Откриха нов цяр срещу левкемията

Международна група учени от Китай, Великобритания и Франция откри, че веществото хомохарингтонин (ННТ) спира развитието на миелоидната левкевия, съобщи БГНЕС.

Това вещество, известно още като омацетаксин мепесуцинат, се съдържа в хвойновото растение Cephalotaxus harringtonii и се прилага от китайски медици срещу рака на кръвта. Изследователите представиха своите изводи в списание Science Translational Medicine.

ННТ вече е одобрен от компетентните фактори в САЩ за лечение на пациенти с хронична миелоидна левкемия. Това заболяване трудно се поддава на действието на лекарствата, а за най-ефективни срещу него се смятат химиотерапията и присаждането на стволови клетки. Доказано обаче бе, че омацетаксин мепесуцинатът може да забави растежа на раковите тумори.

Изследователите анализирали действието на различни препарати върху злокачествените клетки, извлечени от пациенти. От всички тествани съединения най-висока ефективност срещу рака показал ННТ. Препаратът действал дори срещу особено остра левкемия, предизвикана от мутациите в гена FLT3. Учените изясниха, че омацетаксинът потиска синтеза на дефектен протеин, който се синтезира от повредения ген.

Специалистите доказаха също, че ако се съчетае ННТ с противотуморния препарат сорафенибом, който потиска активността на FLT3, разрастването на тумора в мишките се блокира. В клинично изследване комбинираното лечение довело до ремисия на рака в 20 от 24 пациенти.

Учените смятат, че получените от тях резултати ще позволят да се разработят персонализирани методи за лечение на пациенти с левкоза.

Източник: БГНЕС