Д-р Боримир Фурнаджиев – УНГ – гр. София

Published by burn on

Д-р Боримир Фурнаджиев е специлиаст по УНГ, Отоневролог. Практикува в град София.

Основателят на Медицински кабинети “Ирис”, д-р Фурнаджиев е известен специалист в областта на УНГ Болестите и Отоневролог с над 30 години лекарска практика.

Бил е асистент в Клиниката по Отоневрология на Медицинска Академия под ръководството на „бащата” на българската Отоневрология проф. Ат. Кехайов.

Бил е асистент в Института по УНГ Болести на ИСУЛ-София. Работил е няколко години в американска болница в Тел Авив, Израел.

Има над 100 медицински публикации в различни издания у нас , Израел, Франция, Гърция, САЩ, Канада. Има второ висше образование от УНСС, София „Дипломиран мениджър в здравеопазването”, което му позволява няколко години да бъде управител на болница и главен експерт в областта на здравеопазването.

Завършил е курс по Психоанализа и работа с тъй наречените -„гранични състояния”, „ паник атака”„немотивирани страхови състояния” и „колективна психотерапия” в Рамат Ган, Израел. Води здравна седмична колона във в. “Новинар”.

Медицински кабинети “Ирис”са специализирани кабинети по Уши-Нос-Гърло Отоневрология, Белодробни болести, Психоанализа, Физиолечение с йонофореза, Билколечение.

В областта на билколечението се ползва опита и оригиналните рецепти на известният в близкото минало проф. Фурнаджиев интернист, фармаколог-фитотерапевт.

Лечебната дейност е с насоченост към контингента пациенти в средната и третата възраст, които са подложени най-много на ежедневния стрес .

Отоневрологията е междинна специалност между УНГ Болести и Неврологията.
Отоневрологията като клинична специалност се занимава с диагностиката и лечението на следните по важни симптоми:
– намален слух
– шум в ушите или главата, с различна сила и херцова честота
– процеси на вестибуларния апарат, като; залитане в една или във всички посоки, нестабилна походка, чувство за потъване в право или легнало положение на тялото
– промяна на вкуса и обонянието
– страхови състояния
– описаните като Мениерова болест и морска болест
– обемни процеси в мозъка и други състояния
– често и безпричинно главоболие

Тези и други симптоми оформят различните отоневрологични диагнози.

Изследванията в отоневрологичните кабинети се извършват с помощта на разнообразна апаратура:
– аудиометрично изследване на слуховият апарат на пациента
– изследване на вестибуларният апарат с въртящ стол или калорична проба
– изследване на вкусовите и обонятелни сетивни органи.
– различни неврологични изследвания.

При едно често главоболие, придружено с дори дискретно залитане, чувство за потъване или шум в ушите или едното ухо, е необходимо консултация с отоневролог. Цялостният преглед на пациент с подобни оплаквания продължава не по малко от 30-40 минути с оглед изясняване на статуса. При необходимост се назначават и изследвания, не рядко, скенер и магнитен резонанс с оглед добрата диагностика.

Много жени в критична възраст страдат от подобни симптоми и освен с ендокринолог, акушер-гинеколог, често е необходима и консултация с отоневролог. Тъй като често органите, обект на изследване са от УНГ областта а симптомите – неврологични е необходимо лекарят да е запознат отлично и с двете клинични специалности.

УНГ Болестите продължават да са актуални в съвременната медицина по причина, че над 90% от инфекцийте в организма проникват през носа и устата.

В последните години , много алергични състояния усложниха на пръв поглед ”лесно” лечимите, ангини, фарингити и ларингити.

Често се налага рентгенови, клинични и бактериологични изследвания, за поставяне на правилната диагноза.

В нашите кабинети се поставя диагноза и се лекуват следните по-често срещани състояния:
– болки в гърлото, хрема, болки при преглъщане, загуба на гласа, алергични състояния на горните дихателни пътища, с нарушено дишане, болки в ушите.
– видеозонната диагностика със „Синузон” позволява точната диагностика и установяване на състоянието на синусните кухини.
– изследване на слуха с аудиометър
– тимпанометрия за диагностика на заболявания на ушите при възрастни и деца със съвременна апаратура

В кабинетите се прилага и физиотерапия – ултразвук и йонофореза с цел ускорен оздравителен процес на УНГ органите.

КОНТАКТИ

Д-р Боримир Фурнаджиев – УНГ – гр. София
Адрес: гр. София, ул. Дамян Груев 40
Тел.: 02 8517641; 0888 250046
Е-mail:
Web site: http://www.furnajiev.com