Очна клиника “Ресбиомед” гр. София

Published by burn on

Началото на очна клиника Ресбиомед – София е поставено от д-р Александър Ангелов и д-р Венелина Милева – Ангелова – офталмолози специализирали в България, както и в чужбина. Клиниката има амбицията да се превърне във водещо европейско здравно заведение с пълен спектър услуги в областта на офталмологията на изключително високо ниво.

„Едно от предимствата да бъдеш част от международно призната корпорация като VISSUM е достъпът до доказани офталмологични практики и опитът на специалисти, работещи по най-високите световни стандарти”, обяснява медицинският директор д-р Александър Ангелов.

Водещите консултанти и хирурзи от VISSUM извършват сложни операции, съвместно с българските си колеги в клиниката в София. Така те предават успешно знанията, специфичните умения и стандартите за качество в грижата за очите. Като част от непрекъснатото медицинско обучение, екипите в РЕСБИОМЕД – София следват солидни образователни и практически програми за всяка подспециалност в офталмологията, а също така участват в текущ обмен на специалисти.

Очна клиника РЕСБИОМЕД – София е водещ регионален образователен център на Балканите в областта на офталмологията, както за млади лекари, които правят първите си стъпки в новите технологии за диагностика, хирургия и лазерна корекция на зрението, така и за опитни специалисти, които желаят да осъвременят и подобрят своите знания и хирургични умения. Ежегодно организираният Балкански Офталмологичен Курс (BOW – Balkan Ophthalmic WetLab Course) www.bow.bg, в партьорство с австрийската компания MTS, e събитие, което създава връзки, на колеги от Балканския полуостров и целия свят.

„Зрението е свързано с качеството ни на живот. Днес, нашето общество изисква високо качество и отлични офталмологични резултати, особено от хирургията. Чрез конвенционалните техники се постига добър резултат, но ние се стремим да вдигнем нивото на офталмологията до възможно най-високите стандарти. С тази визия, сътрудничеството ни се основава на дългогодишна перспектива за клинично приложение, на най-прецизните, нови и ефективни хирургически техники и медицински лечения на очните заболявания.”

Професор Хорхе Л. Алио
Завеждащ катедрата по Офталмология на Университет Мигел Ернандес, Елче, Аликанте (UMH)
Медицински директор на офталмологична корпорация VISSUM
ЛАЗЕРНА РЕФРАКТИВНА ХИРУРГИЯ

Лазерна рефрактивна хирургия

В очна клиника РЕСБИОМЕД
Ще откриете най – доброто решение

Открийте как можете да виждате без очила или контактни лещи, в рамките на седмица

Целият процес е невероятен. Искате ли да изпитате чувството да виждате перфектно, след като години на ред са ви били нужни очила или контактни лещи за това.

Лазерната операция на очите може да изглежда сложна, докато не се запознаете с процедурата.

ОСВОБОДЕТЕ ОЧИТЕ СИ ОТ ОЧИЛАТА И ЛЕЩИТЕ
100% ЛАЗЕРНА РЕФРАКТИВНА ХИРУРГИЯ ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ

Лазерна рефрактивна хирургия:

късогледство
далекогледство
астигматизъм
пресбиопия
лазерно асистирана кератопластика
Femto – LASIK
Femto – LASIK Mono Vision
PRK Mono Vision
ReLEX
FLEX
SMILE
ICRS
Laser Blended Vision (LBV)
Laser Assisted Keratoplasty

Има пет основни стъпки, които показват не само колко прецизна може да бъде лазерната хирургия, но също така представят изключителното ниво на грижи, които полагаме на всеки етап. Никой друг не отделя толкова време, за да разгледа очите ви в детайли преди операцията, нито предлага същата степен на последващи грижи. Можете да се обадите или да дойдете на място, по всяко време след лечението, ако нещо ви притеснява. Това няма да ви струва нищо.

Петте стъпки в процеса на лазерна операция на очите

Важно е да Ви информираме, че ще трябва да се отделите повече време на процеса, отколкото би Ви отнело в някоя от другите клиники. Но когато говорим за лазерна операция на очите, не искате ли да бъдете абсолютно сигурни във всичко? Ние никога не правим компромис.

Първата стъпка в този процес е да ни се обадите. Просто се наберете някой от телефоните на очна клиника РЕСБИОМЕД – 02 80 81 888 или 0879 600 290 и нашите координатори ще ви помогнат с въпросите или притесненияте, които имате. Това по никакъв начин не Ви задължава с нищо.

