ITS | Здравен портал

Ветеринарно-медицинска клиника “Албейтар” гр. Русе

Ветеринарно-медицинска клиника “Албейтар” предлага пълен комплект от услуги: профилактика, прегледи, диагностика, хирургия, рехабилитация и следоперативна грижа, терапия, стационар, фризьорски салон, хотел за домашни любимци, зоомагазин и консултации.

ПРОФИЛАКТИКИ

Вашето кученце и котенце, както всички малки животни, е любопитно, игриво и палаво. Пристигайки в новият си дом, то ще стане причина за възникване на ситуации, в които ще трябва бързо да вземете правилно решение, това е голяма отговорност. Става въпрос за тези ситуации, в които кученцето или котето водено от своето природно любопитство, може да пострада или да бъде изложено на риск. Въпреки, че не могат да бъдат обхванати всички възможни ситуации, ще се опитаме да Ви дадем съвет за най-честите проблеми, с които се сблъсква собственика на малко животно.

Профилактика срещу заразните заболявания – ваксини

Целта на ваксината е да стимулира организма да изработи сам защита срещу редица инфекциозни заболявания при животните, които са животозастрашаващи. Тази активна защита се състои в изработването на специални антитела срещу различните причинители на заболявания. Ветеринарният лекар ще подготви най-адекватната схема за ваксинация на вашият любимец. Спазването на ваксинационната схема осигурява надеждната протекция на животното.

Предотвратяване на опаразитяването с глисти и тении

Малките кученца и котета се раждат с глисти, предадени им от майката, чрез плацентата и млякото. За ефективно елиминиране на вътрешните паразити е необходимо извършването на редовни обезпаразитявания. Наличието на вътрешни паразити застрашава здравето на животните. Множеството паразити могат да предизвикат появата на анемия, диария, невъзможност за усвояване на важни съставки от храната и в следствие на това развитие на заболявания. Отнемането на част от храната, постъпваща в организма, пречи на нормалното развитие и растеж и води до слабеене. Ангажирането на имунната система с паразитите намалява реакцията на организма към приложените ваксини, имунитета е много слаб или липсва. Също така е възможно заразяването на човек с яйца на хелминти, полепнали по козината на заразените животни. Животните се заразяват с яйца на паразити от замърсената околна среда (по време на разходка, от вашите обувки и т.н.) и много бързо (за около 30-40 дни) се развиват и размножават в червата на вашия любимец. Само редовното обезпаразитяване ви гарантира, че животното е свободно от хелминти.

Предотвратяване опаразитяването с бълхи и кърлежи

Бълхите са навсякъде в околната среда, размножават се много бързо и много кучета и котки стават жертва на масивна инвазия от бълхи. Попаднала в дома, една бълха е способна да снесе много яйца, от които по-късно се излюпват нови бълхи. Ухапванията от бълхите са болезнени и предизвикват зачервяване и възпаление на кожата. Силният сърбеж кара кучето да разчесва мястото на ухапване, разранявайки допълнително кожата с нокти и зъби. Като допълнително усложнение някои животни развиват силна алергична реакция към слюнката на бълхите и в резултат започва много силен сърбеж, зачервяване на кожата и опадане на козината. Съществуват много и различни препарати на пазара, затова попитайте вашия ветеринарен лекар какво ще ви препоръча и кое е най-доброто и безопасно за Вас и Вашето животно. Основната опасност, която представляват кърлежите е, че те са преносители на редица опасни заболявания като бабезиоза, ерлихиоза, анаплазмоза и др. За да осигурите добра защита, трябва да извършвате профилактика редовно през определени интервали от време. След всяка разходка трябва внимателно да се прегледа тялото на животното за наличие на кърлежи. Не се препоръчва отстраняването на кърлежите самостоятелно – обърнете се към лекуващия лекар на вашето животно.

Хранене

Правилното хранене на вашия домашен любимец е едно от основните неща за това той да бъде здрав и Вие като собственици да сте възможно най-улеснени. Хранейки с пълноценна храна, си спестявате нуждата да давате каквито и да било добавки (витамини и минерали ), като това ще Ви спести време и пари. При хранене с некачествена гранулирана, консервирана и домашна храна можете значително да навредите на здравето и психическото състояние на Вашия домашен любимец. Когато си вземете животно, най-добре потърсете компетентна консултация от ветеринарен лекар за това, кое е най-подходящо за Вас и Вашето животно. Всяко куче и коте е различно – различна възраст, порода и т.н., затова е важно да знаете как, кога и с какво се храни то, получава ли всичко необходимо във всеки един етап от живота си. Запомнете, че хранейки с балансирана, качествена храна, животното няма нужда от разнообразие – това са импровизации, които много скоро ще Ви поставят в ситуация, в която ще сменяте храна след храна, марка след марка, ще давате домашно приготвено ядене от масата, ще се чудите защо не яде това или онова и ще навлечете много здравословни проблеми на своето животно, което ще диктува кога и с какво да бъде хранено. А според Вас то може ли да прецени кое е добро и кое не за него? Затова важното решение за избора на вида храна и режима на хранене зависи изцяло от вас. Малките (а и вече възрастните) кучета са предразположени към гастроинтестинални заболявания от всякакво естетво – от смяна на храната, през изяждане на нещо крайно неподходящо (кокал, боклук, дори парче салам), до вирусни и бактериални причини. Много неща дразнят стомаха и червата на вашия любимец и дори да Ви се струва невероятно, упоритите повръщания и диарии заемат най-голям процент от заболяванията, с които се сблъскват лекарите. Затова не подценявайте фактора хранене – задължително се консултирайте с лекар за режима на хранене и вида храна на Вашето животно.

