СБАЛ очни болести “Зора” с МЦ “Светлина” И “Зора” гр. София

Published by burn on

Клиниката е създадена през 2001 година от проф.Ива Петкова като Медицински център „Зора” с основна дейност-хирургично лечение на Очни заболявания. През 2007 година е регистрирана Специализирана болница за активно лечение на Очни болести (СБАЛОБ) – „Зора”, работеща паралелно с МЦ „Зора”.

От основаването си до днес клиника „Зора” е в тясно сътрудничество с Групова практика за специализирана медицинска помощ – Диагностика и лазерно лечение на очните заболявания (ГПСМП-ДЛЛОЗ) „Светлина”, с ръководител доцент Евдокия Илиева. Съществуването на двете структури на едно място, дава възможност за най-качествено и комплексно лечение на нашите пациенти.

През 2010 година към болницата се разкри сектор “Лазерна корекция на зрението” с най-модерна апаратура – ексимерен лазер Allegretto WaveLight  и първият в България фемтосекунден лазер LenSx за операции на катаракта.

 

 

СБАЛОБ

Очна болница „Зора” е една от водещите болници в България, специализирана в областта на офталмологията.

На територията на болницата са разположени два медицински центъра – МЦ „Зора” и ГПСМП-ДЛЛОЗ „Светлина”. Съществуването на двете структури на едно място дава възможност за най-качествено и комплексно лечение на всички очни заболявания.

Нашият основен фокус е лечението и грижа на пациенти с широк спектър от проблеми с очите, от чести оплаквания до редки заболявания на окото, които изискват сложен и комплексен подход при поставяне на диагнозата и последващо успешно лечение.

В болницата работят доказани професионалисти, специализирали в чужбина и обучени да работят с модерната апаратура.

През диагностично – консултативните кабинети преминават над 10 000 пациенти годишно и се извършват над 2000 операции годишно.

Големият клиничен и научен потенциал на болницата през последните години я превърна в признат център за диагностика и лечение на някои основни заболявания на окото.

Болницата е оборудвана с най съвременна високотехнологична апаратура и предлага модерни методи за :

  • Цялостна диагностика на окото
  • Рефрактивна хирургия на катаракта (старческо перде)
  • Витреоретинна хирургия
  • Лазерно лечение на заболявания на ретината
  • Лазерна корекция на рефрактивни (зрителни) аномалии – миопия (късогледство), хиперметропия (далекогледство),  астигматизъм и пресбиопия (старческо късогледство)
  • Kорекция и изписване на индивидуални лещи при кератоконус
  • Корекция на зрението на слабозрящи с предписване на телескопични очила
ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА ОЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Лазерна капсулотомия при вторична катаракта

Модерната техника за премахване на перде включва премахването на помътнялата вътреочна леща, като се оставя единствено задната й капсула, в която се поставя изкуствената вътреочна леща.

В тази задна капсула остават клетки, които могат да продължат да произвеждат лещени влакна. Тези влакна образуват зрънца или „перлички” върху задната лещена капсула, оформящи така наречената „вторично перде”. Когато тези зрънца се съберат в зеничния план, предизвикват замъгляване на зрението подобно на това при първичното перде.

Това явление се наблюдава при около 30-40% от хората, претърпели операция за катаракта, и може да се повтори по всяко време по-късно, дори след пет или повече години.

За щастие, въпреки доста сериозно намаленото зрение, предизвикано от тази вторична мембрана, и

ма начин за премахването й. Процедурата се нарича YAG лазер капсулотомия. При нея се използва специален лазер и тя е безболезнена, така че пациентът може веднага да продължи обичайния си начин на живот.

Обикновено подобряването на зрението става след свиването на зеницата, която трябва да бъде разширена по време на процедурата.

След процедурата се изписват противовъзпалителни капки за около седмица.

