Дора Добрева – психолог гр. Пловдив

Published by burn on

Причините за посещение при психолог са различни за всеки човек. Може да се каже, че най-често това се случва, когато човек попадне в психологична криза. Това означава, че сме в ситуация, от която или не виждаме изход или виждаме само един изход. Това е най-общото описание на психологичната криза.

Дора Добрева* е консултативен психолог – бакалавър по специалност Психология и магистър по консултативна психология от ПУ „Паисий Хилендарски“. Използва методите на позитивната психотерапия и когнитивно поведенческа терапия. Работи с хора с различни затруднения в поведението и адаптацията, тревожни разстройства, панически разстройства, ниска самооценка, затруднения в социалната адаптация, зловредни навици, пристрастеност, хранителни разстройства, сексуална дисфункция, и др.

Работата на психолога

Съвременният българин все още има объркано и противоречиво отношение към психологичната услуга, но все по-често се престрашава да я потърси. Хората отварят вратата на моя кабинет по много различни причини. Много често, като психолог попадам в ситуация на житейски консултант.  Нужно е изключителна добра подготовка на психологът, за да може да направи това, което е най-добро за човека. Психологът не дава съвети, не дава рецепти за справяне с различни затруднения. Той разбира, приема, подкрепя, помага на човек сам да разбере кое е най-доброто за него и кое е възможно да направи, така че да тръгне по пътя към един по-спокоен и щастлив живот. Това означава, че психологът води клиентът по стръмната пътечка на самопознанието. Вдъхва му сили и увереност. Подкрепя го в личностното израстване. Заедно търсят и намират силните и слабите стани на личността на клиента. Учат се как да впрегнат силните да работят за човека и как да приемат слабите.

Психолог или психиатър

Има и други ситуаци в, които има нужда от психологична помощ. Когато човек има личностно разстройство. Кога някой близък страда от някакво разстройство или заболяване. Когато един човек има нужда от психиатрична помощ. Много често е нужна и психотерапия. Няма конкуренция или някакво съперничество между работата на психолога и психиатъра. Често и двамата са нужни. Психиатърът много често успява да помогне на пациента да бъде по-достъпен за психотерапията, а психологът помага на клиента да се справи по един успешен начин със затруднената ситуация, в която е попаднал. Пренебрегването на едната или на другата помощ би ощетило само клиента.

Психологичната услуга  е като любовта

На съвременният психолог в България, (където не е много ясно кога е психолог, консултант или терапевт) се налага да дава бързи резултати, не дава съвети, не дава поведенчески модели, не разследва, не търси вина. Приема, разбира и мотивира клиентът да извади най-доброто от себе за свое добро.

Автор: Екип на списание Палитра стил – PalitraStyle.com

КОНТАКТИ

Дора Добрева – психолог гр. Пловдив
Адрес: Пловдив ул. Нешо Бончев 3
Тел.: +359898504177
Е-mail:
Web site: http://www.psihologdobreva.com