You dont have javascript enabled! Please enable it!

Човечеството е застрашено от ослепяване

Published by burn on

Човечеството е застрашено от ослепяване заради многобройните часове, които хората прекарват пред екраните на различни устройства.

Светлината, която излъчват джаджите води до необратимо увреждане на ретината, което е основната причина за слепота, пише Daily Mail.

По мнение на специалистите все по – тревожен е факта, че днешните деца започват твърде рано да ползват различни устройства.

Учените направили експеримент с мишки по време, на който подложили ретината на животните на бяла светодиодна светлина от таблет. В единият случай били използвани филтри, а в друг – не. При мишките, при които не са били ползвани филтри, показателите на клетъчна смърт на ретината се увеличила с 23% за три месеца. Това била реална заплаха за загуба на зрение.

След обстойно проучване от страна на експерти относно въздействието на светлината от различните устройства върху очите на децата, се оказва , че децата получават три пъти повече светлина с къси вълни, тъй като ръцете им не са толкова дълги.

Освен увреждане на ретината все по-често хората страдат и от сухота на очите. Лекарите съветват на всеки 20 минути да се прави почивка. Хубаво е да се прави и гимнастика, като се поглежда в страни в продължение на 20 секунди. Това позволява на очните мускули да се отпускат.

 

Източник: actualno.com

error: Alert: Content is protected !!