Битови травми

Кучетата и котетата са подвижни и любопитни същества, водещи активен живот. Бъдете внимателни към средата, която заобикаля Вашето животно, защото може да има опасни неща за него. Има специални играчки за кучета, осигурете такива, защото игра с какво му попадне може да доведе кученцето до операционната маса със запушени черва или заседнали предмети в гърлото (капачки, пластмасови бутилки, чорапи, клечки и прочие). Когато кученцето не е обучено да чуе командата на собственика си и да се подчини в необходимият момент, значително се увеличава шансът неопитното младо куче изведено на разходка, да попадне под колелата на автомобил или под зъбите на друго куче. За да избегнете подобни инциденти, най-добре тренирайте вашето куче, запишете го на училище за кучета, социализирайте го. Потърсете професионална помощ за обучението на вашето куче. При котетата основна опасност представлява скачането от високо. Мит е, че котките винаги падат на четири крака. Не винаги. Дори в повечето случаи тежки травми се получават при падане от ниско. Малките котета са много палави, скучаят, когато са сами и не могат да преценят способностите си. Обърнете внимание, когато излизате от вкъщи – има ли опасност от оставен отворен прозорец, врата към терасата и т.н. Подсигурете района. Туширайте навика на котето (ако има такъв) още от ранна възраст да не се разхожда по парапети и первази.

Отравяне

Кученцето има вредният навик да опита на вкус всичко, което му се изпречи пред погледа. При съмнения за отравяне, незабавно заведете кученцето при ветеринарният Ви лекар. Той ще окаже първа помощ и ще назначи продължаващо лечение. Важно е да вземете опаковката на отровният продукт, там е описан съставът му. Това ще улесни ветеринарният лекар в поставянето на диагноза и лечението. За да избегнете подобни случаи, както и опасността кучето да изяде нещо от земята (боклук, предмети), което да предизвика гастроентерит или по-лошо – запушване на червата, извеждайте кучето с намордник, обучете го да избягва поглъщането на неща от земята, от чужди хора и да си играе с предмети, които може лесно да погълне. Дръжте далеч от животното лекарства, почистващи препарати, растения, остри предмети и др. Слагайте обувките в шкаф за обувки! Скрийте и приберете електрически кабели, жици … Бъдете предпазливи!

Топлинен удар

Не оставяйте кучето в затворен автомобил, изложен на слънчевите лъчи. През лятото трмпературата вътре може да достигне до 60-70 градуса. Оставен на сянка под дърво след време автомобила може да се окаже отново на припек. При топлинен удар намокрете обилно кучето с хладна вода и възможно най-бързо потърсете ветеринарна помощ.

МИКРОЧИПИРАНЕ

INDEXEL (ЕЛЕКТРОНЕН МИКРОЧИП) СЪВРЕМЕНЕН МЕТОД ЗА МАРКИРАНЕ И ИДЕНТИФИЦИРАНЕ НА ЖИВОТНИТЕ

1. Уникалният 15 Цифров код на всеки микрочип е определен по компютърен път, не подлежи на промяна от трета страна, което гарантира индентичността му.
2. Микрочипът е капсулиран със специално стъклено биологично покритие, поради което е абсолютно безвреден за животните и не предизвиква нежелателни реакции.
3. Уникална капсула BioBond, патентована от фирма Мериал, предотвратява свободното преместване (мигриране) на микрочипа от мястото на имплантиране.
4. Технически характеристики на микрочипа: дължина 11,5мм; диаметър 2,1мм.
5. Работата на микрочипа не се повлиява от температурни вариации.
(широк термометърен диапазон:-20С` до +75С`)

За разлика от догега използваните методи, поставянето на микрочипа е лесно и абсолютно безболезнено за животното. Микрочипът се имплантира подкожно. Тази манипулация се извършва от ветеринарен лекар.

Кодът на микрочипа се разчита от специалните четящи устройтва Indexel Pocket-Reader и Indexel Pocket Reader EX. Всяко от тях позволява идентификация на кода от разстояние 7-10см. Има възможност за програмиране от оператора и прехвърляне на данните от четящото устройство към компютър и обратно посредством сериен интерфейс RS232.

С Indexel вече са маркирани: служебните кучета от Испанската армия, Белгийската Жандармерия, Френската полиция, както и конете от спортните асоциации на Белгия, Франция, Германия, Испания, Италия.

ПРЕГЛЕДИ

Прегледът е в основата при поставяне на правилна диагноза. Той включва :
– снемане на анамнеза – правилно поставени въпроси към собственика, за да се разбере точното състояние на животното към момента , защото животно не може да говори;
– измерване на тегло;
– измерване на температурата, пулса, дишането;
– преглед със стетоскоп;
– преглед на лигавици, очи, венци, уши, космена покривка и кожа;
– оценка на общото държание, походка и положение на животното.

При всяко едно посещение при лекар е задължително да се прави профилактичен преглед, за да се потвърди, че животното е напълно здраво и няма някое хронично или скрито за стопанина заболяване. Добрия преглед и правилната диагноза са ключът към правилното лечение.

След първичния преглед може лекаря да се насочи към съответната система или системи, които се предполага, че са засегнати и да направи специализиран преглед. За да се постави диагноза, е необходим по-обширен поглед върху системата, към която при прегледа лекаря се е насочил, за да разбере какво точно не фунционира правилно, кое е засегнато и по какъв начин. Да се постави диагноза само на базата на прегледа, е невъзможно. Затова в нашата клиника се извършват допълнителни диагностични изследвания, без които медицината е просто гадателство. След поставена диагноза и изършена терапия, лекаря насрочва час за преглед, за да следи развоя на болестта и пълноценното оздравяване на пациента.

Добрия преглед и правилната диагноза е ключът към правилното лечение.

