Център Гарабитов гр. Пловдив

Published by burn on

За основателя

Иван Нешев Гарабитов

Роден на 3 Май 1945 год. в село Паничери, заслужил треньор по борба и рехабилитатор, тренирал много изявени спортисти. Основател на “Чинмой клуб” за високо спортно майсторство. В своя център Гарабитов предлага комплексна методика за възстановяване на организма, включваща система от дихателни практики и упражнения, диета, матрично-ритъмна терапия и др.

Богатият опит и задълбочени познания по физиология и психология правят този вечно бликащ от енергия и ентусиазъм член на ШЧМТ съвършеният консултант и терапевт на бивши и настоящи спортисти. Тридесет и седем годишната практика на създателя на Методиката – Иван Гарабитов, като треньор в България и чужбина, показва еднозначно и твърдо, че съчетанието от посочените методи приложени целенасочено, редовно и системно, съкращава в огромна степен периода за постигане на високи спортни цели. За по-кратки периоди се постигат изненадващо добри резултати на Европейско, Световно и Олимпийско ниво. Практиката показва, че при системно и целенасочено прилагане на Методиката тези резултати се постигат от 6 месеца до 1 година.

От 22 Юни 1999 год. е ученик на на индийският духовен учител Шри Чинмой, който съвместява духовността на Изтока с динамизма на Запада. Със своя личен пример той показва как духовността може да бъде внесена във всеки аспект на външния ни живот. Приносът му за постигането на тази цел се изразява в сферата на литературата, изобразителното изкуство, музиката и атлетиката. Иван Гарабитов е един от лидерите на център Шри Чинмой в Пловдив и координатор на световният пробег за хармония.

Иван Гарабитов е завършил Ojas академия – висша жизнена енергия, която дава на човека сили, здраве и добро самочувствие.

СЪДЪРЖАНИЕ НА МЕТОДИКА “ГАРАБИТОВ”
Методиката се състои от 4 комплекса специални физически упражнения и швейцарска програма за вътрешно пречистване и енергизиране на организма (включваща система от хранителни разтоварвания и здравословно хранене), практика на концентрация, релаксация, автогенен тренинг и източна медитация.

КОМПЛЕКСИ ОТ ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ
– КОМПЛЕКС No 1
Упражнения за укрепване на костите, ставите и мускулите. Те са насочени към развитие на бързина, скоростно—силова издръжливост, повишаване еластичността на гръбначния стълб, огъвкавяване на всички ставни връзки – неща крайно необходими за успеха на всеки спортист.

– КОМПЛЕКС No 2
Насочен към обилно снабдяване на органите, тъканите и клетките с кислород. Комплекса зарежда енергийно организма. Използва се за бързо възстановяване и повишаване на жизнения тонус.

– КОМПЛЕКС No 3
Спомага за укрепване на нервната система и засилване на съпротивителните сили на организма срещу заболявания. Упражненията намаляват до минимум риска от контузии и опасни травми по време на тренировка или състезание. Имат силен ефект върху психическата устойчивост, концентрацията и самообладанието.

– КОМПЛЕКС No 4
Насочен към базово психо—физическо усъвършенстване чрез системно и целенасочено изпълнение на фиксирана програма от физически и дихателни упражнения.

ШВЕЙЦАРСКА СИСТЕМА ЗА ИЗЧИСТВАНЕ НА ОРГАНИЗМА ОТ ТОКСИНИ И ТРАЙНО КОРИГИРАНЕ НА ТЕЛЕСНОТО ТЕГЛО – Програма разработена от д-р Байер (Швейцария), се състои от пет версии в зависимост от поставените цели. Подпомага поддържане на желаното тегло, при необходимост служи за бързо отслабване, като предлага възможности за строго индивидуално приложение. Същността на Програмата е нейното дълбоко действие на клетъчно ниво, силен изчистващ, токсиногонен, ободряващ и енергизиращ ефект. Не на последно място са нейните версии за бързо сваляне на килограми или бързо моментно възстановяване на енергията.

ПРАКТИКА НА КОНЦЕНТРАЦИЯ И РЕЛАКСАЦИЯ – АВТОГЕНЕН ТРЕНИНГ И ИЗТОЧНА МЕДИТАЦИЯ – Методите са свързани с пълно психическо и физическо отпускане, съсредоточаване на мисълта, спокойно дълбоко дишане и визуализация (предварително мислено преиграване на важни моменти при изпълнението на спортната техника и тактика). Активират се вътрешните енергийните центрове на тялото, постига се енергитизиране и бързо възстановяване на работоспособността.

