Кардиолог препоръчва секс и чесън за здраво сърце

Published by burn on

Редовният секс и всекидневната консумация на чесън са сред препоръките на перспективен кардиолог, цитиран от в. “Дейли експрес”. Те имат благоприятен ефект за здравето на сърцето.

Сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смъртност във Великобритания. Благодарение на мерките, които се вземат за справяне с проблема, страната отбелязва напредък в ограничаването на броя на смъртните случаи. Откакто през 2007 г. е въведена забрана за тютюнопушене на обществени места, инсултите например са намалели с 40 процента.

В новата си книга “Сърце: Същинската история на най-важния орган в нашето тяло”, германският кардиолог Йоханес Хинрих фон Борщел дава насоки за добро сърдечно здраве и отбелязва, че никога не е късно човек да пристъпи към позитивни промени. Препоръките му са базирани върху скорошни проучвания върху здравето на сърцето, както и върху случаи от собствената му практика.

На първо място специалистът препоръчва редовен секс като една от най-ползотворните “тренировки” за сърцето.

“Сексът не само е отлична кардио тренировка, но преди и по време на половия акт хормони със защитен ефект за сърдечносъдовата система”, отбелязва Фон Борщел.

Експертът допълва, че особено благоприятен е сексът с любим човек, тъй като привързаността между партньорите води до отделянето на повишени нива на хормона окситоцин.

Следващата препоръка на експерта е хората да консумират всекидневно суров чесън. Чесънът, както и плодовете и зеленчуците, съдържат вторични фитохимикали, които осигуряват защитен ефект за сърцето.

Сънят също е ключов фактор за доброто здраве на сърдечния мускул. Скорошно проучване на специалисти от университета на Уоруик установи, че за хората, които спят по-малко от шест часа през нощта или страдат от нарушения на съня, рисковете от сърдечносъдово заболяване и инсулт са съответно с 48 процента и 15 процента по-високи, отколкото за индивидите, набавящи си адекватно количество сън.

Твърде дългото спане също не е препоръчително. За повечето възрастни е най-добре да спят седем часа през нощта, отбелязва експертът.

Фон Борщел препоръчва също за добро здраве на сърцето хората да се придържат към средиземноморската диета и да ограничават количеството на приеманата захар.

 

 

Източник: dariknews