Д-р Таня Вълкадинова – Акушеро-гинеколог гр. Бургас

Published by burn on

Д-р Таня Вълкадинова е акушеро – гинеколог, практикуващ в град Бургас на булевард Ст Стамболов 132.

Д-р Вълкадинова предлага женска консултация, гинекологични прегледи, проследяване на бременност и лечение на акушеро-гинекологични заболявания.

ДИАГНОСТИЦИРАНЕ НА ГИНЕКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Диагностициране и лечение на тубарни заболявания
Маточната тръба е много по-сложна от обикновена тръба, а стената й е надиплена и набраздена с микроскопични влакънца като издатини, наречени цилиа (реснички), които избутват яйцеклетката и ембрионите по тръбата. Тубарната стена също така отделя течност, която подхранва яйцеклетката и ембриона по време на пътуването им в тръбата.
Тубарните аномалии стават причина за между 25% и 50% от женското безплодие. Тубарните поражения обикновено се дължат на тазова инфекция и това се нарича тазово-възпалителна болест (ТВБ). Често е трудно да се открие причината за възпалението. Въпреки това, някои от причинителите на тазови инфекции, които могат да бъдат посочени, са:
– Полово предавани болести (напр. гонорея, хламидия);
– Инфекции след раждане, спонтанен аборт, аборт или поставяне на вътрематочна спирала;
– Следоперативна тазова инфекция (напр. перфориран апендикс, овариални кисти);
– Тежка ендометриоза;
– Туберкулоза.
Освен че причинява запушване на тръбите, всяка тазово-възпалителна болест може да предизвика адхезии (сраствания), които могат да изменят функционирането на фалопиевите тръби. ТВБ може да бъде безсимптомно заболяване и повечето жени с тубарни увреждания заради ТВБ изобщо не знаят, че имат тази болест.
Има няколко теста, способни да определят дали тръбите са проходими.
-Най-простото и старо изследване за тубарна проходимост е тестът на Рубин;
– Друго изследване е кръвен тест за антитела за хламидия;
– Хистеросалпингография;
– Соносалпингография (хидротубация);
– Тубоскопия;
– Фалопоскопия.
Веднъж преценил пораженията и определил местоположението на запушванията, лекарят ще реши какви са алтернативите за лечение и как да процедира.Лечението може да бъде хирургично възстановяване на тубарните увреждания или IVF (Ин витро фертилизация) .

Хистеросалпингография

Хистеросалпингография – Контрастно рентгеново изследване на матката и маточните тръби
Хистеросалпингографията е контрастно рентгеново изследване на матката и маточните тръби.
Провежда се най-вече при диагностика и откриване причините за стерилитет при жените.
Процедурата се провежда в рентгенологичен кабинет, върху специална маса с рентгенова тръба.
През влагалището се въвежда катетър до маточната шийка, който се използва за инжектиране на контрастна, рентгенопозитивна материя.
С помощта на рентгенови лъчи се проследява последователното и преминаване и изобразяване на матката и маточните тръби, както и евентуалното наличие на патологични промени.
Изследването не крие съществени рискове за здравето .
Пациентката трябва предварително да уведоми лекуващия лекар, за всички лекарства, които приема към момента, за наличие на алергия или други заболявания.

ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА БРЕМЕННОСТ И РОДИЛЕН ПРОЦЕС

Дородова (пренатална) диагностика
Даун, Патау, Едуардс, Търнер
Комбиниран (ултразвуков и биохимичен) скрининг за хромозомни аномалии
През първия триместър на бременността се извършва високоспециализирано изследване дородов комбиниран (ултразвуков и биохимичен) скрининг за хромозомни аномалии.

