НЕ ПРЕЯЖДАЙТЕ ПО ПРАЗНИЦИТЕ

Published by burn on

Всички добре знаем, че декември и януари са най-празничните месеци от годината.

Те ни поднасят много настроение и усмивки, за съжаление обаче вървят ръка за ръка и с преяждане и препиване.

Необходимо ли е да отрупвате масата с всевъзможни вкусотии и какво ви принуждава да прекалявате с яденето?

Експертите сана мнение, че това е времето в което много хора се жертва на т.нар. емоционално хранене.

Предлагаме ви няколко възможни решения, за да се справите с този проблем.

Скука

Проучвания сочат, че скуката е най-често срещаната емоция, която води до емоционално хранене. Празниците са време за почивка, но има хора, които не знаят какво да правят през свободното време. Ето защо те се обръщат към… храната.
Това си има своето решение. Направете си предварителна програма и запълнете ползотворно времето сито си по Коледа и Нова година. Не чакайте, за да видите какво ще се случи. Сега е времето, за да отидете на кино, театър или концерт. Вижте се с приятели, с които сте се отдалечили през годините. Посетете роднини.

Депресия

Специалистите са категорични, че не са малко хората, които  изпадат в депресия по празниците. Неудовлетвореност от живот, натиска „задължително” да сме щастливи в този период, раздяла с близък приятел могат да са само част от причините за депресията. За съжаление тя често е свързана с несъзнателно преяждане.

Без съмнение храната е най-лошият антидепресант. В комбинация с алкохола тя може да ви донеса само допълнителни главоболия. Хората ядат, за да запълнят емоционалната празнина.  Не оставайте у дома, където проблемите ще ви налегнат отново.

Стрес 

Стресът е комбинация от различни чувства. Той обаче често води до несъзнателно преяждане. Коледните и Новогодишни празници са изключително стресиращи за много хора – тълпите по магазините, студеното време, липсата на пари.
За за избегнете излишвият стрес направете списък за пазар и точно меню, което да спазвате. Пазарувайте онлайн, за да избегнете контакта с изнервените хора наоколо.  Направете празника така, както вие искате. Създайте свои традиции.

Щастие

Не винаги емоционалното хранене и свързано с негативни чувства. Има хора, които хапват повече, когато се чувстват доволни и щастливи.
Когато сте щастливи, всичко изглежда възможно. Опитайте се в този период да хапвате разумно. Не се поддавайте на изкушението да опитате още една тортичка или да си вземете допълнително баклава. Обърнете повече внимание на радостта от подреждането на масата, от готвенето или отварянето на подаръците. Има толкова много поводи за усмивки.

 

 

Източник: Revita.bg