МБАЛ “Токуда Болница София”

Published by burn on

История

МБАЛ “Токуда Болница София” е официално открита на 29 ноември 2006 година. Това е първата болница в България, която представлява 100% чуждестранна инвестиция. Тя е част от международната болнична верига Токушукай Медикъл Корпорейшън и носи името на собственика си д-р Торао Токуда. Д-р Токуда е японски лекар и общественик, дългогодишен депутат в японския парламент и автор на редица книги и публикации, посветени на съвременната етика в лечебните заведения и качествените грижи за пациентите.

 

Мисия, визия и принципи

Мисията на МБАЛ “Токуда Болница София” е да осигури достъп на всеки един пациент, нуждаещ се от съвременна медицинска помощ, до навременно и качествено лечение при опазване на достойнството му и зачитане на индивидуалните му изисквания. Визията на Токуда Болница е да бъде болница на първи избор на българските пациенти и на пациентите в региона, първи избор на високоспециализираните професионалисти в медицината и първи избор на партньор в здравеопазването. Основните принципи на японската болница са внедрени от нейните собственици и те разтварят философията на д-р Токуда за непрекъснатост и безотказност на медицинската помощ, за поставяне на пациента в центъра на процесите в болничната помощ, забрана на нерегламентираните плащания и зачитане на правата на болните без оглед на тяхната раса, социален статус и вероизповедание.

Качество при обслужване на пациентите

Всяка година през болницата и диагностичните й кабинети преминават около 274 хиляди пациенти, 2500 пациенти от чужбина, раждат се над 900 деца и се извършват близо 13 000 операции.

Холистичният и мултидисциплинарен подход са основния модел за предоставяне на болнична помощ в Токуда. На този принцип са изградени алгоритмите за комплексно лечение на всички пациенти. Високата квалификация на лекарите и професионалистите по здравни грижи, комфортните условия и модерното оборудване на японската болница са фундаменталните предпоставки за извършването на редица високоспециализирани и авангардни процедури, които привличат не само пациентите, но и редица специалисти от чужбина, с които лекарите на Токуда постоянно обменят опит и развиват нови дейности. В конгресния център на Токуда всяка година се провеждат над 100 различни практически обучения за специалисти и пациенти.

Всички здравни заведения „Токушукай”, включително и софийската болница, са свързани с обща информационна система с възможност за взаимен обмен на информация и консултации в реално време.

Изграден е единен стандарт за добра медицинска практика, както и система за  контрол на качеството в областта на медицинската дейност, обслужването на пациентите и обучението на лекарите, сестрите и техническия персонал.

Сградата

Болницата е построена на разгърната площ от над 52 000 кв. м. в южната част на столичния квартал “Лозенец”. Тя има 11 етажа, 1 от които подземен. Структурата на болницата е многопрофилна, като се състои от над 30 клиники и отделения, в които са застъпени почти всички медицински специалности. Токуда разполага с три операционни блока, в които са разположени 22 операционни зали.

Болницата е многопрофилна и разполага с:

• Висококвалифицирани медицински екипи
• 37 клиники и отделения
• 3 операционни блока с 22 хирургични зали
• Модерен диагностичен център
• Авангардно оборудване
• Неотложна помощ и посещение по домовете при спешни състояния

Награди и отличия

МБАЛ “Токуда Болница София” представлява мащабна инвестиция в здравеопазването, каквато България не бе имала в продължение на повече от 30 години. Ето защо през 2006 година печели наградата “Инвестиция на годината”, през същата година й е присъдено и престижното отличие “Сграда на годината” заради съвременния дизайн и проект с мисъл за удобството на пациентите и работещите в него. Година по-късно собственика на болницата д-р Торао Токуда е удостоен с най-високото държавно отличие от президента на Р България – Орден “Стара Планина І степен”.

МБАЛ “Токуда Болница София” е носител на още множество отличия – през 2008 година й е присъдена наградата “Босей – стремеж към звездите” за тотално управление на качеството на JAIKA България, през 2009 година става носител на отличието на Mark Institute за най-добър здравен бранд, през 2010 и 2013 г. Българската Уеб Асоциация отличава интернет страницата на Токуда като най-добър здравен уеб сайт. От 2010 година болницата получава всяка година най-висок рейтинг за частна болница, организиран от Българската асоциация за закрила на пациентите, а за 2012 година ръководството на болницата бе отличено от пациентската организация БАЗП за цялостен принос в защитата на правата на пациентите в България. В края на 2012 година министърът на здравеопазването връчи на МБАЛ “Токуда Болница София” наградата “Малкия принц” за приносът на Токуда в борбата с аутизма.

През 2015 г. Токуда Болница София спечели съвместно със своя партньор www.treatmentbulgaria.com награда за най-добро обслужване на чуждестранни пациенти:

КОНТАКТИ

МБАЛ “Токуда Болница София”
Адрес: гр. София, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б
Тел.: 02/ 403 4000; 02/ 403 4112
Web site: http://www.tokudabolnica.bg/