За да бъде Вашият домашен любимец здрав и дълголетен, едно от най-важните неща е профилактичният преглед при Вашия ветеринарен лекар.

ХИРУРГИЯ

005В нашата клиника имаме професионално изградена и оборудвана хирургична зала с предхирургично отделение и стационар. Тези помещения са снабдени с мощна професионална всмукателно-нагнетателна вентилация, като хирургичната зала е снабдена с антибактериални филтри за вкарвания въздух. Плановите операции се извършват само и единствено след предварително ангажиран час и задължителни кръвни изследвания.

Реанимацията е изключително важен момент. Правилно проведена, тя е гарант за бързото и безпроблемно възстановяване на животното след оперативната иннтервенция. За целта ние разполагаме със стационар за следоперативно възстановяване. Животните се поставят в самостоятелни клетки, където се топлят с електрически възглавници, а ако е наложително им се подава и кислород. Обгрижват се от квалифициран персонал до идването им в пълно съзнание или, както ние се изразяваме на собствен ход. По този начин ние спестяваме многото грижи и притеснения на стопаните, свързани с излизането от анестезия на

домашните любимци. Хирургичната ни зала е снабдена с рентгенов апарат, електронож, видеозон, ЕКГ монитор, инфузионни апарати и лазер.

За да са спокойни собствениците на домашни любимци и за да бъдем максимално полезни и да ви улесним, ние предлагаме услуги:
* Стационарно лечение на домашни любимци с постоянно наблюдение от лекар, ежедневно даване на необходимите медикаменти на животното, венозни инфузии, смяна на превръзки и други;
* Физиотерапия и лазеротерапия;
* Специализирани марки лечебни храни и диети
за различните болестни състояния при животните;
* Посещение по домовете.

ВАКСИНАЦИИ

Подрастващите кученца и котета са безпомощни и неукрепнали и профилактиката на заболяванията се явява съставна част в живота им.

С ваксинацията се цели да се предпазят животните от заболяване при среща с инфекциозния причинител. Няколко ваксинации са необходими, за да може вашето животно да изгради адекватен имунитет, който да го предпази от заболяванията, които са животозастрашаващи и най-често нямат лечение. Благодарение на съвременните ваксини е възможно да се осигури безопасен растеж и развитие на малките кученца и котенца, както и продължителна защита срещу инфекциозни заболявания през целия живот на вашия домашен любимец.

Ваксини за кучета

Правят се срещу следните заболявания:

Парвовироза – това е най-често срещаното потенциално смъртоносно заболяване при кучетата. При младите кучета а и при възрастни със отслабена имунна система, парвовируса предизвиква силна кървава диария и повръщане. В същото време се уврежда и имунната система довеждайки до вторични усложнения от бактериален произход.

Гана – много широко разпространена вирусна и нелечима болест, включително и при дивите животни, които също боледуват.
Всеки орган може да бъде засегнат включително мозъка, сърцето, белият дроб, черният дроб, бъбреците, кожата. Заболелите кучета могат да умрат от полиорганна недостатъчност.

Параинфлуенца – това е един от вирусите на кучешката кашлица (грип при кучетата). Параинфлуенцата уврежда дихателните пътища позволявайки навлизането и размножаването на бактерии. Развиват се понякога тежки пневмонии, ринити, ларингити, трахеити.

Инфекциозен хепатит – този вирус атакува черният дроб като е смъртоносен. Ваксината предпазва животните от вируса на инфекциозният хепатит.

Лептоспироза – това е зооноза, което означава че инфекцията може да се предава от животни на хора. Разпространява се с урината на кучета и диви животни, дори и те да не показват признаци на инфекция. Проникнала в организма бактерията може да предизвика увреждания на бъбреците и евентуално бъбречна недостатъчност на по-късен етап. Болестта се пренася и от плъхове и други гризачи и обикновено заразените кучета са имали контакт с канали, блата, езера и други водни басейни.

Бяс – опасна заразна болест от която могат да боледувт и хора. Причинява се от вирус и завършва смъртоносно. В повечето страни, както и у нас ежегодната ваксинация срещу бяс е задължителна според законодателството.

Ваксини за котки

Правят се рещу следните заболявания:

Котешки инфекциозен ринотрахеит (котешки грип) – макар и не задължително заплашващи живота на котката, тези вируси причиняват значително безпокойство, както на домашния ви любимец, така и на вас. Признаците са конюнктивит и изтечения от носа, висока температура. Те могат да отшумят, но в някой случай при липса на лечение е възможно развиването на вторична инфекция, пневмония и значително влошаване на състоянието.

Панлевкопения – едно от най-тежките инфекциозни заболявания при котките. Най-често заболяват млади котки и котенца, смъртността е доста висока. Причинител е парвовирус, симптомите включват остра диария, повръщане, значително намален имунитет, бърза дехидратация и др. При липса или ненавременно лечение смъртността е висока.

Калицивироза – това е херпес вирус, който перзистира в организма на възрастните котки, които не боледуват клинично и го предават на млади неваксинирани котета като много често води до смърт от изтощение и вторични бактериални инфекции. Признаците са гноен ринит и конюнктивит, язви в устната кухина и обилно слюнотечение. При нелекуване, язвите се разпространяват по лигавиците на дихателната и храносмилателната система. Животните не се хранят, понякога са с висока температура.

Котешки левкемия вирус (FeLV) – причинителя на това заболяване се предава при контакт с болни котки, чрез слюнката, при ухапване и др. Вируса се разпространява в кръвта, урината и другите телесни течности и тъкани на заразената котка. При отглеждане на повече котки под един покрив риска от предаване на инфекцията се увеличава. Диагностиката се затруднява от факта, че демонстрираните признаци са доста различни, както и че е възможно котки да са носители на вируса без проява на клинични признаци.

Котешки имунодефицитен вирус (FIV) – предаването на това заразно заболяване става чрез пряк контакт с болно животно, най-често ухапване. Началната фаза на заболяването протича без изразени симптоми, в продължение на доста дълъг период (5-10 години) животното не проявява признаци, но е серопозитивно и потенциално опасно. В клиничният стадий на заболяването се наблюдава намален имунитет и прогресираща склонност към инфекциозни заболявания. Кастрацията в ранна възраст спомага за намаляване на агресивността и следователно на риска от заболяването. На този етап няма ваксина срещу това заболяване.
Ваксините се поставят само от ветеринарен лекар, който посочва правилната ваксинална схема на домашния любимец. Ваксините се нанасят в здравен паспорт.

ОБЕЗПАРАЗИТЯВАНЕ

ВЪТРЕШНИ ПАРАЗИТИ

Вътрешните паразити са проблем както за домашния любимец, така и за собственика му. При кучето и котката това са най-често плоски и кръгли червеи /тении и глисти/, които живеят в стомаха и червата. Проблемите, свързани със здравето вследствие опаразитяване са големи и при любимеца и при собственика, а предпазването от тях – много лесно. Развитието на всички тези паразити включва сложни цикли на развитие, в които човека е междинен гостоприемник. Продължителноста на този цикъл е 3-4 седмици и затова е важно ежемесечното обезпаразитяване на домашните любимци с комбинирани препарати срещу глисти и тении. Само редовното прилагане на противопаразитни таблетки може да гарантира, че кучето или котката Ви не отделят яйца на паразити, които са опасни за Вас. Огромно количество яйца се отделят в околната среда от малките кученца затова те трябва да бъдат обезпаразитявани още на двуседмична възраст. Заразяването може да настъпи още в утробата на майката, по време на бозаенето с млякото или от околната среда. При наличие на паразити в изпражненията обезпаразитяването се повтаря. В зависимост от спектъра паразити срещу които действат, от фирмата производител и от качеството си, има по-скъпи и по-евтини препарати на пазара. За точния избор – спрямо големината на животното и качеството, което търсите, се посъветвайте с вашия лекар.

Кога трябва да се направи обезпаразитяване?
– Бременните котки и кучета се обезпаразитяват преди бременността и две седмици преди датата на раждане.
– Кученцата и котетата – на възраст 3 седмици.
– Възрастните кучета и котки – всеки месец.

ВЪНШНИ ПАРАЗИТИ

Кърлежите и бълхите са ектопаразити /външни паразити/. Опасността от тях е най- голяма през периода пролет – есен, но риск съществува и през зимата, ако тя е топла и мека. Кърлежите атакуват слабо окосмените и местата с нежна кожа на домашните животни. Това са предимно главата, ушите, корема и слабините. Не са редки случаите, когато могат да се открият и на други места по тялото. След фиксиране на кожата, с помоща на своите здрави челюсти те започват активно да се хранят с кръв. По време на „хранене” кърлежите отделят вещества, които причиняват местна възпалително алергична реакция на кожата. Тя се изразява в зачервяване, оток, уплътняване и болезненост. Тези признаци изчезват сравнително бързо, след правилно отстраняване на кърлежа от ветеринарен лекар. Най- сериозната опасност както за животни, така и за хора, са заболяванията пренасяни от кърлежите – това са ерлихиоза, бабезиоза, анаплазмоза, лаймска болест и други. Много често те нямат ефективно лечение и животните умират.

Опаразитяването на домашните любимци с бълхи е един от най-често срещаните проблеми. Това може да стане както при контакт с други опаразитени животни, така и при преминаване през места, в които има благоприятни условия за излюпване на млади бълхи, които са в очакване на гостоприемник. В местата обитавани от опаразитени с бълхи животни се излюпват млади бълхи, които в подходящ момент скачат върху преминаващия наблизо домашен любимец.

Ухапванията от бълхи могат да предизвикат кожни възпаления и алергии при хората и животните. Бълхите могат да предават тении и причинителите на други заболявания като хемобартонелоза. Една бълха може да ухапе над 400 пъти животното в рамките на 24 часа. Самите бълхи не живеят върху кучето или котката, те само се хранят от тях. Развитието им протича в околната среда – вашия дом, където бълхата снася яйца, от които се излюпват нови бълхи. Затова целта на веки стопанин трябва да бъде животното да не “хваща” бълхи изобщо, вместо да третира, когато то е пълно с тях със сигурност.

Гарантирана 100% защита от кърлежи и бълхи трудно може да се постигне, поради факта, че в България няма строго регламентирани места за разхождане на домашни любимци и тези терени не се третират срещу ектопаразити. Затова основното ни внимание е насочено към обезпаразитяване и предпазване на самото животно. Съвременните средства за борба с паразитите притежават продължително действие, което позволява профилактиката и лечението да се извършват през по-големи интервали от време – например веднъж месечно. При наличие на бълхи и кърлежи в околната среда и в дома е необходимо да се вземат комплексни мерки, включващи обработка на мястото на обитание (легло на кучето, пода, трева и други) и обработка на самото животно. Обърнете се към ветеринарен лекар за да ви препоръча най-добрия вариант за защита на вашето животно.

ПЪРВА ПОМОЩ

“Първа помощ” представляват стъпките, които трябва да предприемем при злополука, контузия или признаци на заболяване. Това не означава да поставяме диагноза или да даваме на своя глава лекарства, а да създадем предпоставки за бързо и безопасно възстановяване. Когато е възможно, помощта на специалист трябва да се потърси по най-бързият начин. През това време, вашата задача е:

– да запазите живот
– да ограничите болката и страданието
– да предотвратите влошаване на състоянието на животното
– да осигурите възможно най-бързо специализирана помощ

Запомнете Ако нещо в поведението и състоянието на вашето куче ви притеснява, не се страхувайте да се обадите на вашия ветеринарен лекар, за да получите необходимата консултация относно неговото здраве.

Аптечка

Помнете, че лекарствата, които са лечебни за хората, могат да бъдат опасни за животните.
Аспирин – силно токсичен за котките и опасен за бременни животни.
Противоалергични препарати – могат да предизвикат повръщане, припадъци.
Парацетамол – по точно неговата съставка ацетаминофен (фенацитин) е смъртоносна, особено за котки.
Ибупрофен, Фенилбутазон, Индометацин, Пироксикам – смъртоносни както за кучета, така и за котки, в малки дози предизвикват язви в стомаха и чревата.
Не давайте антибиотици безразборно, тъй като някои от човешките антибиотици не са подходящи за животни, а други превишават многократно дозата, което е силно токсично. Същото важи и за капките за очи, уши, човешките шампоани и мазила – много често те предизвикват алергична реакция и могат да навредят на очите, кожата, козината и организма на животното.

Запомнете Животните не са устроени като хората! Всяко едно лекарство се назначава само от лекар!
Това което няма да навреди, а е добре да го имате в аптечката си за първа помощ са кислородната вода и риванолът, марли, памук и бинт, активен въглен.

Първа помощ при отравяне

Това, което може да направите като спешна помощ, преди да заведете възможно най-бързо вашия домашен любимец при ветеринарен лекар, е да потърсите етикета или опаковката на отровното вещество (ако има такава), или част от отровното растение, ако животното е погълнало такова, да дадете активен въглен или ако токсичното вещество е проникнало през кожата, да изкъпете животното обилно само с вода.

Първа помощ при наранявания, фрактури, рани и шок

При фрактури и травми, кучето трябва да се закара в клиника колкото може по-бързо, но трябва да се транспортира правилно. Ако на малко куче е увреден крайник, трябва да вземете животното с двете си ръце, като поддържате цялото тяло, а увредения крайник може да виси свободно.
При увреда на гръбнака на голямо куче, то трябва да се постави на носилка или равна дъска. Не се препоръчва поставянето на шина, защото неправилно поставената шина ще влоши състоянието. Кучето трябва да се прегледа от специалист.

При външни рани от предмет или вследствие на сбиване с друго животно не подценявайте тежестта на нараняването. Отвън раната може да изглежда малка и незначителна, но отвътре зъбите на друго куче или котка да са нанесли големи поражения на тъканите. Рискът от инфекция е много голям при външните рани, затова е най-добре животното да се прегледа от специалист. Това, което може да направите, докато осигурите специализирана помощ, е да извадите чуждите тела – клечки, кал, стъкла и други от мястото на нараняване, да промиете пораженията с кислородна вода, а ако има обилно кръвотечение – да притиснете мястото с дебела превръзка. Болката при външни рани и ухапвания е голяма, затова внимавайте да не бъдете наранени, тъй като животното се стреми да се защити и дори да Ви познава и обича е възможно да Ви ухапе.

При спешни случаи по-добре ветеринарният лекар да посети пациента на място, отколкото животно да бъде транспортирано, защото пресместване може да му навреди повече.

Първа помощ при слънчев и топлинен удар, електротравми и изгаряния

При топлинен удар – постарайте се да намалите температурата на тялото, като облеете кучето със студена вода, може да приложите лед на задната част и врата на животното.

При оказване на първа помощ при електротравма, първо изключете уреда и тогава се погрижете за животното. При загуба на съзнание направете изкуствено дишане и масаж на сърцето. Колкото може по-бързо закарайте кучето в клиника.

При пожари и изгаряния най-опаснен е вдишания пушек, както и дехидратацията на организма при обширни поражения. При пожар – осигурете свеж въздух, при по-леки изгаряния – покрийте участъка леко с чиста кърпа и своевременно потърсете специализирана помощ.

Първа помощ при измръзване и рязко падане на температурата на тялото

Кучето трябва да се стопли, колкото може по-бързо. Ако кучето е мокро, поставете го във вана с топла вода, след това разтрийте с кърпа и завийте в одеяло. Заведете кучето веднага на лекар.

Първа помощ при удавяне и задушаване

Повечето кучета плуват добре и обичат да го правят, но винаги могат да се подхлъзнат и потънат. В такъв случай първо почистете носа и устата и внимателно извадете езика, освободете кучето от погълнатата вода в белите дробове. Хванете кучето за задните крака и внимателно ги люлейте напред-назад. Ако дишането не се възстановява даже след премахване на водата от белите дробове, направете изкуствено дишане, съчетано с масаж на сърцето. Заведете кучето веднага на лекар.

Задушаване се случва често, когато кучето погълне някакъв нехранителен предмет, който засяда в гърлото, прониква в червата или се забива в устата или езика на животното. Симптомите са: силно слюнотечение, бледи венци, повръщане, болезнени движения на главата; кучето може често да поднася лапа към устата, понякога губи съзнание. Заведете кучето веднага на лекар и в никакъв случай не се опитвайте сами да извадите заседналото чуждо тяло, защото повече може да навредите, отколкото да помогнете.

Запомнете Поставянето на трудно дишащо животно по гръб, в лежащо положение, е животозастрашаващо! Най-малко рискова позиция е правостоящата!

Първа помощ при припадъци и гърчове

Запомнете – при припадък или гърчове най-добре не пипайте животното, не правете резки движения. Внимавайте единствено то да не се нарани, поставете го на тъмно, меко, безопасно място и говорете успокояващо. Когато отмине гърчът, много внимателно транспортирайте животното до ветеринарния кабинет.

