Как дъждът действа на болката

Published by burn on

Дължи се на промяната в атмосферното налягане, която влияе на сетивността в затворените телесни пространства.

Много хора се оплакват, че лошото време и особено валежите усилват хроничните им болки, но това масово се отдава на чисто психологически феномен – облаците и дъждът потискат настроението. Дори лекарите така им го обясняват “научно”.

На страдащите от артрит, дископатия, ишиас, мигрена и всички други жертви на болезнени усещания в различни части на тялото им омръзва да доказват, че наистина ги боли и просто си увеличават хапчетата при прогноза за валежи. А се оказва, че са били са прави. Силният дъжд може да бъде повече от неудобство за жертвите на постоянна болка. И е честно поне да им се извиним за намеците, че си въобразяват.

Предварителните резултати от голямо ново изследване показват, че оплакванията им почиват на факти, съобщава “Индипендънт”. 18-месечният проект с красивото име “Облачно с дъжд” навлиза във втората си половина, но учените са решили да докладват своите предварителни констатации в рамките на Британския фестивал на науката.

Проф. Уил Диксън, епидемиолог в университета в Манчестър, който през цялата си кариера лекува хората с артрит и е водещ на изследването, съобщава, че 80 на сто от пациентите са убедени, че има връзка между времето и болката. А приблизително половината болни от артрит биха могли успешно да правят прогнози за времето само въз основа на изострянето на болката си и съпътстващите това състояние симптоми. Тяхното болно място им сигнализира за започващите промени часове преди дъжда.

Изследователите привличат в проекта си повече от 9000 души, които страдат от главоболие, фибромиалгия (болки и скованост по цялото тяло), проблеми с гърба, костите, ставите, мускулите. Инсталирали на смартфоните им специално приложение за връзка с екипа и помолили доброволците да вписват всеки ден симптомите си. Приложението имало и функция за отчитане на метеорологичните условия на всеки час, което давало възможност на учените да отчитат промените в нивото на болка при различните състояния на времето.

При проследяването на конкретните данни за участници в изследването от Лийдс, Норич и Лондон, Великобритания, ясно личало как с увеличаването на слънчевите дни от февруари до юни силните болки намалявали като цяло. Но въпреки това в периодите с влажно и валежно време през юни оплакванията нараствали.

Дълбоката причина за това е промяната на атмосферното налягане, обяснява проф. Диксън. Този натиск върху нас и особено при патология в затворените ставни пространства вероятно променя чувствителността към болка. На медицински език – болковият праг в дадения момент става по-нисък от обичайното за конкретния човек. А при приятно време прагът се вдига и страданията намаляват. Учените допускат, че за укротяване на болката в хубаво време влияят и други фактори. Слънчевото греене кара хората да се чувстват добре, като намалява усещането за болка. Затова приложението е било програмирано с опция за оценка на настроението, което ще даде възможност на учените да тестват хипотезата си и косвено. Те са обнадеждени, че едно съвременно разбиране как атмосферното налягане влияе на болката ще позволи да се създадат нови терапии за възпрепятстване на неприятните усещания.

Макар да е трудно някои лекари да бъдат убедени, че пациентите им наистина страдат от дъждовното време, този феномен е забелязан още от Хипократ. След древногръцкия лекар и много клинични специалисти откриват такава зависимост, но въпреки изключително практическия смисъл на ефекта досега той не е бил проучван задълбочено. При по-категорични изводи за атмосферните влияния най-малкото човек може да планира дейността си в зависимост от прогнозата.

Хроничната болка е състояние, подценявано от здравите, и изключително мъчително за хората, които живеят с него. В много случаи източникът на хронична болка може да бъде много сложен и дори недостъпен за разгадаване. Въпреки че това натрапливо състояние може да започне с нараняване или заболяване, в някои случаи продължаващата болка съпътства човека и след като физическият му дискомфорт е преминал.

Проблемът с хроничната болка е, че с времето все по-трудно се поддава на медикаментозно лечение, а в същото време всяка терапия има и странични ефекти. Затова през последните години се търсят и други методи за повлияване. Най-често те са от областта на т.нар. допълваща медицина – акупунктура, масажи, мануални техники и др.

Най-изучена е ролята на акупунктурата, известна повече като иглотерапия. Световната здравна организация признава ефекта при повече от 30 заболявания или състояния. Но едно от основните приложения на древната китайска техника е за облекчаване на болката.