Център за женско здраве „Верде” гр. София

Published by burn on

В условията на конфеденциална обстановка и максимален комфорт ще получите отговор на всеки възникнал въпрос в областта на женското здраве.

Център за женско здраве „Верде” разполага с най-съвременно оборудвани кабинети с 2D/3D/4D ехография.
При нас работят доказани специалисти с дългогодишен клиничен опит и практика.

АКУШЕРСТВО

Ехографски скрининг за хромозомни аномалии на плода.
Това е специализирано неинвазивно ултразвуково изследване в първи триместър от бременността, което дава възможност за ранна оценка на анатомия на плода и е надежден метод за оценяване на потенциалния риск за раждане на дете със синдром на Даун или друга хромозомна болест.
Изследването се извършва в периода межу 11-14 гестационна седмица от бременността (оптимален срок – навършени 13 г.с.).
Два ехографски белега са от особено значение: тилното задебеление, т.р. нухална транслуценция (NT) и носна костица (NB). За целта на изследването са необходими ехографска апаратура от висок клас и квалифициран специалист. Не се изисква сканиране в 3D/4D режим.

Доплеровото изследване
Доплеровото изследване е ехографски метод, който дава ценна информация по отношение на състоянието и темпа на нарастване на плода и е неизменна част от високо специализираните ултразвукови прегледи по време на бременността.
Това изследване оценява кръвотока (скоростта на движение) в плацентата, пъпната връв и кръвоносните съдове както на плода, така и на майката. По този начин могат да се диагностицират вече насъпили промени в кръвоносната и сърдечносъдовата системи. В основата му стои известният от физиката Доплеров ефект.
Доплеровото изследване на маточните съдове на бременната има прогностична и скринингова стойност в случаите на високо рискова бременност.

Ултаразвуково изследване
Сканирането в 3D режим е често използвана ултразвукова техника по време на бременност. Благодарение на нея имаме възможност да получим триизмерни статични образи на Вашето бъдещо бебе.
С 4D ехографията получаваме подобни на 3D образи, но с тази разлика, че движенията на Вашето бебе могат да бъдат наблюдавани в реално време и дори записани.
По-долу Ви предлагаме да видите ехографски образи в различни режими на сканиране:

2D сканиране

Това са черно-белите ултразвукови снимки, които сте свикнали да виждате. Качеството на 2D изображението е от особено значение, тъй като това е основен метод за диагноза при ултразвуковото изследване. За да получим 3D или 4D образ, задължително преди това сканираме в 2D режим. Добрият 2D образ, гарантира качество на 3D/4D изображението.

3D сканиране

Това е жълто-кафявият, статичен образ на плода, който направи революция в областта на ехографията. През последните 12 години възможностите за изображение на личицето на бебето значително са се подобрили. Пикселите са по-малки и това ни позволява да получим по-ясни образи. 3D ехографията в акушерството и гинекологията се е развила от снимка, която е хубаво да имате до инструмент за прецизна диагноза.

4D сканиране

Това е 3D образ в реално време. Към 3D изображението е добавено време на заснемане (поредица от кадри). Резултът от това? Можем да видим пред очите си как бебето се движи сега и в този момент – именно това е 4D. Качеството и бързината на изображенията, получени с 4D техника на сканиране са се подобрили значително в стремежа да се пресъздадат колкото се може по-точно и достоверно движенията на бебето в утробата Ви. За да можем днес сканирайки с 4D Вашето бебче (стига то да има желание да ни сътрудничи), да видим как се прозява, как поглъща околоплодна течност или как си отваря очичките.

Фетална морфология

Ехографски скрининг за вродени малформации на плода (препоръчителен срок навършени – 20 г.с.). Това е високо специализирано неинвазивно ултразвуково изследване във втори триместър от бременността за оценка на анатомията и функцията на отделните органи и системите на плода. Диагнозата на голяма част от вродените дефекти и структурни аномалии е възможна в този срок от бременността, но една част от тях, остават недостъпни или изискват по-голям гестационен срок. Изследването се извършва в 2D, 3D/4D режим, като от особено значение са възможностите на ехографската апаратура и степента на квалификацията на лекаря.

Фетална ехокардиография

Фетална ехокардиография е изследване, което се извършва от специалист детски кардиолог и представлява ехографски скрининг за вродени сърдечни малформации.
Това е високо специализирано, ултразвуково изследване, което използва двуизмерна ехокардиография, Доплер и цветно кодиран Доплер за оценка струкурите на сърцето на плода и кръвотока през сърдечните клапи и съдове.
Чрез феталната ехокардиография се откриват и проследяват аномалиите на сърцето и нарушенията на сърдечния ритъм; оценява се сърдечната функция. Този преглед, би могъл да бъде и част от феталнатата морфология или да бъде извършен самостоятелно, като се спази оптималният за него срок – 19-23 г.с.
В определени случаи резултатите от феталната ехокардиография определят срока на раждане, както и начина на раждане- по нормален или по оперативен път.

