в клиничната картина на тежки синдроми и заболявания.
В логопедичния кабинет към Терапевтично студио ще получите логопедична консултация, логопедична диагностика и оценка и логопедична терапия.
Логопедична консултация за деца, младежи и възрастни при:
– проблеми в артикулацията (фонологични нарушения, дислалия). Изразяват се в липса, замяна, изопачено или неправилно произнасяне на звук или група от звукове;
– проблеми в говора при вродена цепка на устната и/или небцето и велофарингиална недостатъчност (ринолалия);
– проблеми в говора вследствие на детска церебрална парализа (дизартрия). *Резултатът е неясен говор със силно увредено звукопроизношение, при което страдат дишането, фонацията и артикулацията ( с или без дефицит в познанието и езика);
– проблеми в говора вследствие апраксия, диспраксия;
– аномалии в качествата, височината, силата и тембъра на гласа поради лоша хигиена на гласа, функционални или органични причини (гласови нарушения – афония, дисфония, ринофония);
– нарушения в плавността на речта (физиологично заекване, заекване на развитието, невротично заекване, неврозоподобно заекване, запъване, патологично бърз говор (тахилалия), патологично бавен говор (брадилалия). Промяна в плавността темпа, ритъма и интонацията на речта вследстие въздействието на остра психична травма, стрес или при наличие на дискретна органична патология.
– несформираност на езиковата система (късно проговаряне, забавено езиково развитие, общо недоразвитие на речта, специфични разстройства в развитието на речта и езиковата система, алалия)
– вторично изоставане в развитието на езиковата система на фона на синдром, сензорно увреждане, интелектуален дефицит, соматични проблеми, физически увреждания, хронични заболявания, продължителна хоспитализация и др.;
– разпад на езиковата система вследствие на придобито травматично увреждане на мозъка, инсулт, дегенеративни заболявания и др.;
– специфични разстройства в развитието на училищните умения на базата на различна етиология – езиков или когнитивен дефицит, сензорно-интегративна дисфункция, емоционално-поведенчески проблеми, др. (специфични обучителни трудности, специфични образователни потребности, дислексия, дисграфия, дискалкулия) с водещ симптом – нарушение в писането, четенето, смятането или овладяване на знаците и символите на писмения език.
Логопедична диагностика и оценка на нарушенията на говора и езика.
Логопедична терапия на нарушенията на говора и езика.
Логопедът спазва строг индивидуален подход съобразен с възрастовата специфика, компенсаторните възможности на сетивните модалности и моториката, клиничните находки и степента на нарушението.
Развитие и усъвършенстване на комуникативните умения.

КОНТАКТИ

Йорданка Енева психолог – Терапевтично студио гр. София
Адрес: гр. София, Граф Игнатиев 40А
Адрес: гр. София, бул. Александър Малинов 51
Тел.: 0887419312
Е-mail:
Web site: http://therapy.bg/