Д-р Рада Алексова – Квантов медик и хомеопат – гр. Пловдив

Д-р Рада Алексиева е родена през 1962 година в Смолян. Лекар упражняващ хомотоксикология,( нов дял от
хомеопатията) нутриционист , извършва биорезонансна диагностика и лечение работи много успешно в аутистичния спектър и други заболявания.

Завършила е Колеж по Практична Хомеопатия(квантова медицина) през 2006 година и Медицински колеж специалност „нутриционист“ магистърска степен през 2010 година в Лондон.

Член е на асоциацията на хомеопатите в Англия.

Работи в областта на аутизма.

Специализирала Gaps диетата при доктор Наташа Кембъл в Лондон.

Д-р Алексиева е завършила и „Фамилни констилации”.

Разработва проект за „Паралелна синхронизация” – техника за отработване на цикличността на
човешкото поведение, отваряйки потенциала на индивида и разгръщайки неговите скрити възможности.

Има кабинети в Пловдив , София и Варна

Какво е хомотоксикология ?

Хомотоксикологията, едно от алтернативните направления в медицината, представлява синтез между съвременните достижения на медицината и хомеопатичния подход при лечението на болните. Това е метод, който логически и практически продължава и развива принципите на холистичната медицина, като използва комплексния подход за лечениего на човека като единна биологична система.

Основоположник на течението и методите на хомотоксикологията като комплексна терапия е немският лекар и учен Ханс-Хайнрих Рекевег. Според неговата теория организмът на човека е отворена
и стремяща се към равновесие биологична система. Но както и при всяка друга динамична система равновесието може да бъде нарушено – например за биологичната система факторите, които нарушават стабилността, съгласно теорията на хомотоксикологията, са ендогенните и екзогенните токсини (хомотоксини).

Тези химични вещества, различни по произход, постъпили в организма отвън или получени в хода на обмяната на веществата, предизвикват съответни защитни реакции на биологичната система, което се проявява, според Рекевег под формата на симптоми на заболяване. Затова определението за заболяване, дадено от основоположника на метода и прието в хомотоксикологията е: „Болестта представлява комплекс от целесъобразни защитни процеси в организма, а също така и проява на опитите да се компенсира интоксикацията“.

Гапс терапевт:

Когато балансът в червата е нарушен, това може да доведе до свръхрастеж на чревната флора. Микроби мигрират към тънките черва и стомаха, пречат на храносмилането и се конкурират за хранителни вещества.
В червата става претоварване с вторични продукти на храносмилането. Този бактериален свръхрастеж може да бъде предизвикан от прекомерна употреба на антиациди, намалена киселинност в стомаха, поради
застаряване, отслабване на имунната система чрез недохранване или неправилно хранене, както при промяната на чревната среда чрез микробна антибиотична терапия.
Компонентите на тази диета, особено въглехидратите, играят огромна роля за повлияване на типа и броя на микробите в чревната флора.

Когато въглехидратите не са напълно обработени и абсорбирани, те остават в червата ни и стават храна за микробите, които живеят там. Микробите усвояват неизползваните въглехидрати чрез процес на ферментация.

Отпадъчните продукти от ферментацията са газове като метан, въглероден диоксид и
водород, както и млечна и оцетна киселини и токсини. Всички те дразнят и навреждат на червата.
Има данни, че повишена киселинност в стомаха поради малабсорбция и ферментация на въглехидрати, може да доведе безвредните чревни бактерии да мутират в по-вредни такива. Освен това, млечната киселина, получена по време на ферментацията е замесена в необичайна реакция, влияеща на мозъчната функция и поведението, понякога свързани с чревни разстройства. При свръхрастеж на бактерии в тънките черва се предизвиква влошен цикъл на производство на газ и киселина, което допълнително пречи на усвояването и води до още по-вредни странични продукти от ферментацията. Ензимите на повърхността на тънките черва са унищожени от момента, в който там има бактерии, и това допълнително затруднява храносмилането и усвояването на въглехидратите, което води до допълнителeн бактериален свръхрастеж.