Запис на детски сърдечни тонове

Индиректен метод за изследване на сърдечната честота на плода с помощта на акушерски монитор по време на бременност (най-рано след 27-28 г.с.) и отделните периоди на раждането.
За целта на това изследване пациентката обичайно е легнала по гръб и леко на ляво. Сърдечната дейност на плода се регистрира след като на предната коремна стена на бременната се постави ултразвуков трансдюсер (пелота). Пелотата се фиксира на мястото, което съответства на гръдния кош на плода, а именно най-плътно допряната му страна до маточната стена, съответно до коремната стена на пациентка.
С помощта на акушерски монитор могат да се проследяват и записват и маточните контракции.

ДЕТСКА ГИНЕКОЛОГИЯ

Да, четете правилно – Вашата дъщеря може да бъде прегледана безопасно от гинеколог. Това може да се осъществи във всяка възраст – дори още от момента на раждането. Съществуват различни причини, които налагат гинекологичен преглед на малкото момиче още в съвсем ранна детска възраст. Те се различават по честота, съобразно възрастта.
През първите 3 години след раждането, сред многобройните причините за родителски притеснения обичайно преобладават съмнения за анатомичния изглед на външните полови органи или наличие на зацапване на бельото с влагалищно съдържимо (флуор, течение) или кръв.
Всеки гинекологичният преглед в тази възраст е съобразен с факта, че момичето все още не води полов живот. Прегледът се извършва в присъствие на родител, в подходяща атмосфера, без да се травмира психиката на детето, по напълно безопасен и същевременно максимално информативен начин, присъщ за детско-юношеската гинекология.
Нерядко обаче първата среща на порастналото момичето с гинеколог е едва през пубертета и е свързана с нередовната менструация. Именно през пубертета започват и някои нарушения на хормонално и метаболитно ниво, които обичайно се проявяват с нередовна менструация и могат да доведат до невъзможност или затруднено забременяване и износване на бременност на по-късна възраст. Поради това е важно винаги когато месечният (менструалният) цикъл е нередовен да се консултирате с гинеколог, който има съответния опит и квалификация. Често уточняване на състоянието налага изследване на комбинация от хормони и метаболитни показатели, паралелно с гинекологичен преглед, ехография и биометрия (измерване на ръст, тегло, мастна тъкан и т.н.).
Независимо от възрастта на момичето (от 0 до 18 години) оценката на гинекологичното състояние се предшества от гинекологичен преглед. Той винаги е съобразен с факта, че момичето все още не води полов живот.

ОБРАЗНА ДИАГНОСТИКА

Това изследване е неизменна част от скринига за рак на гърдата, и е препоръчително да се извършва поне веднъж годишно като профилактичен преглед на всички млади жени до 40 годишна възраст. За оптимален период се приема 5-14 ден от менструалния цикъл (преди овулация).

Ултразвуковото изследване на млечните жлези е безвредено и безболезнено и може да се извършва по време на бременност и кърмене, включително и при жени с импланти. Ехографията на млечните жлези дава възможност да бъдат огледани всички области от млечните жлези, разположени в близост до и под гръдната стена.

Ултразвуковото изследване на млечните жлези е показано:

  • За изследване на млечните жлези на млади жени до 40 годишна възраст.
  • За проследяване на жени на продължителна хормонална терапия.
  • За целите на профилактиката при пациентки след раждане, обичайно 2-3 месеца след преустановяване на кърменето или след спиране на  кърмата.
  • За изясняване на причината за болка, оток или зачервяване в областта на гърдите.
  • За уточняване на всички образувания в областта на гърдите.
  • За подпомагане на въвеждането на иглата при биопсия на млечните жлези или при дрениране на киста или абсцес. За проследяване на размера на открита кистата.
  • За изследване след поставяне на силиконови импланти.
  • В допълнение на мамографско изследване на млечните жлези.

Извършва се с апарат с висока разделителна способност от квалифициран лекар. Изследващият поставя високо честотен трансдюсер (малък накрайник) върху гърдата на пациентката и извършва поредица от движения в различна посока. По този начин се изпращат ултразвукови вълни до компютър, който след обработка на данните ги превръща в изображения, които се появяват на видео монитор.

Изследването позволява да се определи дали дадено образувание е плътно или изпълнено с течност, т.нар. киста, както и броя, размерите и формата на съответните находки. Трябва да се има предвид, че ехографското изследване на млечните жлези в някои случаи може да се извърши в допълнение на мамографски преглед, но ехографията не може да замени необходимостта от мамография, особено в случаите, когато има медицински индикации за такава.

В случаите, когато мамографското или ултразвуково изследване покажат наличие на патологична зона в структурата на млечната жлеза, се налага извършването на биопсия. Правилният избор на вида лечение при туморите на гърдата изискват прецизна тъканна характеристика на патологичния процес. След получаване на резултат от специалист хистопатолог, хирургът съвместно с пациента решава кое е най-подходящото лечение в съответния случай.

КОНТАКТИ

Център за женско здраве „Верде” – София – mcverde.com

Адрес: гр. София бул. „Пейо Яворов” 6, ет.4, офис 7
Tел./факс: 02 962 50 09
Моб. тел.: 0887 407 728
E-mail: office@ mcverde.com