Докосването на любим човек премахва болката

Published by burn on

Благодарение на емоционалната връзкас любимите ни и близки хора, болката която изпитват хората може да намелее, съобщи The Daily Mail.

Такъв ефект не може да бъде постигнат, ако дакасваме непознати хора. За да потвърдят тезата си учените направили проучване сред десетки жени.

На участничките била причинявана лека болка, като към ръката им били доближавани горещи предмети. В хода на първия експеримент жените били държани за ръка от непознати, които се опитвали да ги успокоят.

По време на втория експеримент дамите били подкрепяни от своите партньори, но те били помолени да не докосват жените. В края на експеримента мъжът държал любимата си за ръката или я галел по нея.

Изследването показало, че докосването на непознат човек или просто присъствието на партньора не влияят на усещането за болка, което изпитвали жените. Но благодарение на докосването от страна на любимия човек нивото на болка у участничките намалявало. Освен това колкото повече мъжете съчувствали на жените и ги подкрепяли, толкова по-ниско било нивото на болка.

 

 

 

Източник: actualno.com