Глупостта е… вирус!

Published by burn on

Американски учени съобщиха, че са открили вирус, способен да поразява човешкия мозък. До момента той не е установяван при здрави хора, но става ясно, че влияе на когнитивните функции, както и на обработването на визуалното и пространствено осведомяване, съобщи Svopi.

Вирусът е познат като микроорганизъм, който заразява водораслите, и досега не е бил засичан в организма на хора. Тестовете показали, че той има силата да влияе на мисловните процеси, включително на обработката на визуални образи и на възприятията за пространство. С изключение на това, хората били напълно здрави.

Експертите от медицинския център Джон Хопкинс и университета в щата Небраска се натъкнали на откритието, докато изучавали определени микроби.

В гърлото на здрави хора било открито ДНК, което съответствало на ДНК на вирус, който заразява зелени водорасли.

„Един от примерите, който показва, че малките микроорганизми, които пренасяме, може да имат силно влияние върху поведението и когнитивните функции на човека, казва Робърт Уолкън. – Много физиологични различия между човек А и човек Б се кодират в комбинацията от гени, които се наследяват, но някои от тези различия се подхранват от микроорганизмите и тяхното взаимодействие с човешките гени.

От 90 участници в изследването 40 са дали положителен резултат за дадения вирус. Хората с положителен резултат показали по-лоши резултати на тестовете, свързани с измерване на скоростта и точността на визуалната обработка на информацията. Освен това те имали и по-ниски оценки в задачите за внимание.

 

 

 

Източник: Дневник БГ