Стъпка 1: Обадете ни се

Ако обмисляте да си направите лазерна корекция на очите, обадете ни се. Това не е задължително, но ние ще сме щастливи да отговорим на Вашите въпроси и да обсъдим притесненията Ви. Можете също така да си запазите час за безплатна първоначална оценка, все още без задължение. Говорете с експерт на 02 80 81 888 или 0879 600 290 или попълнете онлайн формата за запитване.

Стъпка 2: Изчерпателна консултация

Първо, трябва да се увериме, че сте подходящ за лазерна операция на очите. Около 95% от хората са, но някои клиники отпращат до 20% от потенциалните пациенти. Това е често, защото тези клиники не са подготвени да се справят с по-сложните случаи. По-голямата част от първоначалният Ви преглед в очна клиника Ресбиомед е безплатна. Независимо от това, Ви уверяваме, че ще бъде най-изчерпателният очен преглед, който Ви е правен. Детайлното познаването на очите Ви гарантира по-малък риск и по-добри резултати. Поради тази причина, ние никога не бързаме, по време на първичния Ви преглед. Необходимо е да си отделите най-малко два часа за прегледа – много повече, отколкото в останите клиники.

Преди да започнем, нашият психолог ще Ви обясни процеса, и какво можете да очаквате. Той ще ви помогне да идентифицирате някакви притеснения, ще отговори на много въпроси, и ще Ви успокои.

Следващата стъпка е, медицинско лице от нашия екип ще измери очите Ви с помощта на няколко различни технологии. Тестовете са безконтактни и напълно безболезнени. Насърчаваме Ви да задават много въпроси. Първият ни приоритет е, да се чувствате информирани и удобно на всеки етап.

Измерваме точната геометрия на роговицата Ви, както и дебелината. Това е от решаващо значение, тъй като лазерната корекция на очите включва премахване на някои клетки от роговицата. Имайки в предвид това, ние трябва да се увериме, че можем да извършим интервенцията.

Също измерваме малките, уникални несъвършенства в начина, по който Вашето окото фокусира светлината. Това ни помага да преценим всички специфични визуални дефекти. Също така ни помага да оценим Вашето зрение при слаба светлина, което увеличава шанса за постигане на нормално зрение.

Проверчваме размера на Вашите зеници. Това ни гарантира, че операцията няма да се отрази на начина, по който зениците Ви се адаптират към различната светлина, и е особено важно за осигуряване на добро нощно зрение.

Рефрактивна оценка

Един от нашите експерти офталмолози ще прегледа резултатите от първоначалните Ви тестове, а след това ще проведе обстоен офталмологичен преглед. Тества се всичко от слъзния Ви филм до способността Ви да виждате обекти в слабо контрастни условия.

Ако зрението Ви се влошава, в следствие на възрастта (пресбиопия), ние ще ви тестваме, за да преценим дали сте подходящ за LBV (Laser Blended Vision) – революционно лечение на това състояние.

При някои от тестовете, се налага да докоснем повърхността на самото око. Ще Ви дадем анестетични капки за очи. Може да почувствате леко изтръпване, което намалява в рамките на 20 минути.

Очен преглед

Ако сте подходящи за операция, това е мястото, където можете да решите дали искате да продължите. Ако се съгласите, офталмологът ще проведе пълен преглед, събирайки още по-подробна информация за Вашите очи. Трябва да Ви се разширят зеници, с помощта на различни очни капки. Това може да направи очите Ви по-чувствителни към светлина, а зрението Ви леко размазано, за няколко часа.

Стъпка 3: Лечение

Големият ден!

Длъжни сте да се чувствате малко тревожни. Не се притеснявайте: на този етап познаваме очите Ви в невероятени детайли, което е ключът към успешната операция.

Въпреки това, първото нещо, което ще направи Вашият хирург е заключителен преглед, проверка на предишните измервания, за да потвърди параметрите, които ще бъдат зададени за всяко от очите Ви. След това ще бъдете придружен за предоперативна подготовка, преди да влезете в операционната и да промените живота си.

Самата процедура варира леко, в зависимост от вида на операцията, от която имате нужда. Над 95% от хората са подходящи за LASIK – процедурата с най-кратък период на възстановяване.

Корекцията на двете очи отнема само няколко минути. Вашият хирург ще Ви обяснява всеки етап, така нищо няма да Ви изненада. Няма болка, въпреки че на моменти може да почувствате лек натиск върху окото, което може да бъде малко неприятно. Всичко, което трябва да правите, е да гледате в мигаща светлина.

