Сексът подобрява и състоянието на кожата

Published by burn on

Ако искаме да свалим излишни килограми, да изчистим кожата си, да подобрим сърдечното здраве или настроението, отговорът може да бъде много прост и същевременно приятен – секс. Това е заключението на експерти в областта на психичното здраве от Австралия.
Според последните техни анализи на проучвания, свързани със сексуалното здраве, изследователите обясняват, че по време на секс се освобождават хормони, които да са от решаващо значение за подобряване на психичното и физическото състояние на организма.

Макар да се нуждаем и от активен начин на живот, като цяло, активността в спалнята може да направи чудеса…

Изчиства се кожата

Усещането за любов и привързаност, което изпитваме по време на секс, води до синтез на ендорфини и серотонин, като и двата са от голяма полза за кожата.

Ендорфините стимулират растежа на нови кожни клетки и колаген, който помага за намаляване на бръчките и белезите от акне.

По време на секс се синтезира и имуноглобулин А – антитяло, което се бори с гнойните пъпки, влошаването на състояния като екзема, псориазис и акне.

Изпотяването е чудесен начин кожата да се изчисти от натрупаните бактерии.

Тренировка за тялото

Изследователите твърдят, че по време на секс можем да се радваме на същите ползи, които носи кардио тренировката. Поради заседналия начин на живот, който водим, е препоръчително да спортуваме между половин и един час всеки ден.

Соред данните на проучване от 2013 г. сексът в продължение на един час изгаря около 10 – 100 калории. Ако той продължи за по-дълго, и е в комнбинация с физически по-предизвикателни пози, лесно може да доведе до още по-добри резултати.