Стоматологични клиники Д-р Матееви гр. Варна

Published by burn on

Стоматологични клиники Д-р Матееви 1 и 2 – основани в гр. Варна съответно през 1990 г. и 2010 г. В системата на клиниките работят висококвалифицирани стоматолози в металокерамичното протезиране.

Стоматологичните и рентгеновите кабинети са оборудвани
със съвременна техника, отговаряща на международните изисквания
и стандарти за безопасност. Изполваме материали от високо качество
на световно известни производители.

За удобство на пациентите на Стоматологични клиники Д-р Матееви са осигурени паркоместа.

Работим със здравна каса.

УСЛУГИ

  • Естетична стоматология
  • Стоматологична терапия
  • Ортопедична стоматология
  • Хирургична стоматология

ПОЛЕЗНО Е ДА ЗНАЕТЕ

Чиста керамика

Чистата керамика навлиза като заместител на металокерамиката . Тя е безметална конструкция направена на основата на пресован цирконий.

Ендодонтско лечение

Ендодонтското лечение представлява лечението нерва на зъба в кореновите канали при пулпит , периодонтит или гангрена , което се състои в почистване , механична и химична обработка и запълване на каналите чрез различни методи.

Разликата между подвижно и неподвижно протезиране

Към подвижното протезиране спадат частичните и тотални зъбни протези които пациентът е в състояние сам да сваля и почиства всеки ден , а към неподвижното се отнасят короните и мостовите протезни конструкции които се циментират трайно в устата на пациента.

Интраосален имплант

Имплантите са най-просто казано винтове които се поставят в челюстта на пациента и заместват корените на липсващите зъби. Върху тях могат да се поставят коронки или мостови протезни конструкции в зависимост от случая. Много подходящи са при пациенти които нямат кътни зъби като ги спасяват от подвижните протези.

Вставка

Вставката представлява лята пломба изработена в зъботехническа лаборатория от различен материал – керамика , метал , полимер , която се циментира трайно върху зъба . Подходяща е при голяма загуба на твърдите зъбни тъкани.
Фасета
Фасетата представлява полукоронка изработена в зъботехническа лаборатория от керамика която се залепва върху щадящо изпиления или напълно интактен зъб. Подходяща е при нужда от подобряване естетиката във фронталния участък.

Терапевтични заболявания

Кариес – инфекциозно заболяване, причинено от бактерии, които се намират в зъбната плака (отлагане по повърхността на зъбите). При консумация на въглехидратни храни, тези бактерии образуват киселини, които от своя страна водят до разтваряне на минералния състав на зъба. Този процес се нарича деминерализация и е основната причина за образуването на зъбния кариес. Обикновено се усеща болка при консумация на студени и сладки храни, която преминава при спиране на дразнителя. В образуваната кухина може да се задържа и храна. Ако не се лекува, кариесът води до развитието на други заболявания на зъбите, например пулпити и периодонтити. Последните са свързани с много по-неприятни изживявания за пациента и по-сложно лечение.

Пулпит – вътре в зъба се намира кухина, в която е разположена пулпата на зъба. В коронката е пулпната камера, а в корените са пулпните коренови канали. В тях има нерви, кръвоносни съдове, клетки и основна среда. Когато поради някаква причина (най-често кариес), тази тъкан се възпали, това е пулпит. Пулпитът не винаги е болезнен, което е причина да не се лекува на време. Ако не се лекува пулпитът може да доведе до развитието на периодонтит.

Периодонтит – възпалението от пулпата на зъба е преминало в тъканите около зъба. Образува се кухина около корените на зъба, която е пълна с възпалителна тъкан. Процесът може да протече хронично без никаква симптоматика, което не означава, че няма проблем със зъба. При обостряне се получава оток и силна болка.Възможно е развитието на киста. При ненавременно лечение може да се стигне до екстракция (изваждане) на зъба.

Пародонтални заболявания

Гингивит – възпаление на венците, което основно се причинява от зъбната плака, която се отлага по повърхността на зъбите при хранене. В нея има бактерии, които водят до възпаление на венците при неправилна устна хигиена. Симптомите са зачервяване, кървене, лош дъх, болка и др. Възможни са и други причини за развитието на гингивит, като например приема на някой лекарства или определени състояния и заболявания.

Пародонтит – когато възпалението на венците премине към костта се развива пародонтит. Той може да обхване единични зъби (пародонтални джобове) или група от зъби. При напредване на процеса зъбите се разклащат и това може да доведе то тяхната загуба. Процесът е необратим, но може да се стабилизира, за да не се стигне до загуба на зъбите. Кървенето, подвижността на зъбите, болката са обичайните симптоми. Това е много сериозно заболяване, което е основната причина за екстракцията на зъби. Всеки човек трябва да подържа безупречна устна хигиена, за да предотврати появата и развитието на пародонтит.

Протетични заболявания

Разрушени зъби – когато зъбът е засегнат от болестен процес, това може да доведе до частично или цялостно разрушение, което не позволява възстановяването с пломба. Единствения начин за възвръщане на нормалната форма и функция на зъба е поставянето на корона.

Липсващи зъби – при липса на един или повече зъби се наблюдава нарушаване във функцията на целия дъвкателен апарат. Това налага възможно най-бързо възстановяване на дефекта. В противен случай може да се стигне до по-сериозни проблеми с останалите зъби, венците и ставите на долната челюст.

Хирургични заболявания

Безнадеждни зъби – при повечето заболявания, нелекувани навреме, се достига до момент, в който всякакво лечение е безрезултатно. Тогава единственият изход е екстракцията (изваждането) на зъба. Тези заболявания може да са свързани както със самите зъби, така и с тъканите около тях – венци, кост. След екстракцията на зъба се налага лечение на получения дефект.

Мъдреците – това са зъби с по-особена анатомия и разположение, които не винаги позволяват тяхното нормално израстване и функциониране. Това налага екстракцията им. Тя може да протече оперативно и носи всички рискове и възможности за усложнения , както и при екстракция на други зъби. Решението за изваждането на мъдреците се взема от стоматолога, въз основа на клинични и рентгенови изследвания, при преценка на общото състояние.

Други – съществуват и много други заболявания, налагащи хирургична интервенция (напр. кисти, тумори, ортодонтски показания и др.)

Ортодонтски отклонения

Отклонения в положението на зъбите – могат да се наблюдават зъби с различно положение от нормалното – завъртяни, издадени, припокрити и др. Тези деформации може да са само естетични, но често има и функционално нарушение, което налага лечение. Някой от положенията се самонормализират с времето.

Неправилна захапка – има различни видове състояния, при които захапката не е правилна. Това води до функционални и естетични нарушения на дъвкателния апарат.

Лечение – лечението на горепосочените заболявания е строго специализирано и се извършва от специалист-ортодонт. Важно е то да започне възможно най-рано, за да може коригирането на деформацията да е пълно и постоянно. Родителите трябва да водят децата си редовно на профилактични прегледи още от ранна детска възраст.

Ортодонтското лечение може да се провежда във всяка възраст, като се използват съответни методи.

ГАЛЕРИЯ

КОНТАКТИ

Стоматологични клиники Д-р Матееви гр. Варна
Адрес: Клиника 1, гр. Варна, ул. Царевец 24
Адрес: Клиника 2, гр. Варна, ул. Бр. Миладинови 89
Тел.: 052303429, 052303318, 052600251
Web site: http://www.mateevident.com/