Важно! Витамин D

Published by burn on

В наши дни толкова често срещаме експерти да ни съветват да се пазим от въздействието на преките слънчеви лъчи, че мнозина остават с впечатление, че слънцето е свързано неразривно с нежелани болести. Това изобщо не е така. Слънчевите лъчи са изключително важни за здравето на човека. Особено когато става дума за витамин D и отчитаме факта, че над 85 % от населението на планетата страда от дефицит на витамина и не подозира това.

Ролята на витамин D срещу болестите

Все по-нарастнащ е броят на изследванията, които сочат, че витамин D играе ключова роля в превенцията срещу различни болести и поддържането на оптимално здраве. В човешкото тяло има около 30 000 гени. Витамин D влияе върху 10 % от тях или 3 000!

Научно доказано е, че поддържането на оптимално ниво на витамина в човешкото тяло предпазва от развитието на 16 различни типа рак, включително на панкреаса, белите дробове, яйчниците, простатата и кожата. Защо именно той? Защото притежава способността да:

  • Стимулира саморазрушаването на мутиралите клетки
  • Забавя образуването и разпространението на ракови клетки
  • Помага в процеса на диференциране на клетките
  • Предпазва от прогресиране на туморите

Когато говорим за здравословните ползи на витамин D, не можем да се ограничим само до едно от най-смъртоносните заболявания в наши дни – рака.

Слънчевият витамин е изключително важен, тъй като редуцира риска от развитието на други сериозни заболявания – диабет тип 2, хронични възпаления, мускулна дегенерация, Алцхаймер, туберкулоза, пневмония, грип, и позволява да се установи контрол върху гърчовете, характерни за болните от епилепсия.

Витамин или стероиден хормон?

Често за витамин D се говори като за един от многото витамини, ценни за човешкото здраве. Всъщност, той представлява стероиден хормон, добиван от излагането на въздействието на преките слънчеви лъчи, приема на храна и хранителни добавки. Често срещани типове витамин D са витамините D2 и D3. В сравнението с D2, витамин D3 е с 87 % по-ефективен и се препоръчва тази му форма при третиране на дефицит на витамин D.

Витамин D и витамин K2

Приемът на хранителни добавки с витамин е желателно да се съпровожда с прием на витамин К2. Дефицитът на витамин К2 в тялото е свързан с токсичните сиптоми на витамин D, включващи прекомерно калциране, което може да доведе до втвърдяване на стените на артериите.

Една от основните функции на витамин К2 е да насочва калция в онези зони от тялото, където е необходим (като зъбите и костите). Той е натоварен и с отговорността да предпазва калцият да не се натрупва в меките тъкани и артериите (тъй като там не е необходим).

Как да си набавим витамин D?

Най-добрият начин за осигуряване на дневната норма витамин D за организма е като постоите известно време на слънчева светлина.

Тук отново се връщаме на препоръките на дерматолози да защитавате кожата си от вредното въздействие на слънцето, тъй като рискувате да се разболеете от рак.

Спорадичното излагане на ръцете и лицето на пряка слънчева светлина не е достатъчно, за да произведе тялото ви ежедневно необходимия витамин D. За да си набавите оптимална ноза от витамина, препоръчително е да оголите по-голяма площ от кожата си. Разбира се, избягвайте прекаленото продължителното излагане на слънце, тъй като рискувате изгаряне, а оттам повишавате риска от развитие на рак и преждевременно остаряване на кожата.

Важно е да знаете, че щом тялото ви получи достатъчно слънчеви лъчи, то престава да произвежда витамин D.

Ето още няколко важни фактора, които ви гарантират безопасно излагане на слънце:

1. Най-доброто време за излагане на слънце е около 13:00 часа.

2. Хората със светли кожи се нуждаят от около 10-20 минути излагане на слънце, за да си осигурят дневната норма витамин D. Тези от вас, които имат по-тъмна на цвят кожа, е желателно да постоят още малко на слънце.

3. Кожата около очите е тънка, в сравнение с другите части на тяло. Това я прави неудачна за „събиране” на витамин D. Препоръчваме ви да използвате слънцезащитен крем за тази зона.

4. Внимавайте да не измиете витамин D. Как така? Когато UVB-лъчите достигнат повърхността на кожата, тя започва да ги трансформира в производни на холестерола, което впоследствие се превръща във витамин D. Последният обаче не постъпва мигновено в кръвообращението. Всъщност, за достигането на този етап се изискват до 48 часа. Когато се къпете веднага след слънчева баня, рискувате да отмиете витамин D.