Тъй като микробната флора и техните странични продукти вредят на лигавицата на тънките черва се
провокира производство на прекалено много защитен слуз, което допълнително пречи на храносмилането и усвояването.
Увреждането на лигавичния слой е свързано с нараняване на микровилите (microvilli) на клетките за абсорбция. Тези микроивили действат като последната преграда между хранителните вещества, които приемаме и кръвообращението. Тъй като усвояването се потиска, дефицит на фолиева киселина и на витамин В12 може да доведе до нарушено развитие на микровилите и на необичайно дебел слой
слуз, който не позволява контакт между микровилните ензими и въглехидратите, които приемаме. Тънките черва отговарят на това нарастващото раздразнение с производството на повече слузоотделящи клетки,
създавайки още повече слуз. И накрая, слузоотделящите клетки стават изчерпани, чревната повърхност се
разголва и се поврежда допълнително, а вероятно и разранява. Тъй като все повече въглехидрати са
оставени в червата, те причиняват водата и хранителните вещества да преминат в дебелото черво, което води
до хронична диария. Усвояването на хранителните вещества се възпрепятства още повече от диарията.

Специфичната въглехидратна диета е помогнала на хиляди хора с различни форми на заболявания на червата, както и при други заболявания, като значително подобрява начина и качеството им на живот. В много случаи хората смятат, че са излекувани.

Това е диета, предназначена предимно за:
– Болестта на Крон
– Улцерозен колит
– Дивертикулит
– Кистозна фиброза (муковисцидоза)
– Хронична диария
– Епилепсия
– Дефицит на внимание
– Аутизъм
– Диспраксия
– Дислексия
– Шизофрения
– Депресия
– Автоимуни заболявания
– Други

Чревен и Психологически синдром е състояние, което установява връзка между функциите на храносмилателната система и мозъка. Този термин е въведен от д-р Наташа Кампбел-Макбрайд, невролог и диетолог (Dr Natasha Campbell-McBride, MD, MMedSci (neurology), MMedSci (human nutrition) през 2004 г.
след като е работила със стотици деца и възрастни с неврологични и психиатрични заболявания, като аутизъм, Синдром на дефицит на вниманието (ADD), Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), шизофрения, дислексия, диспраксия, депресия, обсесивно-компулсивно разстройство (натраплива невроза), двуполюсно разстройство и други невро психологични и психиатрични проблеми.

Д-р Наташа Кампбел-Макбрайд въвежда диета ЧИПС (GAPS) за възстановяване на нормалната чревна флора и лечение на храносмилателната система.

През 1951 г. д-р Сидни В. Хаас (Dr. Sidney V. Haas) и синът му, д-р П. Мерил Хаас (Dr. Merrill P. Haas), публикуват книгата си „Управление на улцерозен колит“ (Management of Celiac Disease), която подробно описва години на успех при използването на диета за лечение на различни чревни заболявания, включително улцерозен колит.
Новаторският подход на д-р Хаас при управлението на чревните заболявания е издържал проверката на времето.
Диетата, описана в книгата, е била приета от медицинската общност по цял свят като лек за цьолиакия и д-р Сидни V.
Хаас бе признат за пионерската си работа в областта на педиатрията.

Д-р Наташа Кампбел-Макбрайд въз основа на Специфичната въглехидратна диета (СВД) създава нова диета (протокол) за лечение на стомашно-чревни нарушения и последващи проблеми, наречена ЧИПС диета (GAPS Diet). След прилагане на СВД в продължение на много години в клиниката си, д-р Наташа Кампбел-Макбрайд използвайки ценния натрупан клиничен опит прави няколко промени в храната, отговаряща на
пациенти с неврологични и психични заболявания. През годините нейните пациенти наричат хранителния режим – ЧИПС диета (GAPS Diet).

КОНТАКТИ

Д-р Рада Алексова – Квантов медик и хомеопат – гр. Пловдив
Адрес: гр. Пловдив ул. Св. Иван Рилски 52
Тел.: 0884155378;0879446280;