Не се притеснявайте, че можете да премигнете, кихнете, да се изкашляте или да извършите други случайни движения. Лазерът проследява очните Ви стотици пъти в секунда, за да компенсира движенията на очите. Не съществува опасност да застрашите операция, или да изложите очите си на риск.

Стъпка 4: Последващи грижи

Вероятно ще забележите голяма промяна веднага след като се изправите от операционната маса и седнете. Първоначално зрението Ви ще бъде несяно, поради подуването на роговицата, сякаш гледате през мъгла. Но предметите и хората вече ще бъдат на фокус. За много пациенти, може да бъде поразително.

В рамките на 24 часа отокът (който е невидимо за другите) ще намалее драстично. Възможно е за известно време, да виджате проблясвания или ореоли, при ярка светлина, които постепенно ще изчезнат. В рамките на 24 часа, след LASIK, повечето пациенти са способни да шофират и да се върнат на работа.

Ще ви дадем подробни предписания за безопасното и успешното Ви възстановяване. Ще трябва да използвате медикаментозни капки за очи, за да се предотврати вероятна инфекция, а през нощта, Ви препоръчваме да използвате маска за сън, през първите седем нощи, така че да не можете да търкате очите си в съня.

Стъпка 5: Години на безпроблемно зрение

Когато зрението Ви е възстановено, ще забележите, всички дребни детайли, които ще направят ежедневието Ви по-добро.

За носещите очила, е удоволствие да видя света, без тази рамка в края на зрителното им поле. Можете да влезете от студено на топло, без очилата Ви да се изпотяват, да спортувате или да се боричкате с децата си, без да се притеснявате за стъклата си.

Ако разчитате на контактни лещи, можете да забравите досадните ритуали на поставянето и свалянето им. Можете да отидете да плувате, без да се притеснявате. Най-важното е, че от момента, в който се събудите ще виждате нормално, без да се налага да мислите за това. Освен това, ако в даден момент желаете да ни посетите, за да проверите напредъка си, ще Ви посрещнем с отворени врати, обадете ни се.

Защо да изберем VisuMax?

Интервенцията трае само няколко минути и е атравматична.
Това е най-прецизната технология: лазерът осигурява 100 пъти по-голяма точност в сравнение с предишните технологии.
Това е най-безопасната технология – не изисква ръчен разрес, което намалява рисковете.
Роговицата не се апланира (оплоскостява) по време на процедурата, което гарантира по-голяма прецизност на лазера по време на работа
Повишаването на вътреочното налягане (ВОН) по време на процедурата е в най-малки стойности, в сравнение с другите лазерни технологии, което е предпоставка за минимален риск за постоперативни усложнения
Зрителната острота след операцията е много добра, а резултатите са предвидими.
100% индивидуален подход – технологията се адаптира напълно към анатомията на Вашето окото.
Бързо възстановяване: Не изисква хоспитализация и пациентът може да поднови нормалния си ритъм на живот 24 часа след интервенцията.
Премахването на очилата и контактните лещи

ще подобри качеството Ви на живот.

Ще ставате всяка сутрин, без да зависите от очилата или контактните си лещи.
Ще се гримирате или бръснете, без да пропуснете нито един детайл.
Наслаждавате се на плажа или басейна, без да се притеснявате дали пясъка или водата ще наранят Вашите очила или контактни лещи.
Ще спортувате, без неудобството от носенето на очила или дразнението на контактните лещи.
Ще упражнявате професии, изискващи оптимално зрение.
Ще си спестите високия разход за периодично подновяване на Вашите очила или контактни лещи.
Не забравяйте, че за да решите рефрактивните си проблеми с VisuMax технологията, трябва да:

Бъдете над 18 години.
Рефрактивната Ви аномалия да е стопирала своето развитие.
Да имате добро очно здраве.
КАТАРАКТА

Време е да се погрижите за себе си

Това е моментът да намерите време да се погрижите за себе си. С напредването на възрастта очните прегледи са наложителни. Това е времето, в което зрителните проблеми могат да се появат и развият без симптоми.

Има няколко очни заболявания, които биха могли да се появат след 50- годишна възраст. Ранното им диагностициране може да осигури безопасно и ефективно решение на всяко едно от тях:

Макулна дегенерация: Причинява загуба на централното зрение, особенно на детайлното виждане.

