Доц. д-р. Атанас Мангъров – Инфекциозни и Детски болести гр. София

Published by burn on

Доц. д-р. Атанас Мангъров е Началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киров” ЕАД – София. Доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина.

Доц. Мангъров завършва ВМИ „И.П.Павлов” – Пловдив през 1982 г. Специалист по инфекциозни болести от 1988 г. и специалист по детски болести от 1993 г. Научните му интереси са в областта на съвременната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст. На тази тема защитава дисертация през 1991 г.

Водещ консултант на редица престижни международни и местни научни организации, любимец на зрителите и медиите за неговите достъпни коментари по проблемите на детските инфекциозни болести и ваксинопрофилактиката; хиляди родители търсят доцент Мангъров за професионален съвет и лечение.

ДЕЙНОСТ

Ваксини

Имунизациите създават защита на детето срещу някои заболявания, които имат неблагоприятни последствия върху растежа и развитието му. Чрез тях се повишава устойчивостта на организма спрямо инфекции.

Имунизирането става чрез въвеждане на ваксини в организма на детето. Ваксините са продукти, които съдържат причинителите на съответното заболяване или техни антигени, но те са така химически обработени, че не могат да предизвикат заболяване, а само изработване на антитела срещу причинителите. Така при последващ контакт на детето с болестотворните микроорганизми, неговият организъм е в пълна готовност да ги атакува веднага и да се предпази от заболяване.

Всяка държава, в зависимост от специфичните за нея заболявания има т.нар. имунизационен календар. В него са посочени задължителните имунизации, времето и начинът на приложение на ваксините и интервалите между отделните имунизации. За България този календар включва имунизации срещу следните заболявания: хепатит В; туберкулоза; полиомиелит /детски паралич/; дифтерия, тетанус и коклюш; пневмококи, хемофилус инфлуенце, морбили, паротит /заушка/ и рубеола.

28 болести днес могат да се предотвратят чрез ваксини.

Иновациите при ваксините днес: Ваксините отварят нова ера в биотехнологиите. Повече от век след откритията на Пастьор, ваксините продължават да бъдат в основата на научния и медицинския прогрес. Изследванията при ваксините никога не са били толкова активни и иновативни както днес. Ваксините обединяват и движат последните открития в имунологията, генетиката, молекулярната биология и биоинформатиката. Това позволява ваксините да се насочат към нови заболявания, а изследванията към по-пълното изучаване ии разбиране на самите болести.

Настоящите изследвания при ваксините се насочват към вътреболнични инфекции, малария, денга, туберкулозата, пандемичния грип и други заплахи за здравето (ТОРС, биотероризъм). Някои ваксини срещу пандемичния грип и антракс вече имат разрешение за употреба. Утре ваксините ще могат не само да ни предпазват, но и да лекуват някои болести като Алцхаймер, рак и зависимости.

Изследванията, свързани с ваксините, стимулират развитието и на новите технологии (вирусоподобни частици без вирус в ДНК, aдюванти, комбинирани ваксини, инжекции без игла, ваксини за пиене), които подобряват безопасността, ефикасността и приемането на ваксините.

Поддържам редовно този блог. Можете да получите повече информация за заболяванията, лечението и превенцията през секцията Категории вдясно на Вашия екран. Ако имате въпроси или коментари, моля не се притеснявайте да коментирате в постовете или да се свържете с мен директно.

КОНТАКТИ

Доц. д-р. Атанас Мангъров – Инфекциозни болести и Детски болести – www.amangarov.com

Адрес: гр. София, бул. Акад.Ив.Е.Гешов 17 (СБАЛИПБ Проф. Иван Киров, Детско отделение)

Тел.: 02 902 30 7 35

Моб. тел.: 0898 734 288

Адрес: гр. София, ул. “Милин камък” 12А (Частен кабинет)
Тел.: 02 963 01 76