По данни на Националната генетична лаборатория чрез този скрининг се откриват над 90% от децата със синдром на Даун. При всяка бременност съществува 3-4% риск за генетична болест.
Изследването предлага да бъде оценен рискът бебето да носи най-честите 5 тежки хромозомни болести, включително болест на Даун. Самото изследване е безопасно.
Провеждане на специализираното ултразвуково изследване „ФЕТАЛНА АНАТОМИЯ” в 11-14, 15-17 и 19-23 седмица на бременността открива 2/3 от случаите с 50-60 вида МАЛФОРМАЦИИ и почти 100% на най-честите – спина бифида и аненцефалия. При над 2000 НАСЛЕДСТВЕНИ и 400 ХРОМОЗОМНИ болести е възможно с почти 100% сигурност поставяне на диагноза само със специализирано изследване (най-често на генно или хромозомно ниво) в клетки от бебето получени чрез АМНИОЦЕНТЕЗА – вземане в 16-19 седмица на околоплодна течност или ХОРИОНБИОПСИЯ – вземане в 10-13 седмица на клетки от предшественика на плацентата. И двете акушерски манипулации носят нисък риск за прекъсване на бременността – под 1:250 (0,4%) за амниоцентеза и под 1% за хорионбиопсия.
Поради допълнителният, макар и минимален риск и двете манипулации се обсъждат само при наличие на доказан – оценен при конкретната бременност генетичен риск по-висок от този при амниоцентеза – 1:250.
ВНИМАНИЕ: Всяка бременна сама преценява какъв риск е неприемлив за нея и сама взема решение за извършване на амниоцентеза
ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ГЕНЕТИЧНИТЕ РИСКОВЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ОЦЕНЕНИ ЧРЕЗ:
1.„БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ” в 15-20 седмица – за болест на Даун и тежки дефекти на невралната тръба – спина бифида, аненцефалия и дефекти на коремната стена.Вземат се 2-3 ml венозна кръв за изолиране на серум за “биохимичен скрининг”. В серумната проба се измерват количествата на плацентарните хормони свободен бета-човешки хорионгонадотропин (F?-hCG ) и свързан с бременността плазмен протеин А (РАРР-А).Серумът и документите се изпращат в лаборатория.С помощта на специална компютърна програма се изчислява риска за синдром на Даун (тризомия 21), синдром на Патау (тризомия 13) , синдром на Едуардс (тризомия 18), триплоидия и болест на Търнер;
2.ГЕНЕТИЧНАТА КОНСУЛТАЦИЯ – обсъждане на предоставения Ви от Националната генетична лаборатория „ВЪПРОСНИК за откриване на генетични рискове”;
3.„ФЕТАЛНА АНАТОМИЯ” – специализирано ултразвуково изследване в 11, 15 и 19-22 седмица;
4.Изследване на един от партньорите за най-честите наследствени болести: бета-таласемия – тежка средиземноморска анемия и муковисцидоза – чести тежки белодробни и чревни проблеми.
ВНИМАНИЕ: Посочените подходи не се заместват, а се допълват.

Наблюдаване на рискова бременност
Рискова се нарича бременността, която при наличието на определени фактори се нуждае от по- внимателно наблюдение и специализирани прегледи. Целта на това наблюдение е да се ограничи риска за майката и плода и да се осигури едно нормално протичане и раждане.
Рискови фактори са:
-Възрастта на майката- под 18г. или над 38г.
-Броят на предишните бременности;
-Многоплодна бременност- две и повече деца;
-Предишни проблемни бременности;
-Заболявания на бъдещата майка, като анемия, диабет, вирусен хепатит, херпес, високо кръвно налягане, несъвместимост на Резус фактора, инфекции на пикочните пътища, рубеола, СПИН, листериоза;
-Проблеми, свързани с телосложението на майката: аномалии на таза ( много малък таз, изкривен по рождение или деформиран от някакъв инцидент), недоразвитост на матката- еднорога или двурога, а понякога и обърната матка.
Възрастта на майката

Когато майката е много млада, се повишава опасността от токсикоза на бременността, от преждевременно раждане и от смърт след раждането. Често бебетата се раждат с по-ниско тегло от средното. Рискът до голяма степен се повишава от психологическите и социални проблеми, които поражда ранната бременност. Ако момичето крие своето състояние, тя не е под нужното лекарско наблюдение; често не се храни достатъчно или правилно. Усложненията рязко намаляват, ако момичето получава разбиране и адекватно отношение в семейството си.