Гаукома: Тежко заболяване, често причинено от увеличаване на вътреочното налягане.

Диабетна ретинопатия: Заболяване на ретината в следствие на диабет.

Катаракта: Загуба на прозрачността на лещата, чиято функция е да измества фокуса върху близки и далечни обекти (да акомодира).

Пресбиопия: Позната още като „уморен поглед”. Появява се след 40- годишна възраст, когато лещата на окото става по-твърда и губи способността си да фокусира. Резултатът е трудности при четене на близко разстояние (35 см и 1 м.)

Заболяване със симптоми

Катарактата се характеризира с потъмняване на лещата на окото. Ролята на лещата е да фокусира изображения върху ретината. В повечето случаи катарактата се развива с напредването на възрастта, но е възможна и появата й, в следствие на очно възпаление, травма или метаболитни проблеми.

Повечето хора дори не осъзнават, че имат катаракта, понеже болестта се развива много бавно. Когато катарактата повлияе на качеството на живот, пациентът, заедно с офталмолога ще обсъдят подходящото време за премахването й.

Има няколко основни симптоми, които се появяват. Прегледът при офталмолог е необходим, ако усетите някои от тях.

Това са някои от основните симптоми, при наличието на които е необходимо да се посети очният лекарски кабинет:

Чести промени в диоптрите.
Замъглено виждане, с усещане за прогресиране във времето.
Ослепителен блясък в среда с интензивно осветление.
Избледняване на яркостта и цветовете на обектите.
Внезапна способност за четене без очила, като преди това са Ви били необходими.
Катарактата има сигурни решения – винаги по безопасен и ефективен начин, с най-добрите медицински специалисти и най- новите хирургични технологии.

Минимално инвазивна катарактална хирургия (MICS): MICS концепцията беше развита от медицинския екип на Офталмологична корпорация VISSUM. Чрез тази процедура катарактата се премахва, през разрез, с размер не по-голям от 1.5 мм, така че пациентът възстановява зрението си веднага след операцията. Минимално инвазивната хирургия представлява по-безопасна интервенция, благодарение на по-малките разрези, които са по-щадящи за окото, засегнато от катаракта, редуцира риска и възможните усложнения, които биха могли да възникнат. В допълнение, Минимално инвазивна катарактална хирургия MICS води до появата на ново поколение вътреочни лещи, които могат да бъдат имплантирани в окото, през разрез от 1,5 мм.

Мултифокални и Акомодативни лещи: Имплантирането на тези лещи, с помощта на минимални хирургични разрези, бележи голяма крачка напред. Решение, което предлага предимства, включително възможността да се оперират пациенти с всякакви видове рефракционни аномалии, както далекогледство, така и късогледство.

Хирургията е единственото лечение.

Катаракталната хирургия е безопасна интервенция, с отлични резултати, при която пациентът не се нуждае от хоспитализиране, а ефектът се забелязва веднага.

Операцията е с продължителност от приблизително 20 минути и се извършва с локална или местна упойка. Операцията представлява малък разрез в роговицата, през който се изважда катарактата и на нейно място се поставя вътреочната леща, която също така коригира някои рефрактивни изменения, като късогледство или далекогледство.

Точна и прецизна интервенция, извършена от медицински специалисти – офталмолози, които ще се погрижат надеждно за Вашите очи.
ГЛАУКОМА

Това очно заболяване причинява увреждане на очния нерв, причинено от рязко повишаване на очното налягане като резултат от дисбаланс между производството на вътреочната течност и нейното оттичане. Необратимото увреждане на очния нерв води до прогресивна загуба на зрението, която може да доведе до пълна слепота.

70 000 българи над 40 годишни страдат от това очно заболяване. Около 50% не знаят, че страдат от глаукома, тъй като това е очно заболяване, чиито симптоми се проявяват в напреднал стадий на заболяването. Известна е като „тиха” слепота.

Кои са рисковите фактори за развитие на глаукома?

Високо вътреочно налягане: колкото по-високо е вътреочното налягане, толкова по-лесно се уврежда очният нерв, това състояние е наречено глаукома.

Фамилна обремененост за глаукома: Рискът за развитие на болестта зависи от наличието на близки с глаукома. В такива случаи прегледът при офталмолог е препоръчителен.

Хора в напреднала възраст: След 50-годишна възраст появата на глаукома е по-честа, особено след 60-годишна възраст.

При късогледство очният нерв е по-податлив на увреждания, отколкото при далекогледство.

