Как да спрем хълцането?

Published by burn on

Хълцането е досадно и неприятно и често се появява в най-неудобния за нас момент. Знаете ли как можете да се справите с хълцането? Вижте нашите съвети как да спрете хълцането.

Има куп методи, хитринки и забавни начини да се отървете от досадното хълцане. Малко от тях са научно доказани, но от опит хората знаят, че работят. Вижте някои любопитни начини да спрете хълцането – някои от тях може би знаете, а други вероятно чувате за пръв път.

  • Използвайте ръцете си

С помощта на палеца на едната ръка притиснете дланта на ръката си силно в продължение на няколко минути, докато започнете да усещате лека болка. Причината да правите това е, че искате да “разсеете” нервната система, която може да е причината за хълцането ви.

  • Изпийте чаша вода със сламка

Това е един от най-популярните начини да се справите с хълцането, макар никой да не знае защо и как точно действа. Изпийте чаша хладка вода с помощта на сламка, докато сте си запушили ушите. Опитайте този странен метод и ще видите, че действа, колкото и странно да изглежда отстрани.

  • Задръжте си дъха

Също много популерен начин да спрете хълцането, макар не винаги да работи от първия път. Целта на това упражнение е да си поемете дълбоко дъх и да го задържите за няколко секунди. През това време дробовете ви ще се напълнят с въглероден диксид, което ще успокои диафрагмата и ще ви накара да се чувствате по-добре.

  • Гъделичкайте небцето

Интересен трик, за който не бяхме чували доскоро. Когато хълцате, можете да погъделичката небцето си с език или пък с клечка за уши. Още един странен метод да се отървете от хълцането.

  • Изплезете се

Хълцането се получава заради спазми на диафрагмата. Затова един от начините да се справите с това е като изплезите езика си. Неподходящ метод за обществено място, но лесно приложим вкъщи. Изплезването на езика ще направи дишането ви по-равномерно и ще спре хълцането. Това стар трик, използван от актьори и певци, застигнати от хълцането в най-неподходящия момент.

  • Сложете щипка захар под езика

Има много и различни трикове за справяне с хълцането, които включват сладко. Този е особено лесно приложим. Просто сложете щипка захар под езика и я оставете да се разтопи.

  • Дишайте в хартиен плик

Дишането в хартиен плик помага за успокояване на диафрагмата. Равномерното дишане в хартиения плик ще ви помогне да спрете хълцането