Д-р Мишо Филипов – Специалист ортопед – гр. София

Published by burn on

Д-р Мишо Димитров Филипов е специалист ортопед с обект на дейност детска консултация и заболявания на опорно – двигателния апарат при възрастни. Специалистът практикува е град София, кв. Красно село. Като специалист ортопед, доктор Мишо Филипов извършва лечение на плоскостъпие, гръбначни изкривявания, ехографска диагностика на тазобедрени стави, консултации и лечение при придобити и вродени заболявания на опорно – двигателния апарат.Дейността на кабинета на доктор Филипов е насочена към ортопедичните и посттравматичните проблеми на възрастни пациенти и към травматичните увреждания на опорно-двигателния апарат. В кабинета се извършва лечение и рехабилитация на опорно-двигателния апарат, диагностика и лечение на остепороза и други медицински услуги.

ДЕЙНОСТИ

Лечение на ортопедични заболявания
Лечението на ортопедични заболявания, изисква индивидуален подход към всеки пациент. Повечето заболявания подлежат на излекуване, но това зависи от навременната консултация и диагностика със специалист ортопед. Основната цел на доктор Филипов е да предостави на пациентите, необходимите диагностични прегледи и изследвания, прецизно и внимателно, в комфортна обстановка, чрез модерна апаратура. Вниманието и грижите към пациентите отговарят на съвременните световни и европейски стандарти.

Лечение на заболявания на опорно – двигателния апарат
Специалистът ортопед, извършва лечения на заболявания на опорно – двигателния апарат при възрастни. Такива заболявания са: остеоартроза, остеопороза, заболявания на гръбначен стълб, ставите и мускулите. Доктор Мишо Филипов предлага оперативно лечение на вродени и придобити заболявания на крайниците.

Лечение на остеопороза
Остеопороза е състояние при което костите са чупливи и слаби. В голяма част от случаите, намалената здравина на костите се дължи на ниско ниво на фосфор, калций и други минерали. В ранни стадии, костната загуба няма изразени симптоми. С напредването на процеса, могат да се появят оплаквания като: приведена поза, загуба на височина, болки в гърба, счупвания на прешлени и други проблеми.

Ехография на стави, мускули и сухожилия

ОСТЕОПОРОЗА

Остеопороза – прогресивно заболяване на скелета
Д-р Мишо Филипов е ортопед-травматолог, който предлага превенция, диагностика и лечение на остеопороза, както и консултации, свързани със заболяването, неговите симптоми и цялостното здравословно състояние на костната система. За да се запознаете с остеопорозата, прочетете следващата статия.

Какво представлява остеопорозата?

Остеопораз – същностОстеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, което се отличава с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които повишават риска от счупвания. Разговорното наименование на болестта – “Тихият крадец” идва от там, че протича бавно и неусетно, като за намаляването на костното вещество и разреждането на костната тъкан са необходими години.

В човешката костна система има над 200 отделни кости, които са свързани и функционират като един цялостен “механизъм”. Костната тъкан е изградена от: органична част (съдържаща белтъчни вещества) и от неорганична (съставена предимно от калциеви соли). Здравината и еластичността на костта са характеристики, дължащи се на белтъчната част от състава й. Твърдостта й зависи от калциевите соли.

Фактори, водещи към развитие на остеопороза

Факторите, водещи към развитие на остеопороза са два вида – такива, които няма как да бъдат избегнати, защото са свързани с естественото развитие на човешкия организъм през годините и такива, които могат да бъдат предотвратени посредством правилно провеждана превенция.

Рискови фактори за формиране на остеопороза, независещи от пациента:

  • остаряване – за нея е характерна т. нар. сенилна (старческа) остеопороза, при която най-често срещаното явление е счупване на шийката на бедрената кост;
  • състояние след менопауза или ранна менопауза (настъпила преди 45 годишнината) – това е най-разпространеният вид на заболяването и е характерно със счупвания на прешлените и на долната трета на предмишницата;
  • някои болести – захарен диабет, Базедова болест, ревматоиден артрит, хронични чернодробни и бъбречни заболявания, левкози и други;
  • дълго подлагане на лечение с медикаменти, чието действие влияе негативно върху костната структура – кортикостероиди, антиепилептични лекарства, тиреоидни хормони и други;
  • наследствени фактори;
  • грацилно телосложение – то представлява съчетание от фина костна структура, нисък ръст и поднормено тегло;
  • хора от бялата или азиатската раса.