Стари очни травми

Най-доброто лечение на Глаукома

В днешно време най-добрият начин за откриване на Глаукома е превенцията, чрез ранна диагностика, която позволява адекватно лечение, преди симптомите на заболяването да са се появили.

Очна клиника РЕСБИОМЕД препоръчва ежегоден очен преглед на вътреочното налягане, при хора над 40-годишна възраст, особено при тези с фамилна анамнеза за глаукома.

Лечение на Глаукома: Нова неинвазивна операция

Досега трабекулектомията беше стандартната оперативна процедура при глаукома, но съвременните тенденции развиха нова хирургически метод, по-малко инвазивен, без перфорация.

От 5 години, Офталмологична корпорация VISSUM извършва неперфоративна дълбока склеректомия, която избягва навлизането навътре в окото. Постоперативният период е много по-лек за пациента, а възстановяването – по-бързо.

По настоящем, хирургическата интервенция се посочва като ефикасно лечение за глаукомата. Новата неперфорираща техника е по- безопаснот и с по-малко усложнения в сравнение с традицинната техника.

ВИТРЕКТОМИЯ

Целта на витрео–ретиналните специалисти, в очна клиника Ресбиомед, е лечението, по конвенционален или оперативен начин, на забоявания засягащи ретината.

За да се коригират различни заболявания, засягащи ретината, очна клиника Ресбиомед разполага с най-напредналите технологии и съвременни техники, с помощта на които получаваме точен и индивидуален начин за лечение, на очните заболявания на всеки пациент.

Този метод дава възможност да се преборим с болести като диабетна ретинопатия, ретинално сълзене или макулна дегенерация, свързана с възрастта (AMD).

Централната част на ретината се нарича макула, където има по-висока концентрация на клетки, поради което макулата е точката с максимална чувствителност и зрителната острота.

Офталмологична корпорация VISSUM има специализирано звено, отнасящо се до проблемите, свързани с макулата, което е посветено в изследванията на патологията и рехабилитацията на това очно заболяване.

Благодарение на използваните съвременни методи, като ОСТ, витреална и фотодинамична терапия, която е една от най- ефективните методи, е възможно да се избере най-адекватното решение и да се постигне функцинално възстановяване при знаителен брой от случаите.

Диабетната ретинопатия трябва да бъде лекувана на време.

Диабетната ретинопатия е заболяване на ретината, причинено от диабет, в резултат на влошаване дейноста на кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват очите. Тя е водеща причина за слепотата в нашата страна, въпреки че 90% от случаите могат да бъдат предотвратени, чрез ранно откриване.

Независимо от факта, че диабетът е причина за сериозни рискове за зрението, е изчислено, че 40 % от хората, страдащи от болестта, никога не са ходили на очен преглед.

Превенцията е най-добрият начин за справяне с развитието на диабетната ретинопатия, за това е наложително диабетно болните да проверяват състоянието на очите си поне веднъж годишно.

Ако сте диабетик, помнете…

Диабетната ретинопатия може да се появи без болка и други симптоми.

Най-добрата защита срещу загуба на зрението е ранното откриване / диагностициране на диабетна ретинопатия.

Хората, които страдат от диабет, трябва да си правят очни прегледи поне веднъж годишно.
ПЕДИАТРИЧНА ОФТАЛМОЛОГИЯ

Първите години от живота са от решаващо значение за правилното развитие на зрението. Ето защо, ранната диагностика при деца е определяща за коригирането на зрителните аномалии и по този начин да се избегнат последици, които могат да останат за цял живот.

Очна клиника Ресбиомед разчита на високо специализирани професионалисти в детската офталмология и на усъвършенствани технологии за откриване и лечение на всяко заболяване на очите при децата.

Грижата за развитието на зрението при децата зависи от техните родители. Те трябва да забележат на време признаците, че детето има зрителни проблеми.

Най-често срещани зрителни проблеми в детството

Миопия (късогледство)
Страбизъм (кривигледство)
Хиперметропия (далекогледство)
Астигматизъм
Амблиопия (Мързеливо око)
Как да забележим, че детето не може да вижда добре?

Ако детето се приближава или отдалечава от листа хартия, докато чете.

Често, отмества погледа си от листа.

Примижава / присвива очи, докато гледа.

Трие очите си непрекъснато.

Върти си често главата наляво и надясно, докато чете.

Сълзене на очите

Често има главоболие

Очите на детето се зачервяват

Слънчевата светлина им причинява дискомфорт или имат проблем с адаптирането към тъмнината.

Във всеки случай, е препоръчително да посетите офталмолог, за да се предотврати наличие на зрителни проблеми.

През първите месеци

Смята се, че зрението на новородено е 5% от зрението на възрастен човек

Между първата и третата година, детето достигне 50% от зрението си. Нормално е детето да достигне 100% зрение, с всяко око, между 5 и 6 годишна възраст.

Развитие на зрението на детето през първите месеци от живота:

От 0 до 1 месец

Детето затваря очи, при наличието на светлина.

Детето разграничава контраста между светло и тъмно.

Зрителното му поле е под 30 см.

От 1 до 2 месеца:

Детето се вглежда внимателно в родителите си

Детето проследява ръцете си с очи, в рамките на зрителното му поле.

Детето различава белия, черния, червения, зеления и сивия цвят.

Детето мести главата към светлината.

От 2 до 3 месеца

Детето разпознава лица и ги запомня.

Детето следи с очи движението на обектите.

Неговото близко и далечно зрение са по-ясно изразени.

От 3 до 4 месеца:

Детето притежава бинокулярно зрение с навършването на четири месечна възраст.

Детето се фокусира без затруднения на от разстояние 40 cm.

Детето може да различава повече цветове.

Детето наблюдава и играе с ръцете си.

След 5 месеца:

Кординацията между това, което вижда и двигателните му функции, позволяват на детето да прави движения на натиск с ръцете си.

Предупредителни симптоми

Ако проблемите са възникнали по време на бременността или при раждането на детето, например, някои инфекции са свързани с предадени от майката. Токсоплазмозата може да предизвика подуване на ретината и други структури на окото на новороденото.

В случай на преждевременно раждане посещението на офталмолог е задължително.

Ако родителите имат общи проблеми със зрението, като късогледство, или наследствени проблеми като глаукома.

Когато очите на бебето сълзят, това може да се дължи на разширяване на слъзните канали, което е много често срещан зрителен проблем при децата.

Ако забележим някакво отклонение в очите на новороденото или падане на някой от клепачите.

Задължителни прегледи

Когато наблюдаваме

Първите месеци:

Прегледи за изключване на очни заболявания като ретинобластома (вътреочен тумор, най-често срещан в детска възраст) и други малформации.

Първа година от живота

Диагностика на страбизъм (кривогледство) и на изменения в движението на очната ябълка, както и на рефрактивни аномалии.

4-годишна възраст

Проверка на зрителната острота и рефракцията. Да се изключи вероятността за мързеливо око или амблиопия.

От 4-тат година нататък

Ежегодни прегледи до навършване на 14 години.

Училищна възраст

Оказва се, че причината да напуснат училище, при голям процент от учениците, е поради неоткрити проблеми със зрението.

Около 20 % от децата в училищна възраст е възможно да имат прблеми с едното или двете очи.

Ранната диагностика е от изключително значение за решаването на някои зрителни проблеми, които могат да бъдат отстранени само в ранна детска възраст.

Съвети за добро очно здраве

Учене: Ако в стаята има прозорец би било добре да позиционирате масата / бюрото пред него, за да поглеждате навън от време на време, с цел успокояване на очите и почивка. Препоръчителна е естествената светлина. Ако сте принудени да използвате изкуствено осветление избягвайте сенките върху учебниците.

Гледане на ТВ: Много е важно да спазвате препоръчителното разстояние между очите и екрана.

Компютърът: Пред монитора е важно да давате почивки от време на време, така очите ви ще си почиват.

В басейна: Хлорът в басейните е дразнител, който влияе на очите, така че трябва да се избягва директен контакт с детските очи, като се използват водни очила.

Слънцето: Не гледайте директно и продължително към слънцето. Задължителна е защитата на детските очи със слънчеви очила.
ЗАБОЛЯВАНИЯ

Миопия (Късогледство)
Хиперметропия (далекогледство)
Астигматизъм
Катаракта
Глаукома
Страбизъм (кривогледство)
Амблиопия
Диабетна ретинопатия
КОНТАКТИ

Очна клиника “Ресбиомед” – resbiomedeye.com

Адрес: гр. София, ул. “Алдомировска” № 144
Тел.: 02 80 81 888
Моб. тел.: 0879 600 290
E-mail: sofia_at_resbiomedeye.com

E-mail: sofia_at_resbiomedeye.com


Вижте по-голяма карта

Текст и изображения: resbiomedeye.com