Пет важни съвета в жегите

Published by burn on

След дъждовните седмици лятото връхлетя България с пълна сила. Термометрите отчитат рекордни температури, а жегата обещава да се задържи със същата сила поне седмица.

Най-рисковите групите в жегите са малките деца, бременните жени, възрастните хора, хронично болните, хората с наднормено тегло и/или високо кръвно и сърдечно-съдови проблеми. Те трябва да са особено внимателни и да следват няколко основни правила за превъзмогване на високите температури.

Припомняме Ви пет важни неща, които не трябва да се забравят в топлото време. Идеите са събрани от специализирани сайтове и медицински издания.

1. Бъдете разумни

На първо място – избягвайте жегата. Не излизайте на слънце, особено когато е най-силно – в следобедните часове на деня. А ако няма друг начин – носете шапка, слънчеви очила и леки дрехи. Препоръчително е по време на високите температури да останете в затворено, добре охладено помещение, да приемате много вода и течности за хидратация, да се грижите за близките си, особено ако са в рисковите групи.

2. Климатикът не е единственото спасение

Не всички хора имат климатик за разхлаждане у дома или в офиса, но пък всички хора се нуждаят от разхлаждане в жегата.

Има трикове, които да ускорят и увеличат охлаждането в помещението. Например ако разполагате само с вентилатор, поставете купа с лед пред него. Това осезаемо ще охлади въздуха в стаята през деня.

Отварянето на прозорци в най-топлите часове от денонощието ще има обратен ефект, затова е по-добре да стоят затворени. През нощта обаче, когато навън е значително по-хладно, разтворете широко всички прозорци и врати, които позволява жилището ви, за да се охладят стените вътре и да се подготвят за следващата топлинна вълна.

Но веднага щом изгрее слънцето, затваряйте и спускайте щорите, за да се запази хладината максимално дълго.

Ако разполагате с мазе или приземен етаж, може да се скриете там в пика на жегата, защото ще е по-хладно, отколкото на по-високо. Друг вариант е да се отправите към най-близката обществена сграда, където вероятно ще е климатизирано – библиотека, кино, мол.
Елиминирайте излишните източници на топлина – изключете всички електроуреди, които не ви трябват.

Осветлението и компютрите са сред най-загряващите. Не използвайте готварската печка точно в този момент.

3. Вода, вода и пак вода

От една страна, по време на горещини обилната хидратация е задължителна, а от друга – водата има силен разхлаждащ ефект. В помещението може да разположите съдове със студена вода, които едновременно ще охлаждат и ще овлажняват въздуха.

Мокра кърпа на челото и раменете също има бърз и облекчаващ ефект при екстремните температури. Може също да накиснете краката си в студена вода – също както през зимата най-важно е краката да са топли и сухи, така през лятото най-голямото усещане за хлад в тялото идва от тях. Взимайте кратки студени душове, и по няколко пъти през деня, ако положението е нетърпимо.

Качествената хидратация в горещините е да изпреварвате жаждата.

Не е достатъчно да пиете вода всеки път когато ожаднеете, защото жаждата е вече първият признак на дехидратацията. Вместо това пийте по-често на по-малки глътки. Ако се потите обилно, трябва с вода или специализираните фитнес напитки да си възстановявате електролитите в тялото.

4. Избягвайте алкохола и кафето

И двете могат да имат диуретичен ефект, който да засили обезводняването, поради което лекарите предупреждават към тях да се подхожда изключително внимателно в жегите.

Избягвайте също тежките, богати на протеини храни, които ще натоварят допълнително метаболизма и затормозения от горещината организъм.

5. Погрижете се за домашните си любимци

Те разчитат на вас и няма как сами да се предпазят от жегата. Най-честите признаци на топлинен удар при домашните любимци са учестеното дишане, разширените очи и замъглен поглед, обилно слюнкоотделяне, спазми на мускулите, повръщане.

Никога не оставяйте паничките им без вода.

Ако са дългокосмести – не забравяйте да ги подстрижете (още в началото на лятото). Положете им влажна кърпа на плочките, на която да се излегнат, или им дайте бърз студен душ, стига да позволят.