Жена, забременяла на 38-39 години, независимо дали това е първа бременност или не, е изложена в по-голяма степен на риск от високо кръвно налягане и бъбречни заболявания. При тези жени по-често се налага цезарово сечение, особено при първо раждане. Опасността от аборт също е по-голяма. Най-сериозният риск, свързан с възрастта, е така нареченият монголоизъм. С оглед на евентуалното откриване на тази аномалия редовно се прилага амниоцентеза.

Броят на предишните бременности

След четвъртото раждане рискът от ненормално положение на плода и от трудно раждане се увеличава, защото матката може да е изгубила част от тонуса си, т.е., способността да се свива. Кръвоизливите по време на раждане също са по-чести. След като е преживяла няколко бременности, обикновено майката е склонна да бъде по-небрежна по отношение на хигиената си и наблюдението на бременността.

Многоплодна бременност

При два или повече плода в началото на бременността съществува голям риск от аборт. По-късно се появява опасност от преждевременно раждане, защото при истинските близнаци може да има многоводие- матката и ципите се преразтягат и предизвикват контракции. Токсикозата на бременността,придружена от отоци, наличие на албумин в урината и високо кръвно налягане също се среща по-често и налага постъпване в болница. При многоплодна бременност предродовите прегледи и ехографиите се извършват по-често в сравнение с другите бременни.

Предишни проблемни бременности

При нова бременност трябва да съобщите на своя гинеколог всеки инцидент или проблем, който е съпътствал предишните ви бременности, като кръвоизливи, забавен растеж на плода в утробата, дете, родено с недъзи или мъртвородено, проблеми при раждането. В съответствие с тази информация лекарят ви ще вземе предпазни мерки, за да се предотврати появата на тези смущения при новата бременност.

Нормално раждане
Нормалното раждане е естествен процес на преминаване на плода през родилните пътища на майката. Основните движещи сили са маточните контракции.
Нормалното раждане преминава се състои от няколко периода, по време на които под влияние на маточните контракции се получава разширение на маточната шийка у жената, след което плода се ражда.
Продължителността на раждането е индивидуална при всяка жена, но за първораждащи тя е средно 10-12 часа, а за жени, които са раждали – 7-9 часа.
Основните белези за започване на раждането са два: спукване на околоплодния мехур и изтичане на околоплодни води и поява на регулярни маточни контракции с интервал 5 до 15 минути. Тези контракции се различават от т. нар. подготвителни контракции на Braxton-Hicks, които не са през точно определен интервал, не са болезнени и могат да се появят дни и дори седмици преди да настъпи самото раждане. Двата признака на започване на раждането могат да се появят или заедно, или самостоятелно.
И в двата случая бременната трябва да потърси лекарска помощ и по преценка на Акушер-гинеколога да постъпи в родилното заведение за наблюдение.

Цезарово сечение
Цезаровото сечение е коремна операция при която плодът се изважда през разрез на коремната стена и маточната стена.
Това е операция която се извършва по строго определени индикации, по преценка на акушер – гинеколога.
Може да бъде направена планово или по спешност, в зависимост от причината, която я налага.

ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ
  • Гинекологичен преглед
  • Имунизация против рак на маточната шийка
  • Посявка за микробиологично изследване
  • Цитонамазка (ПАП тест)
  • Коремен ехограф (абдоминален)
  • Трансвагинален ехограф
  • Ултразвуков преглед през бременността
  • Фоликулометрия
  • Колпоскопия- оглед на маточната шийка
  • Премахване на полипи на маточната шийка

 

КОНТАКТИ

Д-р Таня Вълкадинова – Акушеро-гинеколог гр. Бургас
Адрес: гр. Бургас, бул. „Ст. Стамболов“ 132
Тел.: 056/ 801 213; 0888 934 660
Е-mail: