Хиперсомния – прекомерният сън, който вреди

Published by burn on

Множество са научните трудове, които акцентират върху важността от адекватния сън всяка нощ. Едновременно с това се изтъкват и катастрофалните последствия от инсомнията върху организма както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

По-рядко се мисли за другата крайност – прекомерният сън, което означава продължителност повече от 9 часа. След толкова дълъг сън обикновено се чувстваме уморени и с повишена сънливост през целия ден.

Има данни, че от 4% до 6% от населението в глобален мащаб е засегнато от състоянието, познато като „хиперсомния“. То също има своите негативни ефекти върху здравето на организма.

Ако спим около 10 – 12 часа всяка нощ и се будим с чувство на умора, означава, че е време да променим цикълът на съня. Препоръчително е и да се консултираме със специалист, в случай, че не можем да се справим сами със състоянието.

Този проблем не бива да се пренебрегва, тъй като се свързва с развитие на неврологични заболявания като болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, инсулт, както и с други проблеми.

Един от видовете на състоянието е повтарящата се хиперсомния. Тя се характеризира с повтарящи се епизоди на прекомерна сънливост, която може да продължи няколко дни. Възможно е засегнатите да спят по 18 часа ден като стават единствено, за да задоволяват физиологичните си нужди.

Тези епизоди могат да се появят хаотично – след няколко седмици или месеци дори. След като те приключат отново се установяват нормални модели на съня. Други симптоми, характерни за този вид хиперсомния, включват преяждане, сексуална невъздържаност и раздразнение.

Диагностицирането на това състояние може да се окаже предизвикателство за лекарите. Понякога се налага и употребата на стимуланти.