Лазерна терапия при макулна дегенерация

Лазерна терапия при влажна форма на МДСВ (макулна дегенерация, свързана с възрастта)

Целта на лазертерапията е да унищожи ХНМ (хориоидна неоваскуларна мембрана), която уголемявайки се по размери при липса на лечение, притиска и унищожава ретината. С обикновените лазери, могат да се обработват само  ХНМ, които са извън центъра на макулата. За съжаление тези ХНМ са много по-малко в процентно съотношение от онези, заемащи централната част. Централно разположените ХНМ могат да се третират с фотодинамична терапия с Visudyne и с лазер, който не уврежда ретинните клетки. Преди терапията върху роговицата се поставя контактна леща. Очният лекар се ръководи от предварително направенатафлуоресцеинова ангиография.

След месец на пациента трябва да бъде направена повторна ангиография и ОСТ, за да се прецени ефектът от лечението.

 

Лазерна трабекулопластика при глаукома

 

Лазерната трабекулопластика (ЛТ) е процедура, която се използва при различни видове откритоъгълна глаукома. ЛТ се прилага тогава, когато лечението с капки е недостстъчно за постигане на оптимално вътреочно налягане. ЛТ може да се използва и като първична процедура при пациенти с противопоказания за използване на капки или при такива, които нямат възможност да ги поставят. При този вид процедура очният хирург насочва лазерния лъч към трабекуларния апарат в камерния ъгъл-мястото, откъдето се оттича вътреочната течност. В повечето случаи се обработват 180 градуса от камерния ъгъл, като обикновено се поставят между 40 и 80 лазерни коагулата. Целта на процедурата е повишаване оттичането на вътреочната течност, а оттам и понижаване на вътреочното налягане. След процедурата на пациента трябва да бъдат изписани противовъзпалителни капки за няколко дни, наред с тези за понижаване на вътреочното налягане.

 

Лазертерапия при диабетна ретинопатия

 

С помощта на флуоресцеиновата ангиография се локализират оточните зони, които трябва да бъдат ”подсушени” с лазер. Очният лекар прилага лазерните коагулати с голяма прецизност, избягвайки областта на фовеата (централната част на макулата, отговаряща за централното зрение). С помощта на лазертерапията загубата на зрението при пациенти с непролиферативна диабетна ретинопатия (НПДР) се предотвратява в повече от 70% от случаите. Важно е да се знае, че лазерната терапия невинаги подобрява зрението, но е необходима за спиране на по-нататъшното му влошаване. Повечето пациенти с оток на макулата могат да претърпят 2 или 3 сеанса за премахване на отока.

Пациентите спролиферативна диабетна ретинопатия се нуждаят от обработка на цялата ретина. Това лечение се нарича ПЛК (панретинна лазер коагулация). Премахвайки неоваскуларизациите, ПЛК намалява риска от тежка загуба на зрението. Лечението е амбулаторно и изисква от 3 до 6 лазерни сеанса от по 5 до 15 минути всеки. При някои пациенти с вътреочен кръвоизлив тази процедура е невъзможна поради това, че лазерният лъч не е в състояние да достигне очното дъно. Ако кръвоизливът не изчезне за няколко седмици или месеци, трябва да се извърши витректомия (изчистване на кръвта по хирургичен път), като лазерът се прилага по време на хирургичната процедура или след това. При пациенти с тракционно отлепване на ретината витректомията се прилага доста по-рано.

Лазертерапия при разкъсвания на ретината и периферни дегенерации

В повечето случаи разкъсванията на ретината се получават при отлепване на стъкловидното тяло, което е нормален възрастов процес. При оплакване от поява на „светкавички” и плуващи мътнини, ранния преглед е от съществено значение за предотвратяване на сериозното усложнение-отлепване на ретината. Прегледът се извършва със специална контактна леща, наречена Триогледална леща на Голдман, с която има възможност да се огледа периферията на ретината, която остава недостъпна за визуализация при обикновен преглед. При наличие на разкъсване, се прави кръгова лазерна обработка около него, за да се предотврати навлизане на вътреочна течност, с последващо отлепване на ретината.

 

Периферна лазерна иридотомия

 

Тази процедура, наричана YAG иридотомия се прилага при глаукома с тесен или закрит камерен ъгъл, при която вътреочната течност не може да се оттече през него поради закриването му от ириса, който е издут напред.

