Проф. д-р Екатерина Титянова дм, дмн – Невролог гр. София

Published by burn on

Проф. д-р Екатерина Титянова дм, дмн е специалист по неврология.

Ръководител е на Клиниката по функционална диагностика на нервната система при Военномедицинска академия.

Родена е на 8.10.1958 г. в град Гоце Делчев. Завършва средно образование в родния си град с пълно отличие и златен медал, а висше образование – през 1982 г. в Медицинска академия – София.

Работила е като ординатор по неврология в районна болница – град Гоце Делчев (1983-1984). Академичната си кариера започва през 1983 година като научен сътрудник към Катедрата по неврология на Медицинска академия – София. Била е последователно научен сътрудник по чл. 64 КТ (1983-1984), асистент (1984-1987), старши асистент (1987-1990) и главен асистент (1990-2003) към Катедрата по неврология.

През 1987 г. придобива специалност по нервни болести, през 1990  г. – образователна и научна степен „доктор“, а през 2007 г. – научната степен „доктор на науките“. Била е ръководител на неврологично отделение и на лаборатория по клинична невросонография в Университетската специализирана болница по неврология и психиатрия „Свети Наум“ ЕАД. От 2003 г. е доцент, а от 2009 г. – професор по неврология във Военномедицинска академия. През 2005 г. създава и понастоящем ръководи първата в България специализирана клиника „Функционална диагностика на нервната система”, която е номинирана като база за обучение на Европейската федерация по неврология. От 2010 г. е заместник-ъководител на Катедра „Нервни болести и неврохирургия“ към Военномедицинска академия.

 

От 2011 г. е член на академичния състав на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и съвместява длъжността „професор” по неврология към Медицинския факултет. Участва в създаването и ръководи първата университетска кате-
дра „Неврология, психиатрия, физиотерапия и рехабилитация, превантивна медицина и обществено здраве”. През 2013 г.
е избрана за Академик на Българската Академия на наките и изкустата.

Има богат клиничен, професионален, научно-организационен и административен опит като невролог, ръководител на клиника, преподавател на студенти и специализанти, председател на специализирани комисии за лечение в неврологията, ръководител на научни проекти, член на научни съвети, експерт и координатор на международни научни проекти и главен изследовател на международни мултицентрови проучвания.

Владее различни високоспециализирани методи за изследване на нервната система, които прилагам лично в ежедневната си практика.

Специализирала е невросонология в Университетските клиники по неврология в Инсбрук и Грац – Австрия (1987), неврология, неврорехабилитация и двигателен контрол на походката в Клиниката по възстановителна неврология и невробиология на човека в Колежа “Baylor”, Тексаски медицински университет, Хюстън – САЩ (1992-1993), мозъчна реорганизация и неврорехабилитация на походката в Центъра за изучаване на мозъка „Neuron“, Куопио – Финландия (2002-2005). Била е гост-изследовател в Националния институт по неврология и неврохирургия, Мексико сити по междуправителствен проект за научно-техническо сътрудничество между България и Мексико в областта на невросонологията (1996-1998 г.) и в Центъра за изучаване на мозъка „Neuron“, Куопио – Финландия по програма за
международно сътрудничество между Българската академия на науките и Финландската академия. Има следдипломна
квалификация по медицинска педагогика и професионална квалификация като специалист по здравен мениджмънт.

 

Национална и международна експертна дейност

– Участие в работата на държавните и правителствени органи. Експерт е към Националната агенция за оценяване и кредитация към Министерски съвет, експерт в Националната листа на членовете на журита и арбитри към същата агенция и лицензиран експерт по акредитация на лечебните заведения за болнична помощ и диагностично-консултативните центрове към Министерството на здравеопазването. Била е член на Специализирания научен съвет по неврология и психиатрия при Висшата атестационна комисия към Министерски съвет (2008-2010), след което участва като председател или член на научни журита по процедури за научни степени и академични длъжности по Закона за развитие на академичния състав.

– Участие в експертната и консултантската дейност на институциите у нас. Подпомага дейността на институциите като специалист по здравен мениджмънт, републикански консултант по нервни болести, външен експерт към Централното управление на НЗОК (от 2005), председател на специализирани комисии за издаване на експертни решения и протоколи за скъпоструващо лечение на болни с Паркинсонова болест, епилепсия, множествена склероза и невропатна болка, председател или член на комисии за самооценка и за подготовка на програмна акредитация по неврология, член на Лечебно-контролната комисия на ВМА и др. Член е на експертни групи за изготвяне и актуализиране на медицинския стандарт „Нервни болести”, 8 национални консенсуса и 4 диагностично-терапевтични алгоритми в неврологията. Консултант е на Националната спортна академия „Васил Левски” по въвеждане на съвременни методи за функционална оценка на неврорехабилитацията и кардиологичната рехабилитация в обучението на студентите по специалността „Кинезитерапия”.

– Принос в развитието на международното научно сътрудничество между Българските медицински университети, БАН и чуждестранни институции. Допринася за развитие на международното научно сътрудничество като международен експерт по мозъчен инсулт на страните от Централна и Източна Европа в „The Budapest Statement of Stroke Experts of CEE Countries”, координатор за България по проекта „EuroHyp” за лечение на инсулта с хипотермия, предложен за финансиране по Седма рамкова програма на Европейската Комисия и експерт в групата по латерална амиотрофична
склероза към Европейската федерация по неврология. Участвала е в международни експертни съвети на 4 програми на Европейската комисия и е била международен координатор на 2 проекта по програми за двустранно международно сътрудничество.

 

ДЕЙНОСТИ:
– прегледи и консултация
– мултимудална ултразвукова диагностика на(доплерова сонография и дуплекс скениране) на нервната система (мозъчни съдове, мозъчен паренхим, око и мускули)
– Неврорехабилитация :
* изследване на походка
* изследване на автономната( вегетативна нервна система)
* експертна нервна система

КНИГИ И УЧЕБНИ РЪКОВОДСТВА:

* Мултидиапазонна доплерова сонография – нов подход в ултразвуковата диагностика, София, 1997
* Доплерова сонография. Диагностична стойност и клинично приложение в неврологията, София, 2002
* Ултразвукова диагностика в неврологията, София, 2006

* Атлас по невросонология. Под редакцията на Е. Титянова, К. Нидеркорн, Е. Христова, София, 2008
* Duplex sonography of carotid and vertebral arteries. In: Neurosonology teaching course and exam. Budapest, 12-13 March 2010, 10-21 (Mannual)
* Home based selfdirected physical therapy – one easy way for better quality of life in diabetic neuropathy. In: Selfdirected didactic tools for physical therapy in diabetic neuropathy, Sofia, 2010

КОНТАКТИ

Проф. д-р Екатерина Титянова дм, дмн – Невролог гр. София
Адрес: гр. София, ул. Янко Софийски войвода 23, офис 2
Тел.: 0887 284 554