СПОРТИСТИ ИЗПОЛЗВАЩИ МЕТОДИТЕ ПРИЛАГАНИ В МЕТОДИКА “ГАРАБИТОВ”
Карл Луис (САЩ) — спортиста на хилядолетието, легендата на световната лека атлетика, деветкратен олимпийски и осемкратен световен шампион и Ашрита Фурман (САЩ) — ненадминат шампион със 137 световни рекорда в книгата на Гинес. Интересен факт за двамата е че те са привърженици и прилагат техниките на комплексната система за психо-физическа подготовка на Шри Чинмой (САЩ). Шри Чинмой е световно известен учител по източна медитация, познат като една от най-всестранно развитите личности на нашето съвремие. Той е спортист – шампион по вдигане на ултра-тежести, треньор, писател, философ и поет, музикант и художник, бизнесмен и обществен деец. Основата на Методика “Гарабитов” са именно принципите и методите залегнали в тренинга на Шри Чинмой, модифицирани и обогатени в светлината и специфичните изисквания на видовете спорт.

Различни модификации на изложените в Методика “Гарабитов” тренинги са използвани в подготовката на: Михаел Шумахер — седемкратният шампион на Формула 1; легендите на световния футбол — Роберто Баджо, Мишел Платини и Еузебио; световния и олимпийски шампион по ски – Жан Клод Кили; испанецът Михаел Низоран – петкратен световен шампион по колоездене; най-добрите в света български борци — Живко Вангелов – двукратен европейски, двукратен световен, двукратен вицеолимлийски шампион, Рангел Геровски – вицеолимпийски шампион, Васил Ботев – световен шампион за младежи до 22 години, Валентин Гецов – вицеолимпийски шампион, Ангел Бончев – медалист от европейски и световни първенства; световната шампионка по шах за 2004г. Антоанета Стефанова и много други.

УНИВЕРСАЛНО ПРАКТИЧЕСКО ПРИЛОЖЕНИЕ НА МЕТОДИКА “ГАРАБИТОВ” – Поради универсалността и ефективността на посочените в Методика “Гарабитов” тренинги отлични резултати могат да се постигнат практически във всеки вид спорт. Методите могат да се прилагат с успех, както в индивидуалните спортове (лека атлетика, художествена гимнастика, спортна гимнастика, вдигане на тежести, борба, бокс, джудо, карате), така и в колективните (футбол, баскетбол, волейбол, хандбал, художествена гимнастика). С успех методиката може и е препоръчително да се използват при психо-физическата подготовка на военнослужещите, служителите на МВР и други.

МЕТОДИКА “ГАРАБИТОВ” И ВИСОКОТО СПОРТНО МАЙСТОРСТВО – Тридесет и седем годишната практика на създателя на Методиката – Иван Гарабитов, като треньор в България и чужбина, показва еднозначно и твърдо, че съчетанието от посочените методи приложени целенасочено, редовно и системно, съкращава в огромна степен периода за постигане на високите спортни цели. За по-кратки периоди се постигат изненадващо добри резултати на Европейско, Световно и Олимпийско ниво. Практиката показва, че при системно и целенасочено прилагане на Методиката тези резултати се постигат за периоди от 6 месеца до 1 година.

ОБОБЩЕНИЕ – Компонентите на Методиката имат позитивно физиологическо и дълбоко биохимично въздействие както върху двигателната система (кости, стави, мускули), така и върху всички вътрешни органи и системи на човека. Методиката предлага един специфичен вид функционално натоварване на системите на тялото съчетано с концентрация, правилно дишане и пречистване на организма на клетъчно ниво. Практиката показва, че с изключение на методиката на Манастира Шаолин, подобно цялостно въздействие и траен ефект не е достиган с познатите до момента тренировъчни методики.

Казват, че това, което е трудно изисква месеци, понякога години, а това, което е невъзможно изисква малко повече… За Методика “Гарабитов” може убедително да се заяви, че тя не изисква нищо повече от 6 до 12 месечно целенасочено прилагане, за да създаде една нова олимпийска надежда и да разгърне потенциала и заложбите на спортиста в пълнота.

КОНТАКТИ

Център Гарабитов гр. Пловдив
Адрес: гр. Пловдив, ул. Академик Петър Динеков 10
Адрес: гр. София, ул. Самоков 28Г
Тел.: 032/ 696700; 032 693694; 0899 915704; 0899 866871
Web site: http://www.garabitov.bg/