Рискови фактори, зависещи от пациента:

  • прием на твърде малки количества калций с храната – така се губи костно вещество;
  • недостатъчно количество витамин Д в организма – това води до намаленото му усвояване от червата;
  • заседнал живот – когато не си осигуряваме активно движение, спомагаме за отслабването на костта и за значително по-бързата загубата на минерали в костите;
  • тютюнопушене – никотинът, поет от организма с цигарите, потиска синтезата на ново костно вещество;
  • пиене на над 5 чаши кафе дневно, усвояване на твърде големи количества готварска сол и черен чай, злоупотреба с алкохол – заради тези навици се увеличава отделянето на калция чрез бъбреците и така се стига до загуба на костно вещество;
  • небалансирано белтъчно хранене – прекаленото или недостатъчното количество белтъчини в организма ускорява процеса на костна загуба;
  • остър и хроничен психоемоционален стрес – адреналинът, отделян при силен стрес, извлича калция от структурата на костите и така се стига до минералното им обедняване. характерното за този процес е бързото му развитие, което може да се осъществи дори за няколко седмици или дни!

Най-често срещаните последствия от остеопорозата са:

  • болки в гърба и кръста, притежаващи хроничен характер, които стават
  • по-силни при физически усилия;
  • деформиране на скелета;
  • намаляване на ръста;
  • по-ниска трудоспособност;
  • костни фрактури (най-често се чупят прешлените, предмишницата, а при
  • по-възрастни хора – бедрената кост).

Важно да се знае е, че за профилактика на остеопорозата не важат понятията рано или късно. Най-добре е да се започне през пубертета, когато се натрупва костна маса, но дори и на по-късен етап, провеждането й дава положителни резултати.

Начини за предпазване от заболяването

Остеопораз – проявлениеНай-добрите начини за предпазване от заболяването са здравословното хранене и редовното движение. това важи особено за жени в напреднала възраст.

Здравословeн начин на хранене:

  • прием на мляко и млечни изделия всеки ден;
  • редовна употреба на риба, плодове и зеленчуци, зелени подправки, ядки, минерална вода;
  • консумация на храни, богати на фитоестрогени. Такива са например: соя, бобови растения и зърнени храни;
  • приемане с храната на калций, фосфор, витамини (Д, С, В6, К, фолиева киселина), минерални вещества (магнезий, бор, цинк, мед, манган, силиций).

Движение, при което се развиват основните качества на костите – якост, гъвкавост, устойчивост и издръжливост:

  • упражнения с умерено натоварване, провеждани всеки ден;
  • ходене пеша поне 5 – 6 километра на ден.

Всекидневната физическа активност е много по-позитивно влияеща върху костната структура отколкото 1 час спорт само 2 – 3 пъти през седмицата.

Остеопораз – профилактика

Достатъчно пребиваване на слънце и въздух – излагането на слънце за десетина минути дневно е достатъчно за образуването на витамин Д, който е от първостепенно значение за изграждането на костната тъкан.

Свеждане до минимум на нездравословните навици като пушене, пиене на алкохол, прекаляване с кафе, захар и готварска сол.

Хормонална профилактика на жените в менопауза, като провеждането й се осъществява единствено след преглед при специалист.

Здравето на костите и начина на хранене

Здравето на костите е пряко свързано с начина на хранене на отделния човек и това важи за всяка възраст и за всеки етап от живота му. Скелетът се развива и поддържа чрез балансирана диета, която трябва да включва всички основни групи храни – белтъчини, мазнини и въглехидрати, витамини и минерали.

Най-важна роля имат минералният калций и витамин D. Първият е основен изграждащ елемент на костната тъкан, а вторият подпомага калциевата абсорбция в червата и така се осъществява правилна обмяна и минерализация на костите.

Богати на калций храни: мляко и млечни изделия; зелени зеленчуци (ай-вече броколи и къдраво зеле); риба с меки кости в консерва (например сардината и сарделата); ядки, тофу, обогатено с калций.

 
КОНТАКТИ
Д-р Мишо Филипов – Специалист ортопед – ortoped-mishofilipov.com
Адрес: гр. София, ул. Царица Елеонора 25, каб. 4.3
Моб. тел.: 0888 601 368
E-mail: m_filipoff@abv.bg