Бабини лекове за предпазване от простуда и грип

Published by burn on

Морската сол помага при синузит, а вареният яйчен белтък – при появата на ечемик .

Вече се сбогувахме с топло обагрения септември и е време да поздравим студения октомври. Той обаче не идва сам, а с много подсмърчания, кашлици и висока температура.

Можем ли да ги избегнем, без да протегнем ръка към скъпите хапчета, разтворимите прахчета против простуда и капките за нос?

Преди да дадем заплатата си на аптекарите, нека обърнем поглед към бабините лекове, предавани от поколение на поколение. Неминуемо чесънът е част не от една или две рецепти, но нека не ядем скилидките, сякаш гоним вампири. Чесновият аромат може да бъде неутрализиран от други две полезни съставки – мед и лимон. За целта нарежете на ситно или направо настържете на ренде 2 скилидки чесън. Добавете съм тях 2 с. л. мед и изцедете сока на 2 лимона. Разбъркайте добре. Всяка сутрин и вечер взимайте по една малка лъжичка от сместа. Така ще засилите имунната си система и ще притъпите първите симптоми на грипа.

ЧЕСЪН-2

Друг вариант е да обърнете погледа си към цитрусовите плодове, понеже те са богати на витамин С. Всяка сутрин просто смесете соковете на лимон, портокал и грейпфрут. Първо, със сигурност ще ви разбуди и, второ, ще ви зареди с витамини. Внимавайте обаче откъде купувате цитрусите, защото има опасност пестицидите в тях да са повече от витамините.

soki-citrusy-frukty-apelsiny-5346

Друга лечебна съставка, която бабите ни са използвали, е морската сол. Покрийте с нея дъното на един леген. След това го напълнете с вряла вода. Разбъркайте леко и потопете краката си. Ще усетите как студени тръпки излизат от тялото ви. Ако има и кой да ви разтрива раменете в същото време, ще получите максимален ефект.

morska-sol-zdrave-(2)-59277-500x334

Морската сол помага и при проблеми със синусите.

Вземете кърпичка, която вече не използвате. Сложете върху нея морска сол на бучки. След това я зашийте, така че да не изтича отникъде. Поставете я в микровълновата фурна за 30 секунди. След като я извадите, я поставете върху синусите си. Топлината на солта ще облекчи симптомите на синузит.

Знак, че имунната ви система отслабва, е появата на ечимик около окото. Бабите ни са оставили рецепта, която се справя и с него. Сварявате едно яйце. Махате черупката му, режете го на 2 части и отделяте жълтъка. Докато белтъкът е още топъл, го поставяте върху клепачите си. Ако искате, преди това може да го увиете в платнена кърпичка.

След ечемика най-често се появяват болките в гърлото. С тях може да се справите лесно, ако лятото сте си направили компот от черници. Извадете с лъжичка едно плодче от буркана и го задръжте в гърлото си, сякаш смучете хапче. Към сиропа от компота може да добавите сода бикарбонат и да си направите гаргара.

Ако няма откъде да си набавите черници, има още дузина начини да облекчите гърлото си. Може да вземете една платнена кърпичка. Намокрете я с обилно количество ракия.

Колкото и странно да звучи, след това я запалете.

Тъй като тя е много мокра от спирта, няма да се запали, а ще пламне само за секунди. В този момент я загасете с хавлиена кърпа. По този начин се загрява много добре. Накрая увийте топлата платнена кърпа около врата си.

Изпитана рецепта от поколения наред е и пиенето на греяна ракия. При настинка горещият спирт загрява тялото и убива микробите. Може да го приготвите както със захар, така и с мед, в зависимост от предпочитанията си.

С помощта на водка също може да подобрите имунната си система. Към 50 мл от алкохола добавете също толкова студенопресовано нерафинирано олио. То е богато на витамин Е.

Пийте този “коктейл” само вечер, за да се предпазите от простуда и грип.

Ако обаче вече подсмърчате, може да се доверите на едно от най-изпитаните народни средства за лечение – изпотяването. Облечете най-топлия си половер, върху него си сложете палтото, а най-накрая се увийте в топло вълнено одеяло. Докато сте омотани във всичко това, пийте и горещ билков чай или сърбайте топла пилешка супа. Така, докато се изпотяваме, сгряваме тялото си и отделяме вредните токсини от него.