Венета Бучкуджиева – Психолог гр. Шумен

Published by burn on

Венета Бучкуджиева е дипломиран магистър-психолог с дипломна работа на тема „Холотропният метод в психотерапията”.

Притежава собствена регистрирана марка „Пътуване към себе си”.Завършила е следдипломна квалификация Индивидуално, семейно и групово консултиране, както и Консултативна психология.

Венета Бучкуджиева извършва онлайн консултации.

Притежава международни сертификати за фасилитиране на групи Холотропно дишане и Семейни констелации.

Преподавател е в четири лечебни енергийни системи – Рейки, Сейким, Каруна, Теате. Член е на:
Дружеството на психолозите в България и има пореден номер 71 в Публичния регистър
Българската асоциация по трансперсонална психология и психотерапия (БАТПП)
Сдружение „Движение за хармонично развитие на човека”(BMST)

Провежда индивидуални и групови консултации, както и тренинги „Пътуване към себе си”

Работи с деца и възрастни.

ПРОГРАМА
Програмата „Пътуване към себе си” е уникално съчетание между няколко психотерапевтични метода, които принципно не са свързани помежду си, но предвид конкретните индивидуални и личностови особености на всеки човек, застават на точното и правилно място по пътя на това търсене.

Всеки клиент след първата консултация получава лична програма за работа. Всеки е индивидуалност със своите заплитания, трудности, недостатъци, достойнства и интереси. Няма значение дали проблемът е сведен до диагноза или просто човекът се чувства дискомфортно. Дали дискомфортът и стигнал до натрапливи мисли или дълбока депресия, или се изразява в неудовлетвореност и раздразнителност.

За каквото и да става въпрос, отговорът съществува, само трябва да го потърсим. Програмата на всеки е съобразена с неговите индивидуални личностови особености. Но целта на всички е една – все по-здрави, все по-щастливи, удовлетворени и богати (както материално, така и духовно).

МЕТОДИ:

Холотропно Дишане
Холотропното дишане е психотерапевтичен метод, чрез който всеки човек може да освободи своя потенциал и да реализира “скритите” в себе си възможности. Чрез дишането се освобождават подтиснати импулси за действие, както и подтиснати емоции и чувста, които пречат на индивида да бъде успешен, здрав и щастлив. Полученото изменено състояние на съзнанието помага от подсъзнанието да излезе материал, чиято преработка довежда до оздравяване.

Констелации
“Фамилни системни констелации “ е мощен и ефективен метод за разкриване на несъзнателни сили , обвързаности и идентификации в семейството, от което произхождаме и това , което самите ние впоследствие създаваме.
Методът е уникален инструмент, посредством който можем да надникнем в динамичните взаимовръзки на нашите взаимоотношения в семейството,на работа, във връзките с околните.
Или, с други думи казано – онова, което ни се случва или не ни се случва по начина, по който бихме искали е в резултат от онова, което идва при нас от нашите предшественици – родители, прародители и всички участници в семейната ни система.
Откривател на метода е немският психотерапевт Бърт Хелингер, който стъпвайки върху концепциите на Ерик Бърн, Якоб Морено, Мартин Бубер и Виржиния Сатир създава една нова уникална и постоянно усъвършенстваща се система наречена „Фамилни системни констелации”.
Практикува се индивидуално и групово, като участниците имат възможност както да се запознаят с метода (от професионална гледна точка) чрез собствени преживявания, така и да поставят и отработят свой проблем. Могат да участват също и като представители в констелациите на други участници, което също помага за отработването на личните проблеми.
За кого е подходящ метода?
Всички ние идваме от един или друг вид семейство и въпреки, че може и да не го знаем, всички имаме неразрешени проблеми, свързани с връзките в семейството. Така че всеки има какво да спечели от този терапевтичен подход.
Всеки, който се възползва от възможността да събере семейството си в констелация , ще открие, че този метод много точно отразява връзките между членовете на семейството и разкрива истини на този, който ги подрежда.
Семейната констелация може да разгледа всичко, което води до емоционални или практически катаклизми в живота, защото повечето от тези психологични проблеми могат да бъдат проследени до неразрешени семейни конфликти. Проблемите, които ни отдалечават от щастливия живот, не изникват от нищото. Само факта, че разбираме как личните ни затруднения са част от някаква висша дисхармония, която включва всички хора, с които сме израснали и тези, които са били преди нас, ни позволяват да се отпуснем.
Въпросник
Този въпростник ще ви помогне да съберете информацията, необходима ви за семинара. В този вид работа са важни фактите и събитията, случили се на и около членовете на семейството ви, а не толкова личността на хората.
Някое от следните неща случило ли се е във вашето семейство? Става дума както за рода на майката, така и за рода на бащата.
При настоящото семейство въпросите се отнасят до вас, вашите деца/аборти и предишните ви партньори и техните деца.
•Ранна смърт?
•Дали някой е починал на възраст, по-малка от 25 години, и дали някой е останал без родители преди 15-годишна възраст. Броят се и мъртвородените деца, както и смъртта при раждане. Особено важни са болести или смърт по време на раждане или след раждане, дори и ако става дума за пра-баба.
•Самоубийства или опити за самоубийства?
•Престъпления, най-вече убийства?
•Някой бил ли е измамен, например с наследство?
•Тежка съдба или злополуки?
•Някой бил ли е заклеймен или отлъчен от семейството?
•Незаконни деца или деца, които са били изоставени? Осиновяване?
•Военни преживявания / войници?
•Тежки болести или инвалидности? Умствени заболявания? Наркомании и други пристрастености? Сексуално насилие?
•Родители от две националности? Емигранти? Защо е напусната родната страна?
•Имало ли е предишни важни връзки на родителите? (брачни партньори, годеници или първи любови?)
•Възможно е и да нямате информация по горните въпроси, това също е отговор.