Лазерната иридотомия цели създаването на малка дупка в периферията на ириса като алтернативен път за преминаване на вътреочната течност.
Това довежда до изместване на ириса назад и отваряне на камерния ъгъл.

 

Процедурата се извършва през контактна леща след капкова анестезия.
Пациентите трябва да поставят няколко дни след това противовъзпалителни капки.

 

Фотодинамична терапия

 

Фотодинамичната терапия е лечение на усложненията от някои заболявания като макулна дегенерация, свързана с възрастта, високостепенно късогледство, ангиоидни стрии, централен хеморагичен ретинит, при които се образува  хориоидна неоваскуларна мембрана.

Фотодинамичната терапия е двустепенен процес.

Първата стъпка е инжектиране на специално багрилно вещество, наречено Visudyne. Циркулирайки в кръвта, то прилепва върху абнормените кръвоносни съдове под макулата.

След това се използва специален лазер, чиято енергия е много малка и не уврежда ретината.

Светлината от лазера активира багрилното вещество, което е захванато за абнормените кръвоносни съдове. След активацията се получава запушване на тези съдове и те спират да  пропускат кръв и плазма под ретината. След време останалата кръв и плазма се абсорбират, което довежда до подобряване на зрението. Пациентите трябва да избягват директна слънчева или халогенна светлина за период от 24 часа. След период от 1-3 месеца третираните кръвоносни съдове могат да започнат да пропускат отново, което изисква повторна интервенция в рамките на три месеца. Независимо от необходимостта за провеждане на няколко процедури фотодинамичната терапия стабилизира зрението при много от пациентите.

ХИРУРГИЯ НА ОЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Витректомията е микрохирургична опрерация, при която се използват специални техники и инструменти за лечение на заболявания на ретината, които преди са били смятани за нелечими. Първата стъпка е премахване на стъкловидното тяло през много малък разрез с помощта на система за рязане и аспирация, наречена витреотом, откъдето тази процедура носи името си (Vitreus (лат.): стъклен, кристален – Б. ред.). След премахване на стъкловидното тяло то се замества с разтвор, близък по свойства с този, който е бил преди това в окото. По време на работа се използва фиброоптика за осветяване на вътрешността на окото. Хирургът може да използва специални субстанции за постигане на желаната цел като силиконово масло ивътреочни газове. Ендофотокоагулация (лазер по време на операцията) се използва приретинни разкъсвания и диабетна ретинопатия.

Витректомията се използва за лечението на различни заболявания на ретината като:
Усложнения или кървене при диабетна ретинопатия.
Отлепване на ретината.
Мътнини, предизвикани от кръвоизливи, възпаления и инфекции на окото.
Макулна дупка.
Епиретинна мембрана.
Чужди тела, проникнали в окото.
Усложнения от операция на перде.

 

Вътреочна инжекция с Авастин

При макулна дегенерация свързана с възрастта от ексудативен тип в очното дъно прорастватновообразувани кръвоносни съдове. Тези кръвоносни съдове пропускат течност и кръв, като по този начин предизвикват замъгляване на зрението и разкривяване на образите. Има и други заболявания, при които се наблюдава влошаване на зрението поради наличието на новообразувани съдове, дори при млади хора: високостепенно късогледство, хистоплазмоза, ангиоидни стрии и травми на окото, но понякога няма определена причина за появата им.

Оток на макулата може да се получи при венозна оклузия (запушване на венозен съд) или придиабетна ретинопатия. Понякога той не се влияе от традиционните методи за лечение.

Целта на вътреочното прилагане на Avastin е да се намали загубата на зрение при по-горе изброените заболявания. При някои пациенти се постига подобряване на зрението, при други не може да се възстанови това, което вече е загубено, но се запазва наблюдаваното в момента състояние. След местна анестезия лекарството се инжектира в стъкловидното тяло (гелообразната материя изпълваща окото).

Вътреочни инжекции с Avastin се прилагат през равни интервали от време (между четири и шест седмици), определяни от лекуващия очен лекар.

В нашата клиника вътреочно приложение наAvastin се използва и преди витректомия при пациенти с тежка диабетна ретинопатия, като това се прави с цел избягване на кървене по време на операцията и подобряване на следоперативното състояние.

Оперативно лечение при глаукома

За щастие в днешно време антиглаукомните капки и лазертерапията при глаукома са усъвършенствани до степен, позволяваща мнозинството пациенти да не стигат до антиглаукомна операция.

В случаите, когато вътреочното налягане не може да се повлияе от капки и лазертерапия, се прибягва доантиглаукомна операция. Смисълът на оперативното лечение при глаукома е да се понижи вътреочното налягане, създавайки заобиколен път за оттичане на вътреочната течност от окото.

Трабекулектомията е най-често използваната оперативна интервенция, прилагана за понижаване на вътреочното налягане. По време на операцията се прави малкък разрез на вътрешния слой на склерата, който впоследствие се покрива с капаче от външния й слой. Резултатът от процедурата е образуването на малка издутина, наречена филтрационна възглавничка, осигуряваща оттичането на вътреочната течност към външните слоеве на окото. Горният клепач покрива тази филтрационна възглавничка, поради което тя не се вижда.

 

Склерална пломба при отлепване на ретината

 

Този вид хирургична интервенция е най-често използваната при отлепвания на ретината. При тази процедура се поставя тънка силиконова лента около окото, която натиска външната му част (склерата) към отлепената ретина, като по този начин намалява дърпането на ретинното разкъсване от отлепеното стъкловидното тяло. Тази лента се фиксира за склерата с тънки конци. След поставяне на склералната пломбахирургът с помощта на тънка игла източва течността под отлепената ретина, като впоследствие мястото на ретинното разкъсване се подсилва с лазер.

 

 

Окулопластична хирургия

Окулопластичната хирургия включва разнообразни възстановителни и естетични процедури на орбитата (частта от черепа, в която е разположена очната ябълка), клепачите, слъзните пътища, както и части от лицето, разположени близо до окото.

Извършват се следните операции на клепачите

Спаднал горен клепач /Птоза/

Придобита птоза /възрастова или вследствие на неврологични заболявания/ –  Освен естетичен проблем, спадането на горния клепач влошава и зрението..Лечението е оперативно, като се премества мускула на горния клепач, така че той да се повдигне отново.

Вродена птоза–  среща се при вродени заболявания. Лечението е оперативно.

Има някои състояния, които наподобяват птоза и се наричат псевдоптоза.

Преглед извършен от специалист в областта на окулопластичната хирургия, би определил правилния начин на лечение.

Най-честите са:Спадане на веждите поради слабост на  мускулът, заемащ по- голямата част от челото. Лечението на този проблем е оперативно повдигане на веждите.Дерматохалаза– често състояние, при което се образува допълнителна кожна гънка на горния клепач. Лечението се състои в отстраняване на излишната кожа от клепачите , чрез оперативни техники.

Обърнат навън клепач /ектропион/– Най- често засяга  долния клепач. Това  предизвиква дразнене, сълзене, зачервяване на окото. Може да доведе до нарушаване на зрението, поради изсушаване повърхността на окото и чести инфекции.

Придобит ектропион /възрастов , механичен или вследствие на неврологично заболяване/

Това е най-честата форма и се дължи на разхлабване на тъканите с напредване на възрастта.Лечението е оперативно  чрез хоризонтално скъсяване на кожата на клепача.

Вроден ектропион– вродени състояния , при които лечението е отново оперативно.

Обърнат  навътре към окото клепач /ентропион/  –  Отново  най-често се засяга долния клепач, така, че миглите са насочени навътре към окото. Предизвиква  сълзене, болка, дразнене от светлина, както и зачервяване на окото.

Придобит ектропион /възрастов или механичен /. Коригира се оперативно чрез коригиране  на мускулите и скъсяване на клепача .

Вроден ентропион: много рядко състояние, често се възстановява с времето без допълнителна интервенция ,но повтарящите се инфекции са чести.

Неправилен растеж на миглите /трихиаза/–  Оплакванията са от сълзене,болка и зачервяване на окото.Лечението е трайно отстраняване на неправилно разстящите мигли.Въжможно е неколкократно повтаряне на процедурата, за достигане желания резултат.

Операции при злокачествени заболявания на окото

При някои злокачествени заболявания се налага отстраняване на окото.Впоследствие се извършват естетични хирургични процедури за възстановявяне симетрията и външния вид на лицето.

Естетични процедури  :

Ботокс  

Козметичната форма на ботолиновия токсин или както често го наричат с  името на продукта Botox®, представлява популярна процедура, която временно намалява или премахва бръчките причинени от мръщене, повдигане на веждите, набраздяванията “пачи крак” около очите от присвиване на очите и гънките на врата.Целта на приложението му е отпускане на мускулите, отговорни за образуването на тези бръчки.

Филъри

С възрастта множество фактори, водят до отпускане на подкожните тъкани и те започват да увисват, образувайки дълбоки линии – гънки, причинени от смеха, усмивките, бръчки “пачи крак” около очите и др.  Филърите са специална формула на хиалуроновата киселина, с която тези дефекти временно могат да бъдат запълнени При някои пациенти, резулатите са видими  няколко месеца , а при други – те може да са по- дълготрайни. Фактори, които влияят на това са възрастта, генетични предпоставки, характеристики на кожата и начин на живот. Не може да бъдат гарантирани  постоянни резултати от ползването на филърите ,при необходимост се прилагат хирургически интервенции.

Хирургичното лечение на катаракта

Хирургичното лечение на катарактата се състои в премахването на помътнялата леща и заменянето й с изкуствена. Преди развитието на съвременната микрохирургия с вътреочни импланти изходът от катаракталната хирургия е бил доста по-лош от този в наши дни. Очните хирурзи е трябвало да чакат катарактата да „узрее”, т.е. да помътнее в значителна степен, преди да предложат интервенция за премахването ú. В днешно време катарактата се оперира в доста по-ранни стадии от развитието й, като по този начин се намалява рискът при хирургичната интервенция.

Понастоящем има два типа операции за премахване на катарактата:

Екстракапсулна: Хирургът премахва цялата леща, оставяйки задната част на лещената капсула. Недостатъкът на този тип операция се състои в това, че оперативният разрез трябва да е по-голям, което води до необходимостта от шевове и наличието на следоперативен астигматизъм.

Факоемулсификация: Хирургът премахва лещата с помощта на специален наконечник с ултразвукови вълни. Предимствата са малкият разрез, който не налага шевове, по-бързото заздравяване и малък или липсващ постоперативен астигматизъм. Това е възможно благодарение на малката инцизия (разрез) на роговицата. Вътреочното налягане запечатва разреза, който впоследствие зараства без шевове.

За премахване на пердето предната част на лещената капсула се отстранява с много внимателно кръгово разкъсване (капсулорексис).

Уплътнената вътрешна част на лещата се раздробява с помощта на ултразвукови вълни и се изсмуква посредством вакуум през вече направения малък разрез.

Изкуствената вътреочна леща се вкарва сгъната през малкия отвор, като вътре в окото се разгъва и застава в запазената задна капсула на лещата.

Има много видове вътреочни импланти. В нашата клиника използваме два основни вида:

При повечето операции имплантираме монофокални лещи. При този тип лещи се получава много добра корекция на зрението за далечно разстояние. Поради това, че тези лещи имат фиксиран фокус, който обикновено се изчислява за виждане надалеч, пациентът трябва да ползва очила за четене или работа от близко разстояние.

При мултифокалните лещи се постига добра зрителна острота както за близко, така и за далечно разстояние, поради факта, че оптичните им свойства могат да разделят светлината на повече от един фокус при различна осветеност на околната среда.

КОНТАКТИ

СБАЛ очни болести “Зора” с МЦ “Светлина” И “Зора” – bolnica-zora.com

Адрес: гр. София, бул. ”Княгиня Мария Луиза” 191, ет.2, П.К. 1233
Тел. регистратура: 02 931 22 81
Моб. тел.: 0879 998 414
Тел.: Приемен кабинет на СБАЛОБ ”Зора”: 02 931 22 82
Факс: 02 931 22 80
E-mail: svetlina_zora@ abv.bg