Лична безопасност

Винаги помнете, че раненото животно обикновено е изплашено и в шок и има голяма вероятност да се опита да ви ухапе! Дори това да е вашето животно или такова, което познавате добре, не очаквайте то да реагира по обичайния начин. Внимавайте за собствената си безопасност! Няма да сте достатъчно полезни, ако сте с ухапана или одраскана ръка.

Запазете спокойствие! Кучетата безпогрешно разбират езика на тялото ни и веднага ще “попият” силния ни стрес или нервност. Колкото по-спокойно и уверено действате, толкова по-вероятно е, кучето да реагира положително на присъствието ви и да остане спокойно. Винаги се приближавайте към животното бавно и по възможност странично, без да го гледате директно в очите. Бързото приближаване лице в лице ще уплаши и изнерви кучето и то може да реагира агресивно. Ако се наложи, спрете за минута и се правете на разсеяни, гледайте в друга посока. Дайте му време да свикне с присъствието Ви и да разбере, че не сте заплаха. Говорете с тих и спокоен глас и не правете прекалено резки движения.

Щом вече сте се приближили достатъчно, следващата стъпка е да “обезопасите” животното, за да окажете първа помощ.

Куче

Основната заплаха идваща от кучето, е от ухапване, затова поставянето на намордник или завързване на устата с меко въже, ще ви позволи да вършите уверено работата си и да си останете със същия брой пръсти и след края на операцията. Ако нямате намордник под ръка, би било добре да поставите поне повод на кучето, за да имате някакъв контрол.
Ето една схема за фиксиране на челюстите на куче с най-обикновен бинт:

Завързвате единично (не на възел) бинта отгоре на муцуната, после повтаряте отдолу и накрая връзвате двата края зад ушите, вече на възел.

Котка

Докато кучето най-вероятно ще се опита да Ви ухапе, котките освен уста пълна със зъби, разполагат и с много остри нокти. Винаги имайте това предвид и помислете дали нямате нещо под ръка, с което да хванете котката и да се предпазите от нежелани наранявания.

– Хавлиена кърпа върши идеална работа при хващане на котка. Дръжте кърпата с две ръце и се опитайте с нея да хванете котката откъм гърба. Ако успеете (никак не е лесно), притиснете я леко към земята, за да ограничите възможността и да се движи и внимателно я увийте около нея, така че да “превържете” лапите и към тялото. Същото може да направите и с връхна дреха (тениска няма да Ви предпази достатъчно, повярвайте).
– Котката няма силните челюсти на кучето и по-плътни кожени ръкавици или такива от здрав плат, също биха ви предпазили от одраскване или ухапване.
– Покриването на очите също дава резултат. Когато котката не вижда мишена, тя е по-малко склонна да замахва с лапи.

Изключително важно е да запазите спокойствие в извънредна ситуация, защото е много вероятно да допуснете грешка, ако сте в състояние на паника.

СПЕШНА ПОМОЩ

Със следващите кратки статии ще ви представим кога състоянието на вашия домашен любимец е спешно и при какви признаци трябва незабавно да потърсите ветеринарен лекар, който своевременно да окаже помощ на животното.

Как изглежда здравото животно?

Здравото животно има апетит, гладка и блестяща козина, лигавиците на очите и венците са розови и умерено влажни, кучета имат хладна и влажна носна гъба (по време на сън тя може да бъде суха и топла). Признаци на здраво животно са също така бодрост и подвижност. Важни критерии при оценка на състоянието на здравето са температурата, пулса и дихателната честота.

Сигнали че нещо не е на ред:

– Дишане – става начесто, с отворена уста, или обратното – рядко и повърхностно (при болезненост), появяват се хрипове, сумтене, кашлица, задух, пресипнал лай;
– Повишаване на температурата;
– Силно учестен пулс и сърдечна дейност, или обратното – слаб пулс и сърдечна дейност;
– Липса на апетит и унилост;
– Повръщане и диария;
– По често или по рядко уриниране;
– Кашлица или давене с отделяне на слюнка;
– Скованост, куцане или трудност при изправене;
– Падане на козина или кожен сърбеж, необичайно мръсни уши;
– Промяна в поведението – депресия или агресия;
– Изтечения (слузести, гнойни и други) от носа, очите, устата и други органи. Безцветните изтечения могат да бъдат свидетелство за анемия, жълтеникавите говорят за увреждане на черния дроб, кървавите насочват към сериозни инфекции или отравяне;
– Внезапно падане на земята, припадък, колапс или гърчове.

Анафилаксия

Това е силна алергична реакция от шоков тип и е животозастрашаващо състояние, проявяващо се до 30 минути от внасяне на алергени (лекарствени средства, храни, битови алергени, ухапвания от насекоми и змии, биопрадукти – хормони, серуми и други).
При наличие на такъв шок незабавно потърсете специализирана лекарска помощ! Тук времето е от значение! Признаците на анафилаксия са от страна на кожата – зачервяване, сърбеж, подуване и от страна на храносмилателната система – гадене, повръщане, диария, възможно е да се наблюдават и признаци от страна на дихателната система.

При кучетата анафилактичния шок се характеризира с възбуда, повръщане, неволно изпускане, мускулна слабост.

При котките е характерен значителен сърбеж, обилно слюноотделяне, затруднено дишане, некоординирани движения. Всяко животно с анафилаксия трябва да се хоспитализира най-малко за 24 часа, тъй като има вероятност от развитие на късни реакции.

