You dont have javascript enabled! Please enable it!

По какво да познаем слънчевата алергия

Published by burn on

Идва лято…. слънцето все по – често започва да се появява на хоризонта и то не само за да освети денят ни…!

Неговите лъчи достигат до кожата ни и ако не сме подготвени и не сме предприели необходимите мерки, това би довело до сериозни проблеми.

Ако си мислите, че е рано за слънцезащитни кремове…. то определено грешите…!

Какво представлява полиморфната светлинна ерупция?

Слънчевата алергия се среща при една пета от населението по света. Наричат я още „полиморфна светлинна ерупция” (PLE). Тя се появява по видими части на тялото или тези, които са най-изложени на вредните слънчеви лъчи, например ръцете, лицето, гръдния кош. Засяга повече млади жени, отколкото мъже.

Някои хора се раждат по наследство с по-светла кожа и са по-предразположени към развитие на слънчева алергия. Затова при едни тя протича по-леко и не изисква по-сериозно лечение, докато при други положението е различно и се налага терапия с медикаменти.
Кога се появява?

Първите алергии по кожата, причинени от слънчевите лъчи, се появяват през пролетта. До този момент тялото ни е било покрито с дрехи и по-голямата част от него не е имала пряк досег с тях. Затова лекарите препоръчват на хората с по-бяла кожа да излагат постепенно тялото си на слънце до настъпването на лятото. По този начин то ще привикне към UV лъчите.
Симптоми на полиморфната светлинна ерупция

Първите симптоми на най-честата форма на слънчева алергия не се появяват веднага, а поне след два дни от излагането на слънце. Това са лек обрив, зачервяване, дразнене и сърбеж, пъпки или малки подутини, пълни с вода. Най-често са засегнати ръцете и гръдни кош, а по-рядко и лицето. Могат да се получат и рани, ако увредата е по-голяма.

Лечение

Полиморфната светлинна ерупция може да се излекува по няколко начина. Първо, за да се появява много по-рядко, трябва да ползваме подходящ за нашия тип кожа слънцезащитен крем. Хората с по-бяла кожа трябва да ползват поне такъв с фактор 30. Носенето на шапка, по-светли дрехи, които не привлизат слънцето, както и ограничаване на излагането на слънце между 11 и 15 часа, също спомагат за здравето ни, защото намаляват риска от развитие на рак на кожата.

 

Източник: plus.bg

error: Alert: Content is protected !!