Любовта като травма…

Published by burn on

Преди години в социалните мрежи разпространиха информация, че любовта официално е класифицирана като психично разстройство. Макар това да не е така, и засега любовната травма да попада под чадъра на посттравматичното разстройство, подкрепата любовната травма да бъде определена като отделна диагноза се засилва.

Любовта може да наранява – понякога болката може да е много силна и продължителна. Симптомите на любовната травма са проблеми със съня, нервност, постоянни натрапчиви мисли и спомени за обекта на травмата, гняв и избягване на неща, които напомнят за травмата, като филми и песни. Симптомите са индивидуални – при някой нарушението на съня е основният проблем, докато при друг гневът и натрапчивите мисли са доминиращите симптоми.

Разбира се, почти всеки човек е изпитвал тъга, гняв и тревожност при разпадането на любовна връзка. Но само при някои хора симптомите ще са достатъчно сериозни, за да се причислят към психологическата травма. Тогава човекът започва да има затруднения с ежедневните си отговорности и времето не лекува интензитета на симптомите. При любовната травма, привидно дребни събития, като любовна песен по радиото или двойка влюбени, хванати за ръка по улицата, водят до смазваща, непоносима психическа болка, която може да накара човек да се изолира, да ограничи социалните си контакти и дори да развие суицидни мисли.

В практиката си съм имала клиенти, чиито симптоми са продължили десетилетия след като връзката е приключила и дори когато бившият им партньор е починал. Консултирала съм хора, чиято романтична връзка е приключила заради изневяра и години след това те не могат да спрат да си представят изневярата в детайли и въображението им започва обсесивно да се фокусира върху възможните ситуации, свързани с измяната, повтаряйки ги постоянно в съзнанието им.

При любовната травма, ярките спомени от връзката и края на връзката са постоянно в съзнанието, натрапват и изместват фокуса върху настоящето. Любовната травма може да сполети всеки: мъже, жени и не зависи от възрастта или социалното положение.

Поне 10% от клиентите с които работя, страдат от любовна травма. Въпреки изминатото време, те споделят неща като: „Не мога да спра да мисля за нея“, „Постоянно го сънувам, мина година, вече се отразява на работата ми“ или „Той заслужава да страда за това, което ми причини“.

Любовната травма често има и физически симптоми, като постоянен плач, гадене, виене на свят, болки в главата, „буца“ в гърлото, ускорено сърцебиене и чувство за припадък или задух. Друг симптом могат да бъдат ретроспективните кадри, при които човек наново „преживява“ случилото се. Например моментът, в който открива изневярата и фантазията как партньорът прави секс или натрапливо си спомня отново и отново края на връзката.

Как да си помогна?

Първоначално е важно да идентифицираме нездравословните методи за справяне със симптомите. “Решения“ като изолиране от приятели и семейство, тръшкане, самонараняване и суицидни планове са поведения на човек, който се възприема като жертва, която няма как да се отърве от ужаса. Много често, страдащите от любовна травма се въвличат в отмъстителен тип поведение: изблици на гняв, физическо и вербално насилие, следене, преследване, постоянно звънене по телефона и тормозене по социалните мрежи и в крайни случаи планове за нараняване, вандализъм, убийство на човека, който е „виновен“ за болката им. Тези типове поведение са по-скоро акт на отчаяние вследствие на нетърпима емоционална болка, отколкото индикация за зъл характер или психопатия.

При подобни помисли е важно да се усъмните в емоционалното си здраве и потърсите професионална помощ. Страдащият от любовна травма не може просто да се „стегне“. Това е все едно да кажем на някой, който кашля да „се стегне“, за да спре да кашля. Здравословни методи за справяне с проблема включват психотерапия, спортуване, социализиране, посещаване на групи за взаимопомощ при любовна травма, които могат да се намерят и в интернет, помощна литература (ако ползвате английски, препоръчвам „Любовна зависимост” на Пия Мелоди и „Синдром на любовната травма” на Ричард Рос).

Модерни терапии като ЕМДР са високо ефективни в борбата с любовната травма. EMDR е интензивно изследвана психотерапия, доказала своята ефективност при обработка на психологични травми. Целта на EMDR е да обработи любовната травма и да облекчи симптомите, постигайки правилно съхранение на стресовото преживяване в мозъка. За разлика от други интервенции, EMDR обработва не само изкривените мисли, чувства, но и некомфортните и понякога непоносими физически симптоми, причинени от психологическата травма. Друг ефективен метод е Майндфулнес, което е тип осъзнаване, чрез което обръщаме внимание на случващото се в момента. Този подход ни учи да откликваме на ежедневните грижи по спокоен и здравословен начин. Целта е да живеем с настоящето и да прекратим нездравословни автоматизирани навици и мисли.

Всеки може да го сполети любовна травма, която да има разрушителен ефект върху него и близките му. Модерните психотерапевтични методи обаче са високо ефективни в преодоляването й.