Наранявания, фрактури, рани и шок

Когато кучето се разхожда без повод, е подложено на различни травми. Ако е оставено само на себе си, лесно може да падне в отворени канализационни капаци или ями, да нарани лапите си, да се сбие с друго куче или да попадне под автомобил. В последния случай кучето може да получи много сериозни травми,опасни за живота. Към такива травми се отнасят травми на главата и гръбнака, гръдната и коремна област.
Кучето трябва да се заведе в клиника колкото може по-бързо, но трябва да се транспортира правилно.

При удар от автомобил, дори и външно да няма никакви признаци на травма, запомнете, че опасността от шок, вътрешни кръвоизливи, скъсване на стомах, пикочен мехур и др. е голяма и животното трябва да се прегледа в рамките на 24 часа от травмата. Късните посттравматични усложнения са най-опасни за живота на вашия любимец. Това важи особено и за собствениците на котки, които могат лесно да получат увреждане при падане от високо. За да сте сигурни, че всичко е наред задължително заведете час по-скоро животното при ветеринар и не забравяйте, че шока който трябва да преодолее вашия любимец е от значение за неговото благополучие.

При външни рани от предмет или вследствие на сбиване с друго животно не подценявайте тежестта на нараняването. Отвън раната може да изглежда малка и незначителна, но отвътре зъбите на друго куче или котка да са нанесли големи поражения на тъканите. Риска от инфекция е много голям при външните рани, затова е най-добре животното да се прегледа от специалист.

Слънчев и топлинен удар

Разходките са полезни за домашните ни любимци, но това не се отнася за продължителното излагане под палещите слънчеви лъчи. Кучетата, както и хората, могат да получат топлинен удар. Признаците за това са слабост, внезапно рязко повишаване на температурата и гърчове. Животните могат да загубят съзнание и ако не им бъде оказана своевремнна помощ, може да умрат. Симптомите на топлинен и слънчев удар много си приличат, но причините са различни. Топлинен удар има в случаите, когато кучето се намира продължително време в непроветрено, затворено помещение или кола, паркирана на слънце.

И при топлинен и при слънчев удар кучето може да получи сърдечен пристъп. На такъв пристъп са подложени животни с наднормено тегло, сърдечна слабост, кучета с къси муцуни. Симптомите на сърдечен пристъп са тежко дишане, обща слабост, почервеняване на венците, в тежки случаи загуба на съзнание. Без своевременна помощ настъпва бързо поражение на мозъчните клетки и смърт.

Електротравми и изгаряния

Електротравма кучето може да получи и в къщи и на улицата. В жилището най-честата причина за токов удар е, че животните се опитват да гризат елктропровода. На разходка кучето може случайно да се докосне до оголен проводник. Последствията от токовия удар са различни, при силен токов удар кучето може да загуби съзнание, да спре сърцето и дишането. Практически винаги получават изгаряния от различна степен на устата.

При пожари и изгаряния най-опаснен е вдишания пушек, както и дехидратацията на организма при обширни поражения. Своевременно потърсете специализирана помощ.

Измръзване и рязко падане на температурата на тялото

Измръзването е следствие на продължително пребиваване на кучето на открито при силен студ. На първо място се засягат ушите, пръстите и скротума. Отначало се наблюдава бледност на измръзналите участъци, след това кожата почервенява, поразените участъци започват да се подуват и отлепват. Външно изгорената кожа изглежда както при изгаряне, границата между измръзналата и здравата кожа явно се забелязва, мъртвата кожа пада след 1-3 седмици. Симптоми на хипотермия са : втрисане, понижена температура, летаргия и слабост, температурата на тялото пада под 36 С. Силното преохлаждане може да премине в кома.

Спешни състояния на сърдечно-съдовата система

Остра сърдечна недостатъчност – наблюдава се угнетеност, умора, потиснатост, студена, бледа кожа, затруднено дишане, задух, колапс.

Запомнете Поставянето на трудно дишащо животно по гръб, в лежащо положение е животозастрашаващо! Най-малко рискова позиция е правостоящата!

Спешни състояния на дихателната система

Обструкция на горните дихателни пътища – от травми, чужди тела (кости, предмети), тумори, трахеална стеноза, брахицефален синдром и т.н.

Най-често се наблюдава задух. Симптомите на задушаване са силно слюнотечение, бледи венци, повръщане, болезнени движения на главата, кучето може често да поднася лапа към устата, понякога губи съзнание. Животни със задух не трябва да се стресират допълнително! И тук важи правилото за най-малко рисковата позиция – правостоящата! Никога не поставяйте животното в лежащо положение! Потърсете незабавно лекарска помощ!

Травма на гръдния кош – зависи от причината, тежките травми могат да се окажат животозастрашаващи, дори и една фрактура на гръден крайник може да крие повече опасности отколкото предполагате, затова винаги се обърнете за специализирана помощ ако животното е претърпяло травма около и на гръдния кош.

Спешни състояния на корема и коремните органи

Синдром остър корем – внезапна, силна болка предизвикана от проблем в коремната кухина.

Синдром разширение – превъртане на стомаха – рискови са големи, едри породи с добра охраненост с добре развит, дълбок гръден кош. Непосредствена причина за това състояние може да бъде – травма, разходка веднага след обилно нахранване.

Остра чревна непроходимост – това са проблеми от страна на чревния тракт, които се характеризират с прекъсване на проходимостта на чревното съдържание, поради различни причини – механично запушване или нарушения в мотилитета на червата, превъртане на червата. Коремната болка е най-ранния и постоянен признак при такова състояние! Потърсете своевременно лекарска помощ!

