Проф. д-р Божимир Петровски, ДМ, ДМН. – Специалист очни болести София

Published by burn on

Проф. доктор Божимир Петровски, ДМ, ДМН. е началник на Клиника по очни болести в Университетска Болница Лозенец (правителствена).

Кой е Проф. д-р Божимир Петровски, ДМ, ДМН?

Проф. д-р Петровски се занимава с организирането на работния процес в Очната клиника, подготовка на медицински кадри като лектор. Правил е хиляди операции на ретина, катаракта, глаукома и лазерна хирургия.

От 2010–2011 година – Проф. Петровски работи като гост професор в Университетска очна клиника – град Берн, Швейцария, където извършва клинични изследвания на сенилната макулна дегенерация (СМД).

От 1996 до 2010 година работи в Royal Hospital, Life Line Hospital , Абу Даби (ADNOK) като старши консултант по очни болести и консултант към Кралския двор на Абу Даби. Тук проф. Петровски се занимава и с обучение на специализанти.

1996–1997 е гост професор в Университетска очна клиника – град Мюнхен, Германия, където се специализира във витрео-ретинална хирургия, електронна микроскопия, пролиферативна витреоретинопатия (PVR).

Преди това проф. Петровски работи в Института по очни болести към Медицинска академия – София, като доцент и впоследствие като професор (старши научен сътрудник І степен). Негови основни дейности в Института са внедряване на първите лазерни операции на ретината, стъкловидното тяло и лазерна ирис-пластика в България, внедряване за пръв път в България на витреоретинални операции и ендотампонада с газ и течен силикон при отлепване на ретината и PVR като заместители на стъкловидното тяло, внедряване за първи път в България на различни видове силиконови импланти при отлепване на ретината и силиконови вътреочни лещи при операции на катарактата.

Специализира и защитава кандидатската си дисертация в световно известния институт Филатов (Одеса) по отлепване на ретината, усложнения след операция за катаракта и лазерна хирургия, която внедрява за пръв път в България през 1976

1981–1983 година Професор Петровски е стипендиант на „Александър фон Хумболт“ в Макс Емилиян университет (Мюнхен), където се занимава със специализация и изследване в областта на PVR, моделиране на PVR с трансплантация на пигментния епител на ретината и фибробласти в стъкловидното тяло, диабетна ретинопатия и витреални кръвоизливи.

Проф. Петровски отговарял за следдипломните квалификации в Медицинската акдемия на всички очни лекари в България. Организирал курсове и е участвал с лекции и новости в офталмологията.

Проф. Петровски е бил председател на Софийското научно дружество по офталмология и член на редколегията по офталмология.

ДЕЙНОСТ

От февруари 2011 година е началник на Клиниката по очни болести в УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА ЛОЗЕНЕЦ.
Клиниката разполага с 5 легла и покрива целия обем диагностика и лечение на заболявания на окото, реализирайки световните стандарти в областта на офталмологията и офталмохирургията.

В клиниката се прилага най-съвременна хирургия, в съответствие със световните стандарти за лечение на катаракта (вътрешно перде) и глаукома. Лекарите са високоспециализирани в хирургичното лечение на кръвоизливи в стъкловидното тяло, макулна дегенерация.

Диагностично-консултативният център и Клиниката по очни болести са акредитирани и имат сключени договори с НЗОК за специализирана и високоспециализирана помощ, за хирургично и консервативно лечение на очни заболявания по всички клинични пътеки.

КОНТАКТИ

Проф. д-р Божимир Петровски – Специалист очни болести
Адрес: гр. София, ул. Козяк 1 УМБАЛ Лозенец
Тел.: 02 960 73 87
Моб.тел.: 0884 125 595
E-mail: bоjpetrovski@gmail.com