Оптимистите са по-здрави

Published by burn on

Учени доказаха, че оптимистично настроените хора са по – здрави.

Едва ли има човек, който да не получавал или давал съвет свързан с положителното мислене и как то се отразява на здравето ни.

Това вече не са само препоръки, а научно доказани факит, базиращи се на проучване, направено сред 70 000 жени.

Резултатите от него сачат, че при оптимистите има по-малка вероятност да умрат от рак, сърдечни проблеми, инсулт, заболявания на белите дробове или инфекции.

Жените били на възраст между 58 и 83 години и са наблюдавани в продължение на 8 години.

Екипът от учени е взел под внимание и други външни фактори като икономически статус, диабет, високо кръвно налягане и депресия.

Същността на проучването се състояла в допитване до жените, които трябвало да оценят нивата си на оптимизъм по скала от 0 до 24. Оптимизмът се счита за персонална личностна черта – вярването, че в крайна сметка нещата ще се наредят.

Получените  данни потвърждават заключенията на предишни проучвания, потвърждаващи връзката между оптимизма и доброто здраве. Така например изследване на Университета в Илинойс, проведено сред 5100 респонденти, заключи, че оптимистично настроените хора са с двойно по-голям шанс да имат добра сърдечно-съдова картина, базирана на критерии като холестерол, нива на глюкозата, физическа активност, кръвно налягане и тегло.

Също така става ясно, че оптимизмът не прави хората уязвими за разочарованията, напротив – прави ги по-устойчиви пред лицето на трудностите.

Така например по-оптимистични пациенти с рак на главата и шията имат по-добър и пълноценен живот, без значение от стадия на заболяването им.

Оптимистично настроените жени се справят и по-добре с разочарованието от неуспешна ин витро процедура, пише Guardian.

Учените твърдят, че оптимистично настроените хора не стоят в очакване хубавите неща да се случат, а предприемат активни действия в тази посока, тъй като вярват, че ще са им от полза.

Теорията на експертите е, че оптимистите не таят у себе си негативизъм, от което следва, че произвеждат по-малко стресови хормони като кортизол и адреналин, които, от своя страна, по принцип повишават кръвното налягане.

 

 

 

 

 

Източник: Guardian