Спешни състояния на нервната система

Припадъци и гърчове

Това се случва често при дребните породи кучета, като причини за това могат да бъдат хипогликемия, родилна еклампсия, епилепсия, менингоенцефалит и колапс. Трудно може да отдиференцирате различните състояния, но най-общо хипогликемията е рязко падане на нивото на кръвната захар в кръвта. Това се среща при йоркшири, чихуахуа и други дребни породи в млада възраст и се проявява с припадък, нестабилна походка и треперене на крайниците. Родилната еклампсия се среща при женските животни от дребни породи – пинчер и други след раждането, по време на лактация, когато на организма не достига калций. Животното е сковано, трепери, често прехапва език, възможен е и гърч. Важно е да се реагира веднага и животното да се заведе на лекар. Това което може да направите е да се консултирате с ветеринар за най-подходящата храна по време на бременността и лактацията, която да е пълноценна и богата на калций, за да се избегне подобен проблем.
Менингоенцефалитите са възпалителни заболявания на мозъка и неговите обвивки, срещат се при всички животни и водят до нервни признаци и поражения на нервната система. Много често собствениците остават с впечатлението, че любимеца им е бил отровен. Важно в случая е още при появата на странно и ненормално поведение на вашето животно, да го заведете при специалист.
При епилепсията симптомите се равиват бавно и протрахирано във времето с често повтарящи се епизоди на припадъци със загуба на съзнанието и гърчове при млади животни от 1 до 7 годишна възраст и в началната си фаза не е смъртоносно. Заболяването е генетично, има породна предразположеност. При възникване на такива симптоми задължително се обърнете към лекар, който да направи необходимите изследвания и да отдиференцира диагнозата.

Спешни състояния на отделителната система

Уремичен синдром при котараци – това са група заболявания при мъжките котараци, които се проявяват с общ признак – затруднено уриниране и задържане на урина в пикочния мехур в следствие на различни причини – кристали, цистит и други. Среща се по-често при кастрираните котараци около 7 годишна възраст. Ако забележите уриниране на необичайни места, капки кръв в урината или ако уринирането е придружено с болка и мяукане веднага се консултирайте с лекар! Много бързо от задържаната урина се резорбират токсични продукти в кръвта на животното, настъпва уремия, възпаление на пикочния мехур и уретрата и състоянието на любимеца ви се влошава за часове. Болестта се равива бързо – за няколко дни и може да свърши летално, особено при запушване на уретрата от кристали и камък в пикочния мехур.

Спешни състояния на половата система

Родилна помош, цезарово сечение, закъсняло раждане и следродилни усложнения

Важно за ветеринарния лекар при възникване на проблем при раждането на животното е да имате точна информация кога е започнало то, колко време е минало и как е протекло. Следете точните дни на бременността, следете за нетипични изтечения от половия орган на животното и най-вече за времето от раждането до настъпване на проблема, броя кученца и всички подробности около бременността и раждането на вашето животно. Така ще е по-лесно за лекаря да предприеме необходимите мерки, които да спасят както малките, така и майката.

Отравяния

Отравяния (токсикози, интоксикации) е един от най-актуалните проблеми, с който се сблъскват собствениците на кучета. Отравянето – това е заболяване и критично състояние, което възниква при попадане в организма на животното на отровни вещества, а също и хранителни продукти, които действат като отрови в резултат на неправилно хранене. В болшинството от случаите главен виновник за отравяне при кучето е самия стопанин, който навреме не е прибрал опасните лекарства, битовите химически препарати, бил е невнимателен по време на разходка, своевременно не е отучил кучето да не взима храна от земята и да рови в помийни ями. На отравяне по-често се поддават недохранени и изтощени кучета, на които не им достигат витамини и минерални вещества.
Кучето може да се отрови, както поглъщайки отровна храна, така и облизвайки отровно вещество от своята козина или дишайки отровни изпарения.
Симптоми: Симптомите на отравяне варират много широко, в зависимост от това, какво вещество е отровило животното. Като правило, признаците на отравяне се появяват внезапно и нарастват бързо. У животното се наблюдава слабост, треперене, обилно слюноотделяне, повръщане, мускулни спазми, учестено повърхностно дишане, болезненост в областта на корема, диария, прекалена възбуденост, или обратното – угнетено състояние.

При разговора с ветеринарния лекар се постарайте да анализирате ситуацията и да си спомните какво, къде и кога е могло да изяде кучето. Това значително ще облекчи поставянето на диагноза и ще повиши ефективността на предприетите от лекаря мерки по спасяването на вашия питомец.

Скъпи приятели и собственици на домашни любимци, при риск от отравяне (ако живеете в район около парк или се е случвало и друг път около вас да е хвърляна отрова):
– извеждайте кучето си с намордник, който да не му позволява да ближе или взема от земята / потърсете подобно приспособление дори и муцунката на кучето Ви да не е пригодна за стандартните намордници – това може да му спаси живота/;
– предварително си подгответе на бързо набиране телефоните на ветеринар – времето е изключително ценно в случая;
– помислете за вариант за СПЕШЕН транспорт до ветеринарния кабинет.

За отравяне с разхвърляни от недоброжелатели и неидентифицирани отрови: Можете да информирате съседите, че от 31 януари 2008г. влезе в сила законът за защита на животните, който предвижда строги санкции за причинилите смърт на животно.
Умишленото причиняване на тежко и трайно увреждане на животни или причиняването на смъртта им СЕ НАКАЗВА съгласно чл. 62. от Закона за защита на животните с глоба от 500 до 1000 лв.
При повторно нарушение глобата е – от 1000 до 2000 лв.
а имуществената санкция – от 2000 до 3000 лв.

КОНТАКТИ

Ветеринарно-медицинска клиника “Албейтар” гр. Русе
Адрес: гр. Русе, ул. Люляк 17
Тел.: 082/ 831 831; 089 4420 695
Е-mail:
Web site: http://www.albeitar.info/

error: Alert: Content is protected !!