Пърхот – как да се справим с него?

Published by burn on

Сърбеж, понякога дори болезнен скалп…Пърхотът кара мъртвите клетки на кожата да се отделят под формата на бели люспи, които понякога буквално валят от главата ни. Със сигурност, това не е никак приятно състояние, което често води до неудобство. Какво точно е пърхот, какво го причинява и как се третира?
Дисбаланс

Пърхотът е това, което се случва, когато скалпът ни отделя повече кожни клетки, отколкото би трябвало. При по-тежките случаи, кожата на главата става люспеста и много раздразнена. Това кара мъртвите клетки да се слепват една за друга и така пърхотът става още по-изобилен.

Невероятно, но се смята, че половината от населението на света страда от пърхот или има индикации, че ще развие с течение на времето.

Известно е, че е по-вероятно пърхотът да се появи по време на юношеството, което предполага, че по-високото производство на себум е допринасящ фактор. Но реално, хората с пърхот по-често имат много суха кожа на скалпа.

Друга теза, подкрепена от някои учени, ни кара да обърнем внимание на гъбичка, наречена маласезия (Malassezia), която може да е причинител на пърхот. Докато маласезията обикновено е безобидна част от семейството на микробите, при хората с пърхот се наблюдават много по-високи нива от нея в организма.

Други специалисти пък твърдят, че други бактериални микроорганизми са виновни за развитието на това състояние, а именно Propionibacterium и стафилококи (Staphylococcus).

Важно е да се отбележи, че в някои случаи, пърхотът може да бъде разглеждан като по-ранен сигнал за по-нататъшно развитие на някои кожни заболявания като псориазис например.

Как да се справим?

Въпреки че изследователите имат още много работа, когато става дума за пърхот, все пак знаем много за това как да го третираме.

В случаите на лека форма, редовното къпане ще бъде от полза, тъй като ще попречи на себума да избива изобилно и ще предотврати натрупването на мъртви клетки.

При по-тежките случаи е добре да се обърнем към медицинската козметика и специалните шампоани против пърхот. Те биха могли да се преборят с орепеделени бактерии и гъбички, които живеят в скалпа ни.

Важно е да пазим скалпа и да не третираме косата си с всевъзможни продукти, които биха могли да раздразнят кожата ни.

И все пак, не забравяйте, че е най-добре да се консултирате със специалист.