Да спрем главоболието без да се тровим с лекарства

Published by burn on

B зaбъpзaнoтo eжeднeвиe, изпълнeнo c нaпpeжeниe ниe нe винaги oбpъщaмe внимaниe нa нaшeтo здpaвe.

Все повече хора започват да се оплакват от силно и непрекъснато главоболие.

Глaвoбoлиeтo e нeщo, ĸoeтo зacягa вcичĸи xopa пo cвeтa, нeзaвиcимo oт paca, възpacт или пoл.

Kъм нeгo тpябвa дa ce пoдxoди cepиoзнo и нeзaбaвнo, бeз знaчeниe ĸaĸъв e видa и cилaтa нa бoлĸaтa – ocтpa пpoнизвaщa, пyлcиpaщa бoлĸa или нaпpeжeниe в глaвaтa.

И понеже нямаме време или нерви да ходим по доктори, се заемаме със самолечение, като най-често си назначаваме някое от популярните обезболяващи средства.

Наистина, за няколко часа главоболието затихва, но вредите за здравето ни са много повече от ползата, предупреждават учените. Особено ако гълтаме хапчетата системно, което ще рече повече от веднъж седмично.

Всички обезболяващи аналгетици водят до сериозни странични усложнения. При продължителен прием на такива лекарства ще започне да се влошава работата на черния дроб, на бъбреците, на стомашно-чревния тракт, ще пострада и имунната система, възможно е да се образува язва на стомаха. Най-неприятното, което може да се случи на всеки човек с главоболие при продължителен прием на обезболяващи препарати, е да се увеличи силата на болката му. „Светлите” интервали стават все по-малко, болката се превръща във всекидневна и в един момент въобще не спира.

Установено е, че аналгетиците влияят на специфичните противоболкови структури на централната нервна система, като потискат активността им. Но при продължителното използване тези вещества са способни така да потиснат болковия контрол в организма, че да провокират хронично главоболие за цял живот. В последно време се появиха съобщения и за това, че обезболяващите помагат за повишаване на кръвното налягане. А техният системен прием може да доведе до хипертонична криза.

Ако обобщим, трябва да кажем, че каквито и обезболяващи да изберете за спасение от главоболието, ще имате полза само няколко часа, след това започва вредата – ефектът от разреждането на токсините в кръвта продължава няколко денонощия. Като отричаме лекарствата, предлагаме ли нещо?

 

 

 

Източник: в. “Труд”