Доц. д-р Мария Стаевска: Слънчевата алергия е доживот

Published by burn on

В разгара на летния сезон много хора, най-вече жени, страдат от слънчева алергия. Тя обикновено се проявява в началото на пролетта, когато тялото ни се докосва от първите топли слънчеви лъчи, и в разгара на лятото, когато сме на море и имаме пряк досег до жарките слънчеви лъчи.

“Признаци на слънчева алергия са ситни пъпчици, мехурчета и зачервени петна в областта на деколтето, подмишницата, раменете, врата, ръцете, бедрата, корема, понякога дори и по лицето. В някои случаи са силно сърбящи и дразнещи, друг път болезнени и парещи, а при трети дразнението е по-умерено. Може да имате различните прояви на слънчевата алергия през различните сезони”, каза известната алерголожка доц. д-р Мария Стаевска.

“Много често слънчевата алергия се “отприщва” изненадващо, без досега да сте имали признаци за подобен проблем. Особено много зачестиха случаите през последните години, тъй като слънцето става все по-опасно за човека. Веднъж появила се, слънчевата алергия е почти неизлечима напълно, може само да се регулират проявите й”, коментира алергологът.

“Слънчевата алергия на практика е защитен механизъм на кожата, която “усеща” как вредните ултравиолетови лъчи образуват радикали върху нея. Погледнато по-утопично, слънчевата алергия “сигнализира” да предпазваме кожата си от вредните лъчи на слънцето. От нея страдат повече от 20% от населението на земята”, допълва специалистът.

“Тя идва внезапно и важи за всички възрасти и за всеки пол. Веднъж отключена, тя остава завинаги в организма, така че единственото, което може да направите, е да контролирате изявите й. Сред най-застрашените са децата, защото имат по-нежна кожа. За да избегнете подобен проблем, не ходете на плаж в най-горещите часове на деня – между 12 и 16 ч., и използвайте подходяща козметика.

Ако все още нямате този проблем, не се чувствайте защитени. Полагайте активни грижи за кожата си, когато я излагате на слънце, използвайте слънцезащитни лосиони. Най-лесният начин да отприщите слънчева алергия е като се намажете още с първите си дни на плажа с олио за тен и се изложите в най-горещите часове. Веднъж появи ли се, слънчевата алергия става ваш “верен приятел”, от който е почти невъзможно да се отървете”, категорична е доц. Стаевска.