Защо искаме повече секс през лятото?

Published by burn on

Летни емоции, летно настроение, летни преживявания, летни истории, но и доста по-високо либидо през лятото! Абсолютно възможно е, освен това медицински доказуемо!
Времето има различно влияние върху сексуалното ни желание. За това дали ни се иска да се погушкаме с партньора си в леглото или ни е твърде горещо, за да се докосваме, със сигурност има не малко влияние температурата на околната среда.

Нормалната температура на човек е около 37 градуса по Целзий и всеки градус над 37 може да предизвика потене, което да потисне настроението за секс. По същия начин температури близо до 5 градуса по Целзий или по-надолу карат тялото ни да се чувства на студено, за да „мисли“ за секс.

Така или иначе факт е, че обикновено летният сезон е свързан с повече секс от всеки друг, защото не през цялото денонощие е горещо и точно вечерите и нощите са прохладни.

Защо през зимата правим по-малко секс, въпреки че добре се крием под завивките? Отговорът се крие в една група хормони. Наричат се меланоцит-стимулиращи хормони (общо MSH или интермедини). Те са клас пептидни хормони, които се произвеждат от междинния лоб на хипофизата. Функцията им е свързана с влияние върху мозъка като възбуждат апетита и най-вече половото влечение. Секрецията на MSH се стимулира от слънчевата светлина.

Освен това при жените и мъжете има още един хормон, извън тази група, наречен серотонин, който също се произвежда в мозъка повече през пролетта и лятото. Този химикал в мозъка ни позволява да изпитаме удоволствие и да се чувстваме щастливи и спокойни. Дефицитът му може да ни направи твърде депресирани, когато не ни е до секс, както и обратно – високите му стойности увеличават либидото. Много изследвания са показали, че с увеличение на силата на слънчева светлина, производството на серотонин също се увеличава.