Д-р Емилия Делчева – Стоматологичен кабинет гр.София

Published by burn on

Доктор Емилия Делчева е специалист стоматолог с дългодишна практика. Стоматологичен кабинет “Д-р Делчева”, който се намира на улица Милин Камът 7 в София, е на този адрес от 1993 год.

Д-р Емилия Делчева е дентален лекар с поливалентна специалност и договор с НЗОК. Тук ще намерите висок професионализъм, всеотдайна работа, умерени цени и гъвкаво работно време. Инвестирайте в своето здраве и самоувереност!

ЗЪБНИ УКРАШЕНИЯ

Зъбните украшения са красиви, не увреждат зъба и поставянето им е безболезнено . Камъчетата са изработени от циконий или злато.

Всичко ново е забравено старо…

…искрящите усмивки на повечето хип-хоп звезди, с множество камъни, предимно диаманти, залепени по зъбите им, се оказва че не са съвременно изобретение на холивудските зъболекари. Съвсем скорошното откритие на череп на коренен американец, показва наличието на много развита стоматология още преди 2500 години. Уменията на тези „зъболекари“ са им позволявали „вковаването“ на скъпоценни камъни във фронталните зъби, което явно е било правено с чисто естетична цел.

Със сигурност обаче тези древни зъболекари са имали много добри познания за вътрешната анатомия на зъбите, тъй като са изработвали прецизни легла в тях без да засягат пулпата и без зъба да е умъртвяван, и в тях са фиксирали скъпоценни камъни.

Древните обитатели на южната част на Северна Америка са посещавали тези „зъболекари“ – най-старите известни засега – за да подобрят външният си вид чрез поставяне на полускъпоценни камъни, златни ленти или специфично набраздяване на зъбите. Явно тази практика е била изключително популярна, тъй като са намерени хиляди зъби обработени по подобен начин и понастоящем съхранявани в сбирката на Националния институт по антропология и история на Мексико (подобни на показания на снимката черен открит в Чиапас, Мексико).

Учените не знаят какъв е точно произхода на тези зъби, които са принадлежали на хора живеещи в регион, наречен Мезоамерика, в периода преди испанците да го открият през 1500г.

Едно е ясно – те са принадлежали предимно на мъже, които са прибягвали до тези „разкрасителни“ допълнения. Хосе Хименес, който е антрополог в института провел изследването твърди, че тези „подобрения“ не са били белег на социално положение и каста, а са имали единствено декоративна стойност. Дори нещо повече – кралските особи, като например мумията на Червената Кралица, открита в храм в Паленке (днешно Мексико) няма подобни декорации по зъбите си.

Друго свидетелство за тази ранна стоматология са откритите церемониални изкуствени зъби изработени от кост.

Те са използвали фини устройства с остри върхове изработени от обсидиан, с които са изработвали различни по калибър дупки в зъбите. Разбира се, тове не би било възможно ако не са прилагали различни билки като анестетик за обезболяване по време на манипулацията.

Самите камъни са фиксирани много здраво с природни смоли смесени с костен прах. Хименес добавя, че познанията на тези „зъболекари“ за зъбната анатомия и разположението на пулпата са били поразително добри, тъй като те са знаели точно до каква дълбочина за всеки един зъб могат да проникнат без да го засегнат, без да предизвикат инфекция, счупване или да го отслабят механично, което да доведе до загубата му.

ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИ

Под избелване се разбира промяна наситеността цвета на зъбите спрямо предишното им състояние. Активният компонент на различните избелващи системи са свободните радикали на пероксида, който извлича хроматогенни вещества от зъбната повърхност. Причините за промяна цвета на зъбите могат да бъдат различни – множество храни и напитки, възраст, цигари, наследствени оцветявания, лекарства и много други. Различните нюанси на емайла се повляват в различна степен. Избелването може да сe извърши чрез домашни системи или а само в стоматологичния кабинет.

Домашни системи за избелванe
Това е най-широко разпространеният метод за избелване на зъби. Използват се индивидуални шини, изработени по отпечатък на пациента, в който се поставя избелващият гел. Шините се носят или за няколко часа през деня или през цялата нощ, докато пациентът спи. Ефектът проличава след няколко дни, докато крайният резултат е на лице след около 10 дни. Съществува различна концентрация на гела спрямо индивидуалната чувствителност на зъбите, като избелването протича в еднаква степен независимо от това.

Настолно избелване
То протича само в стоматологичния кабинет. Нарича се още мощно или силово. Този метод е подходящ за хора, искащи избелване за кратко време. Извършва се в рамките на едно посещение. Минусите на този вид избелване са свърарзани с евентуалната чувствителност към по-високата концентрация на пероксида.
Съществува и друг вид, при който пациентът остава в чакалнята докато действа системата за избелване, поставена в кабинета от стоматолог (шини като тези при домашното избелване и гел в доста по-високи концентрации) – това е т. нар. асистирано избелване, което най-често се ползва за начален бърз старт на основното последващо домашно избелване.

За да изберете най-подходящата за Вас процедура е необходимo да запишете час за консултация на посочените контакти – 0888 73 48 96 / 02 865 24 47

КОНТАКТИ

Стоматологичен кабинет “Д-р Делчева” – dr-delcheva.com

Адрес: гр. София, Ул. Милин Камък N7
Тел: 02 865 24 47
Моб. тел.: 0888 73 48 96
Понеделник (нечетна дата) – от 14:00ч. до 20:00ч.
Сряда (всяка) от 9:00ч. до 20:00ч.
Петък (всеки) от 16:00ч. до 20:00ч.

Адрес: гр. София, Нови Искър, Ул. Искърско Дефиле 243
Понеделник (четна дата) от 14:00ч. до 20:00ч.
Четвъртък (всеки) – от 13:00ч. до 20:00ч.

Текст и изображения: dr-delcheva.com