Едно яйце на ден понижава риска от инсулт

Published by burn on

Специалисти от САЩ, изучавали връзката между потреблението на яйца и инфарктите и инсултите, стигнали до извода, че редовната употреба на едно яйце на ден намалява риска от инсулт с 12%, пише БГНЕС.

Изследването показва също, че няма връзка между хапването на до едно яйце дневно и коронарна болест на сърцето.

Учените твърдят, че яйцата са много полезен продукт. В едно голямо яйце се съдържат шест грама белтък, антиоксидантите лютеин и зеаксантин, а също и витамините Е, Д и А.

Както е известно, антиоксидантите са защита от стреса на окислителните процеси и възпаленията в организма.

А белтъкът помага за намаляване на кръвното налягане.

Откритието е направено от специалисти от института Епид Стат в САЩ, които са прегледали и анализирали редица предишни проучвания, осъществени в периода между 1982 и 2015 г. Учените са наблюдавали над 275 000 души. Целта им е била да установят съществува ли зависимост между консумацията на яйца, риска от коронарна болест на сърцето и инсулта.

“Яйцата съдържат много важни хранителни вещества, включително и антиоксиданти, които редуцират нивата на стрес и противодействат на възпалителните процеси в организма. Те също така са прекрасен източник на протеини, които снижават кръвното налягане”, коментира д-р Доминик Александър, специалист от изследователския институт.

 

 

 

Източник: БГНЕС