Д-р Дарина Ангелова – Диетолог гр. Пловдив

Published by burn on

Д-р Дарина Ангелова – Диетолог – Пловдив
Д-р Дарина Ангелова е завършила медицина през 1979 година във ВМИ Пловдив с отличен успех. Работила е като участъков терапевт в Пловдив и Хисар,а като млад лекар – в с.Овчеполци, Пазарджишка област.

 

 

Основното направление,в което работи през последните 11 години,е клиничната диетология. Обучавала се е при колеги от Университетска болница „Лома Линда“, Калифорния, САЩ. Работила е 8 години като диетолог в клиника „Медикус Алфа“ в Пловдив, след което е била завеждащ на център „Здраве“ Пловдив, в момента практикува в частен кабинет.

УСЛУГИ

Клинична ДИЕТОЛОГИЯ – изготвяне на индивидуални лечебни програми при всички значими съвременни заболявания-диабет,алергии,хипертония, ракови заболявания, сърдечно съдови,стомашно-чревни,бъбречни и други за постигане на цялостен оздравителен ефект с естествени средства(здравословно хранене,двигателен режим,водни процедури,справяне със зависимости,стрес и други).
Всичко свързано с естествените средства за лечение,причините за заболяванията и благоприятните въздействия върху заболелия организъм.

ГРЕШКИ В ХРАНЕНЕТО

Основната грешка е във видовете храни, които използваме. Втората грешка е в количеството, което е свързано със състава на храната. Има много храни, които стимулират апетита и създават зависимост. Хората неистово започват да искат да се хранят и го правят. Това са храните, които съдържат натриев моноглутамат, аспартам, пикантните подправки, които са много мазни, много солени. Аспартамът се намира във всички безалкохолни напитки, дъвки и сладки храни, на които пише “без захар”. Това успокоява хората, които ги купуват, а всъщност се оказва, че този подсладител, който е 200 пъти по-сладък от захарта, носи повече рискове, отколкото ползването на захарта. Той уврежда зрението, мозъка и създава тази неутолима жажда и глад за напитки и храни, които го съдържат. Например кока-кола, която хората считат за диетична, съдържа еласпартам, която в съчетание с кофеина създава токсична субстанция за нашия мозък и ние си повреждаме най-важния орган – централната нервна система.

СЪВЕТИ ЗА ХРАНЕНЕ

Има пет най-добри и качествени групи храни, с които да се храним, за да бъдем здрави и да се излекуваме, когато имаме заболяване. Но е важно и количеството храна, което има връзка с качеството, защото има продукти, които провокират един съвсем добър и здравословен апетит и дори да преядем, не носи риск за здравето.

Третият момент е времето, в което се храним, за да поддържаме добро тегло. Когато обмяната е активна, енергията се изразходва и не можем да качим излишни килограми така, както когато се храним в неподходящите часове, особено вечер. Това е един от най-сериозните проблеми, които водят до затлъстяване на съвременните хора.

Сутрин – едно кафе, лека закуска, ако изобщо я има, обядът е на крак и естествено вечер, човек е много гладен. А това е времето, в което организмът се подготвя за сън, той не може и да обработи тази храна. Тя остава цяла нощ в стомаха, червата, където ферментира. Това създава условия за всякакъв вид заболявания, като възпаление, язвена болест и по-сериозни заболявания като рак на стомаха и червата.

Има пет групи храни които с най-добри, най-зареждащи, най-пълноценни и с най-малко рискове за здравето. На първо място са плодовете, зеленчуците – сурови и готвени, пълнозърнестите храни – житото, овесените ядки, ечемикът, ръжени ядки, елда, просо, пълноценен ориз и разбира се, пълнозърнестият хляб. Важно е той да присъства в менюто ни. Не бива да се притесняваме че има хляб, но той трябва да бъде наистина пълнозърнест. Защото има много боядисани хлябове – с малц, с боя , с кафе, които с гладки, имат като кекс боя, която е размесена с брашното и цветът е много неестествен. Освен това в тях липсват тези мънички трици, които ги има в пълнозърнестите хлебчета. Структурата им е по-груба. Това са хлябовете вита, хлябовете на Фреш хаус, които са прекрасни, защото са с квас и брашно смляно до 48 часа и разбира се хлябовете, които всеки човек може да си направи в къщи – ръчно или с машинка за хляб.

Четвъртата група са бобовите храни, които са чудесен източник за белтъчини. Те съдържат дори повече процентно белтък, отколкото в месото. Но те нямат нито холестерол, нито наситените мазнини, нито лекарствата и хормоните, които се дават на животните, пикочната киселина, левкемичните вируси.

Петата група са ядките, особено в суров вид, защото съдържат ненаситени мастни киселини, омега 3, омега 6, омега 9, това са ленено семе, маково, сусамово семе. Те съдържат много хубави белтъчини – до 14 процента на 100 грама. Но предвид това че са по-мазни, ние посочваме бобовите храни като източник на качествен белтък с много целулоза и много минерали.

Тези пет групи храни съставляват идеалното хранене, с които организмът ще си набави всичко, което му е нужно. Един единствен витамин липсва в тези храни – В 12. Но когато ние възстановим полезната флора в устната кухина, бактериите, които се намират около езика, в началото на носоглътката, тези бактерии произвеждат витамин В12, той се произвежда и в дебелото черво, когато се храним здравословно и там се е възстановила нормалната микрофлора.

 

КОНТАКТИ

Д-р Дарина Ангелова – Диетолог гр. Пловдив
Адрес: град Пловдив, ул.”Земляшка” 1
Тел.: 032/ 241 895; 0889 843 005