Рейки
Рейки е универсална лечебна енергийна система, която има корени в древността, но е преоткрита в края на XIX век от японеца Микао Усуи. С помощта на Рейки всеки може да „лекува” себе си и други хора, както и ситуации, независимо дали са присъстващи, или се намират на разтояние. Обучението се извършва в три нива, като за лечебни цели се отнасят първите две, а третото е за тези, които имат желание да разпространяват Рейки знанието. Веднъж направена инициацията не може да се загуби, независимо дали се използва, или не. От всеки зависи колко често желае да ползва енергията. Не може да се предозира.

Сейким
Сейким е лечебна енергийна система, открита от Патрик Зиглер, който е наш съвременник. Подобна е на Рейки, но тук вибрацията е с по-висока честота и енергията е по-силна. Сейким или СКХМ достига до най-високите вибрации от нашия свят и дава възможност за канализиране на високочестотни енергии за лечение и хармонизиране на човешкото същество. Това се случва благодарение на големия набор от символи, които се използват.
Постепенното разширяване и прочистване на енергийните канали развива способностите за телепатия, съзнателно астрално проектиране и още много други способности.
Енегрията Сейким е много мощна и в същото време нежна и ефирна. Лекува на клетъчно ниво, хармонизира , преобразува енергийните вибрации, изчиства блокажи, токсини, освобождава от страдания. Създава благоденствие и увеличава духовността. Освобождава от кармични натрупвания от минали прераждания.
Предполага се, че Сейким/СКХМ е позната още от времето на Атлантида и съществуват регистри за използването на енергията от египтяните и маите.

Каруна
Има един духовен свят, който съчетава Небето и Земята и е обител на Истината и Мъдростта. В този свят ние се докосваме до нашия безграничен потенциал на Божествени същества. Това свещено място е съкровищница на духовни знания, съзидателно вдъхновение, блаженства и напътстващи енергии, които подпомагат еволюцията на душата ни. Каруна Рейки може да ни помогне да познаем това ниво на съзнание като специално място за сливане, сътворение и извисено духовно съзнание. Каруна Рейки е лечебна енергия, която ни помага да се събудим за универсалното състрадание и мъдростта на душата ни. Техниките и символите от Каруна Рейки помагат при: освобождаване от зависимости, тревожност, отваряне на клетъчната памет, балансиране на чакрите, физически травми, самозаблуда и отричане, създаване на здравословни навици; свързване с минало и бъдеще, кармични проблеми, ментален фокус и заземяване и духовно израстване.

Теате
Теате, както и другите системи, е енергия от същия Божествен източник, но с различна вибрация. Разликата при нея е, че тя въздейства върху фините ни тела, отстранява проблема от това фино тяло, в което е възникнал, и по този начин се осъществява изцеление на физическото тяло. С енергията на Теате се въздейства отвън навътре към тялото, като позициите са само около главата и са 5 на брой. Изчиствайки ефирните тела от всичко негативно, Теате завишава тяхната светлинна вибрация и отваря пътя към духовно израстване. Системата спомага първо да осъзнаем кои сме като индивиди, да изградим своята личност. След това ни подкрепя да осъзнаем, че сме част от цялото, от всичко, което съществува, от Божествения творец. Вървейки по пътя на духовността, Теате ни стимулира да разберем накрая, че ние сме цялото, че сме самият Творец. Колкото по-често използваме Теате, толкова повече се зареждаме с нейната интензивна вибрация и у нас се пробужда безусловната Божествена любов. Научаваме се да обичаме всичко, което ни заобикаля, осъзнавайки, че сме част от цялото и същевременно, сме самото цяло.

КОНТАКТИ

Венета Бучкуджиева – Психолог гр. Шумен
Адрес: гр. Шумен, ул. Цар Иван АсенII 7
Тел.: 0897 925 445
Е-mail: