Учени откриха начин за премахване на страхови фобии

Published by burn on

Изследователи от Университета в Кеймбридж са открили начин за премахване на специфични страхове от мозъка, използвайки комбинация от изкуствен интелект за сканиране, съобщават от eurekalert.

Екипът от невролози от Университета в Кеймбридж са открили начин за премахване на страх от паметта на мозъка.

Те са разработили метод за разчитане и идентифициране, с помощта на нова техника, наречена “Decoded Neurofeedback”.

Техниката използва сканирането на мозъка, като наблюдава активността в него и идентифицира поведенческите модели, които наподобяват специфична страхова памет.

Тази техника, може да осигури нов начин за лечение на пациенти с пост-травматично стресово разстройство (ПТСР) и фобии.

Страх, свързан с чувство за тревожност, засяга един на 14 души.

Повечето пациенти се подлагат на терапия, в която се изправят срещу страха си очи в очи. Тази терапия обаче е неприятна и мнозина отказват да я изпълняват.

В експеримента страховата памет е създадена сред 17 здрави доброволци чрез подаване на кратък токов удар при показване на определен компютърен образ.

Д-р Бен Сеймор от Университета на инженерния отдел на Кеймбридж, един от авторите на изследването, обяснява процеса:

“Начинът, по който информацията е представена в мозъка, е много сложен, но използването на изкуствен интелект за разпознаване на изображения ни позволява да идентифицираме аспекти на съдържанието на тази информация. Това се случва когато предизвикваме лек страх в мозъка.”

“Осъзнахме, че дори когато доброволците просто си почиват, ние можем да видим кратки моменти, в които моделът на колебанията на мозъчната активност има частични функции на страховата памет.

Д-р Гай Коидзуми, от Advanced Telecommunicatons ръководител на изследването споделя:

“В действителност, функциите на паметта, които преди това са били настроени за болезнен шок, в момента се програмират да предсказват нещо положително.”

Такова лечение може да има големи предимства в сравнение с традиционните подходи за справяне с наркотичните зависимости. Избягва се стреса, свързан с терапиите и страничните ефекти, произтичащи от наркотиците

 

 

 

Източник : 24 часа